Specijalni izaslanik Evropske unije za diijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak izjavio je da je on diplomata i da priznaje sve odluke međunarodnih organizacija pa i Međunarodnog suda pravde (MSP) da odlukom o proglašavanju nezavisnosti Kosova nije pogaženo međunarodno pravo. Lajčak je izrazio očekivanje da bi sporazum Kosova i Srbije mogao da bude postignut do marta 2021. godine.

Lajčak je za prištinsku televiziju Klan Kosova 15. aprila rekao da su njegove izjave protiv nezavisnosti Kosova izrečene tokom 2009. godine, godinu dana pre odluke Međunarodnog suda pravde.

"Ja poštujem odluku MSP koji kaže da to nije bilo gaženje međunarodnih zakona i to je promenilo situaciju. Ja sam diplomata i naravno da poštujem međunarodne institucije i odluke MSP su nešto što svi treba da poštuju. Najznačajnije je da dolazim otvorenog uma, nemam tajnu agendu i donosim svoje iskustvo kako bi rešili nerešene probleme između Kosova i Srbije", kazao je on.

Upitan o izjavama premijera Kosova u ostavci Aljbina Kurtija da postoji spreman tajan sporazum Kosova i Srbije, koji samo treba potpisati, Lajčak kaže da nikada nije čuo za takav sporazum.

"Neću da špekulišem, ja to ne radim. Ja nisam video takav sporazum niti mi je neko rekao da ima takav sporazum. Ja radim samo sa činjenicama, imamo jasnu agendu, imamo dijalog i znamo koji je naš cilj.

Špekulacije ostavljam drugima, ja sam u potpunosti fokusiran na ono što imam pred sobom, to je dijalog, što je i moj mandat", kazao je Lajčak.

Kaže da je EU jasno stavila do znanja da od Kosova i Srbije očekuje da se uzdržavaju od bilo kakvih aktivnosti koja potencijalno mogu pogoršati situaciju. "Želimo da stvorimo atmosferu za pozitivan rezultat dijaloga i to su naša očekivanja".

Lajčak smatra da je realno očekivati da se sporazum Kosova i Srbije postigne do marta 2021. godine, ali da nije najbitnije da li će to biti u martu ili aprilu. Ono što je značajno je "kvalitet tog sporazuma", rekao je specijalni izaslanik EU.

Izvor: Beta

Foto: Beta