Evropski savet imenovao je 3. aprila Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana. Lajčak će odmah preuzeti funkciju, a njegov mandat trajaće 12 meseci.

Zadatak novog specijalnog predstavnika biće da postigne "sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", da unapredi dobrosusedske odnose i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu, "pomažući im da prevaziđu nasleđe prošlosti", saopštio je Evropski savet.

Njegova uloga biće i da doprinese doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

Lajčak je bio ministar spoljnih poslova Slovačke i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2017/2018. godine. Od 2007. do 2009. je bio Specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji.

Specijalni predstavnici EU promovšu politike i interese EU u određenim regionima i zemljama i bave se pitanjima od posebne važnosti ili interesa za Uniju. Imaju aktivnu ulogu u naporima da se konsoliduju reforme, stabilnost i vladavina prava.

Prvi specijalni predstavnik EU imenovan je 1996.

Trenutno devet specijalnih predstavnika EU pruža podršku Visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelu.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, on je u zastoju već gotovo dve godine. Dijalog je zvanično prekinut krajem 2018, kada ja Priština uvela takse od 100% na robu iz Srbije. Te takse su ukinute pre tri dana ali je uveden reciprocitet u trgovini.

Do sada EU nije imala specijalnog predstavnika za region koji stremi članstvu u bloku a pregovori Beograda i Prištine vođeni su uz posredovanje bivše Visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbednost Federike Mogerini.

Neki poznavaoci prilika u regionu smatraju da Lajčak nije dobar. Oni su, u vreme kada su krenule spekulacije o njegovom imenovanju, ukazivali da bi EU tim potezom napravila stratešku grešku.

Tobi Vogel i Bodo Veber iz Saveta za politiku demokratizacije u februaru su u jednom autorskom tekstu naveli da Lajčak nije dobar izbor jer je iz Slovačke, jedne od pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, i jer ima ima ozbiljan politički teret - "istoriju političkog neuspeha na Balkanu".

Inače, i SAD od pre nekoliko meseci imaju specijalne izaslanike u regionu - Ričarda Grenela je predsednik Donald Tramp imenovao za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine a Metju Palmer je postavljen za specijalnog predstavnika državnog sekretara Majka Pompea za Zapadni Balkan.

Haradinaj: Imenovanje Lajčaka će usporiti dijalog

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je da imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Kosova i Srbije EU usporava proces u kome su, kako je naveo, vodeću ulogu do sada igrale SAD.

"U fazama velikog finala vodeće uloge SAD, EU usporava proces", napisao je Haradinaj na svom Tviter nalogu, a preneo portal Kosovo onlajn.

Prištinski mediji pisali su sredinom marta da se i predsednik Kosova Hašim Tači javno i energično suprostavlja imenovanju Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog.

Tači, kako su preneli, smatra da je Lajčak "najnepouzdaniji čovek koji se bavi ovim procesom, da njegova država nije priznala Kosovo".

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll