Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i šefica kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji (UNOPS) Mikela Telatin potpisali su 3. aprila u Beogradu sporazum o donaciji 4,9 miliona evra za pomoć Srbiji u borbi protiv pandemije korona virusa. Donacija će omogućiti kupovinu respiratora, laboratorijskih testova, maski, zaštitnih odela, monitora intenzivne nege  i druge hitne medicinske opreme i materijala.

Novih 4,9 miliona evra deo je finansijske podrške od 93,4 miliona evra, koju EU pruža Srbiji za hitne, kratkoročne i srednjoročne mere za suzbijanje posledica COVID-19.

Joksimović je kazala da je Srbija s partnerima odmah počela da nabavlja opremu, ali da nije još uspela da dopremi sve respiratore.

"To nije lak posao. Imamo novac i podršku EU, ali je trenutno situacija na tržištu medicinske opreme takva da postoje brojne izvozne restrikcije, pa duže čekamo na opremu koju smo kupili, ali ona će stići", rekla je Joksimović na onlajn konferenciji posle potpisivanja sporazuma.

Ministarka je istakla da su sve zemlje u istim problemima i da jedino efikasna solidarnost i stalna koordinacija svih strana mogu pomoći da se preprodi kriza.

Joksimović je izjavila da je EU u relativno brzom roku odgovorila na zahtev Srbije za prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA)  za podršku pre svega zdravstvenom sektoru, ali i za ono što sledi posle pandemije, "a to je zahtevan i kompleksan socio-ekonomski oporavak".

"Društveno-ekonomski oporavak posle pandemije će biti najznačajniji i očekujemo da će EU, kao i u slučaju poplava, najviše pomoći", rekla je Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da EU sprema paket od 78 miliona evra pomoći za sprovođenje kratkoročnih i dugoročnih mera u borbi protiv epidemije.

"Pomoć EU je velika i sveobuhvatna i imaće dugoročne efekte, ne samo u zdravstvu, nego i u ekonomskom sektoru, za podršku malim i srednjim preduzećima kao najugroženijoj ekonomskoj grupi", rekao je ambasador EU.

EU radi i sa međunarodnim finansijskim institucijama na definisanju mera za obnavljanje ekonomije kada prođe kriza, ne samo u EU nego i na Zapadnom Balkanu.

Fabrici je dodao da će EU pomoći Srbiji i kroz mehanizme civilne zaštite, sporazum o zajedničkoj nabavci medicinske opreme i kroz Fond solidarnosti, koji je od juče otvoren i za Srbiju.

"Pored finansijske pomoći, imamo i paket nefinansijske pomoći koji će Srbiju tretirati na isti način kao i zemlje članice", rekao je ambasdor EU.

Fabrici je podsetio da je 20. marta potpisan sporazum o 7,5 miliona evra bespovratne pomoći EU za nabavku hitne medicinske opreme, posle čega su se videli prvi konkretni rezultati.

"EU je finansirala transport medicinske opreme koju je Srbija kupila iz celog sveta. U pitanju je pet kargo aviona kojima je dopremljeno stotine tona materijala", kazao je Fabrici.

Pomoć koja je danas odobrena biće iskorišćena za nabavku i transport dodatne medicinske opreme, a u tome će pomoći UNOPS, koji je već pokrenuo 13 postupaka za nabavku opreme.

Fabrici je dodao da u ovim teškim trenucima treba ostati solidaran i jedinstven, a da je Srbija u znak solidarnosti juče spustila zastave na pola koplja na državnim institucijama, što su učinile i Delegacija EU i ambasade zemalja članica.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/EU info centar