Od Evropske komisije 12 članica EU tražilo je da suspenduje zakon kojim se od avio-kompanija zahteva da putnicima u celosti refundiraju karte za otkazane letove. Kao alternativu, oni zagovaraju vaučere sa ograničenim rokom važenja. U međuvremenu je Srbija spremna da otvori avio-saobraćaj, u dogovoru sa Evropom, jer još uvek nigde nema putničkih letova.

Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Francuska, Grčka, Irska, Letonija, Malta, Holandija, Poljska i Portugalija potpisale su pismo kojim se od Komisije traži da još jednom promene pravila zbog epidemije korona virusa.

"Kada je to pravilo koncipirano, nije bilo moguće predvideti globalnu krizu poput ove i njen uticaj na putovanja", navodi se u pismu od 29. aprila i dodaje da Komisija prvo treba da donese nove smernice a zatim i predlog amandamana, prenosi EURACTIV.com.

Potpisnice smatraju da avio-kompanijama treba da se omogući da putnicima ponude vaučere koje će kasnije iskorisiti umesto refundacije u gotovini, što po važećim pravilima nije moguće. Propis kaže da putnici moraju da budu obeštećeni u roku od sedam dana.

Međutim, avio-prevoznici poput Er Fransa, KLM i Rajanera putnicima su rekli da će morati da čekaju na povraćaj novca najmanje nekoliko meseci. Druge kompanije su ignorisale refundaciju i izdale vaučere.

U pismu se naglašava da je potreban pristup na nivou EU koji bi uključio "isti rok važenja vaučera, maksimalnu fleksibilnost njihovog korišćenja i jasno navedeno pravo na nadoknadu odmah po isteku važenja". 

Insistira se da predlog "neće samo štititi avio-kompanije i putnike u ovim teškim vremenima, već će i stimulisati oporavak tržišta kroz fleksibilnost putovanja i jačanje poverenja potrošača na dugi rok".

Ministri transporta EU na video sastanku u popodnevnim satima 29. aprila razgovarali su o planovima za nastavak avio-saobraćaja kada budu uklonjene mere u borbi protiv epidemije, kao i o pravima putnika.

Prema EU diplomatama, broj članica koje su za vaučere dostigao je 20, uključujući Nemačku i Španiju. To znači da će, ako predloženo bude pretvoreno u nacrt, biti dovoljna podrška Saveta da bude usvojeno.

Slede turbulencije

Evropska komesarka za transport Adina Valean rekla je međutim u više prilika da ne sme doći do labavljenja pravila o pravima i da za takve promene ne postoji podrška Evropskog parlamenta.

Svaku promenu pravila morali bi da odobre evroposlanici a neka "ugledna imena" su protiv, uključujući predsednicu Odbora za transport u EP Karimu Deli. Francuska evroposlanica ističe da "putnici ne mogu da budu dvostruka žrtva pandemije".

Šefica Evropske organizacije potrošača (BEUC) Monik Gojens navela je da "smo videli bezbrojne primere avio-prevoznika i turističkih agencija koje potkopavaju prava potrošača nastojanjem da ubede ljude da prihvate vaučere".

"Potrošači ne treba da budu naterani od strane vlada da plate račun za spasavanje turističke industrije", dodala je ona.

U međuvremenu avio-kompanije jedva opstaju. Više evropskih avio-prevoznika prjavilo se za državnu pomoć i bori se protiv obaveznog distanciranja putnika na letovima koje bi im srezalo zaradu.

Međunarodna organizacija za avio-saobraćaj (IATA) procenila je da je tražnja za letovima trenutno najmanja za gotovo 15 godina.

"Tražnja je ista kao 2006. ali danas je flota i broj zaposlenih dvostruko veći nego tada. Što je još gore, situacija se u aprilu još više pogoršala i mnogi znaci ukazuju na spor oporavak", navela je IATA.

Srbija spremna da otvori avio-saobaćaj

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je 30. aprila da je Srbija spremna da otvori avio-saobraćaj, ali da će se to dogoditi u dogovoru sa Evropom, s obzirom na to da još uvek nigde nema putničkih letova.

"Naši avioni, posada i aerodromi spremni su da započnu letove, ali kako se budemo zajednički dogovarali sa Evropom, tako ćemo i otvarati letove. Po nekim preporukama, govorimo o intervalu izmedju 15. i 18. maja. Važno je i da znamo da Aerodrom 'Nikola Tesla' nijednog trenutka nije bio zatvoren, da je Er Srbija dovezla 15.000 naših građana iz različitih delova sveta, kao i da je dopremila 2.500 tona humanitarne pomoći", rekla je ona za TV Prva.

Ukazala je da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o merama bezbednosti, u skladu sa preporukama lekara.

"Što se tiče mera bezbednosti u avio-saobraćaju, svi koji budu želeli da putuju moraće da imaju test na koronu koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju", rekla je Mihajlović.

Ministarka je apelovala na građane da budu oprezni i ne kupuju avio-karte koje već sada nude neke lou-kost kompanije, imajući u vidu da država još nije izdala nijedno odobrenje za rad.

"Da bi bilo koji avion poleteo ili sleteo na naš aerodrom potrebno je rešenje resornog ministarstva i direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Mi takva odobrenja za rad nikome nismo dali i vrlo je rizično sada kupovati karte, jer nije sigurno kada će letovi krenuti", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da avio-saobraćaj svuda u svetu trpi štetu, koja se u Evropi procenjuje na 160 milijardi evra, dok je u Srbiji šteta do sada oko 30 miliona evra.

"U ovoj situaciji se pokazalo koliko je važno da imamo nacionalnu avio-kompaniju, koja je u vreme pre krize povećala i prihode i broj putnika. Er Srbija obavlja veoma važan posao u vreme epidemije i na redu je država, da im omogući uslove da rade i da im pomogne da što lakše izadju iz krize", rekla je Mihajlović.

Izvor: EURACTIV.rs/Beta

Foto: Beta/Vlada Srbije/SLOBODAN MILJEVIC