Vlada će povući Uredbu o centralizovanju informacija, po kojoj sve informacije o epidemiji korona virusa mogu dolaziti samo od Republičkog kriznog štaba, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić 2. aprila. Predstavnici OEBS-a su prethodno izrazili zabrinutost zbog uticaja koji bi odluka o takvom informisanju mogla da ima na slobodan pristup informacijama.

Premijerka je izjavila za RTS da će zaključak Vlade Srbije o informisanju u vreme pandemije korona virusa biti povučen "na izričitu molbu" predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je rekla da će zbog toga Vlada morati da se "malo više bori protiv lažnih vesti".

"Moja je glupost i moja krivica što smo nešto ovako doneli, moja je glupost što to nisam obrazložila i što bacamo senku na zaista fantastičan posao koji smo do sada uradili, o tome kako smo do sada i kako ćemo nadalje informisati građane i o tome ko daje informacije", kazala je Brnabić.

Vlada Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije novog korona virusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila "neovlašćena lica" preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja.

"Srbija je uradila sve da građani budu tačno i pravovremeno informisani, da nijednu jedinu informaciju ne sakrijemo od javnosti. Nije bila namera te uredbe da to uradi, ona je zadužena samo za to da se informacije daju od strane kriznog štaba. Ne dajem ih ja, daju ih stručnjaci, eksperti, ti ljudi znaju o čemu pričaju", kazala je Brnabić.

OEBS zabrinut zbog odluke o centralizaciji informisanja

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio ranije su izrazili zabrinutost zbog odluke Vlade Srbije o informisanju tokom vanrednog stanja i uticaja koji bi mogla da ima na slobodan pristup informacijama.

U saopštenju OEBS od 1. aprila piše da "ta odluka izgleda da novinarima i medijima isključuje dobijanje informacija o pandemiji iz drugih izvora, sem onih koji su pomenuti u toj odluci".

Dezir je rekao da je "pristup informacijama od ključnog značaja za medije" koji u vreme zdravstvene krize "imaju važnu ulogu u pružanju važnih informacija javnosti i u borbi protiv širenja lažnih informacija o pandemiji".

"Iako u potpunosti razumem potrebu borbe protiv emitovanja lažnih informacija tokom ove zdravstvene krize, zabrinut sam zbog uticaja ove odluke na rad medija i novinara, kao i na njihovu sposobnost da izveštavaju o pandemiji i da objavljuju informacije koje potiču od različitih izvora", naveo je Dezir.

On je, kako se navodi, "naglasio da bi odluka (Vlade Srbije) mogla negativno da utiče najviše na lokalne medije, uključujući njihov kapacitet da izveštavaju o lokalnim temama povezanim s pandemijom".

Oricio je izjavio da Misija OEBS u Srbiji u potpunosti podržava sve napore vlasti Srbije u borbi protiv korona virusa, "koji uključuju pružanje pouzdanih informacija građanima tokom pandemije".

"Kako bi bilo očuvano poverenje, sprečena nervoza ili panika i obezbeđena saradnja građana, ključno je da se dodatno zaštiti slobodan protok informacija sa svih nivoa vlasti, da se očuva pluralizam izvora i puna transparentnost tokom vanrednog stanja", rekao je Oricio.

Izvor: Beta

Foto: Beta