Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je 30. aprila na video-konferenciji ministara spoljnih i evropskih poslova Zapadnog Balkana i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheija, u sklopu priprema za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana i EU 6. maja.

Na konferenciji je okvirno predstavljena Komunikacija Evropske komisije (EK), sačinjena s ciljem doprinosa i podrške EK Zapadnom Balkanu u rešavanju posledica Kovida-19 i socio-ekonomskom oporavku regiona nakon pandemije, a koja će biti važan deo agende video Samita EU i Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

Komesar Varheji je predstavio pozicije i planove EK uoči sastanka EU-Zapadni Balkan na najvišem nivou, naglasivši da uprkos novonastaloj krizi, taj region ostaje u fokusu EU.

On je istakao da se navedenom Komunikacijom ukazuje na finansijsku pomoć koju je EU namenila zapadnobalkanskim partnerima, a koja ukupno iznosi 3.3 milijarde evra.

Takođe, istakao je da će EU nastaviti da izdvaja značajna sredstva koja nisu deo sadašnjeg finansijskog paketa, i da će fokus EU biti na dugoročnim planovima pomoći regionu Zapadnog Balkana, pre svega kroz Ekonomski razvojni i investicioni plan koji će biti predstavljen na jesen.

Istovremeno, komesar je najavio inicijativu za povećanje grantova Zapadnom Balkanu, a ne samo kreditnih linija, posebno za regionalne infrastrukturne projekte iz oblasti transevropskih mreža (energetika, transport, digitalna mreža i zelena agenda).

Joksimović je ocenila da je nastala kriza bila svojevrstan "momenat istine" za EU i region i konstatovala da je u celini gledano test kredibilnog partnerstva i solidarnosti položen.

Ona je navela da su dosadašnja ulaganja i namera EU da pomogne i podrži oporavak nakon pandemije, od velike važnosti za podsticanje kratkoročnog i dugoročnog oporavka kako Srbije, tako i čitavog regiona, ali i značajan podstrek reformskom procesu i približavanju regiona EU.

Joksimović je izrazila očekivanje da će predstojeći samit Zapadnog Balkana i EU biti prilika da EU pošalje jasnu političku poruku konkretne podrške regionu, ali i prilika da se valorizuje ostvareni napredak i potvrdi evropska budućnost regiona i napravi lista prioriteta za podršku regionu putem najavljenog Ekonomskog i investicionog plana EU.

Joksimović je takođe, naglasila da je Srbija zahvaljujući odgovornom pristupu ekonomskim i političkim reformama tokom prethodnih godina pokazala da je dorasla globalnom izazovu kakav je Kovid-19, i da nastavlja sa reformskim procesom uz podršku evropskih partnera i zahvaljujući opštoj saglasnosti EK da Srbija i region treba da budu uključeni u sve važnije inicijative i projekte.

Ministarka je ukazala da je Srbija tokom krize ponudila pomoć gotovo svim partnerima u regionu, a da je značajno pomogla i teško pogođenoj Italiji kao državi članici EU.

U tom smislu, Samit će ujedno biti prilika da se istakne zajednička spremnost za unapredjenje saradnje po svim ključnim pitanjima, rekla je Joksimović i izrazila posebnu zahvalnost komesaru Varheiju na spremnosti da se lično angažuje i promptno reaguje na molbu Srbije i regiona tokom krize da se prenamene neutrošena sredstva iz nacionalnih IPA fondova.

Izvor: Beta

Foto: Beta