Skupština Srbije je usvojila Odluku o ukidanju vanrednog stanja u celini, kao i Predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika donela tokom trajanja vanrednog stanja. To, pored ostalog, znači da će se nastaviti izborni proces i predizborna kampanja i građani Srbije će 21. juna izaći na izbore.

Mere relaksacije u uslovima vanrednog stanja u Srbiji počele su pre desetak dana a poslednji policijaski čas istekao je 7. maja u 5.00.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je 6. maja tokom rasprave o ukidanju vanrednog stanja, koje je zbog epidemije korona virusa uvedeno 15. marta, "da Srbija ima razloga da se ponosi" i da deo zasluga za uspešnu borbu protiv korona virusa ima i veliki broj građana Srbije.

"Današnji dan je dan za Srbiju kada treba da se ponosi. Kada treba da ukinemo vanredno stanje i da nastavimo da se borimo sa ličnom odgovornošću i uz to da svaki dan razmišljamo o privredi", kazala je Brnabić nakon što je Skupština većinom glasova usvojila odluku o ukidanju vanrednog stanja.

U obrazloženju zašto se vanredno stanje ukida upravo sada Brnabić je ranije na sednici Narodne skupštine rekla da je uslov za ukidanje vanrednog stanja bio da "više od sedam dana imamo manje od 5% zaraženih u odnosu na broj testiranih".

Brnabić je rekla da je taj uslov ispunjen, i da od 28. aprila taj procenat iznosi ispod 5%. Takođe je rekla da je ispunjeno i šest kriterijuma Svetske zdravstvene organizacije.

Brnabić: Izbori ovako ili onako moraju da se održe

Ukidanjem odluke o uvođenju vanrednog stanja stvoreni su formalni uslovi za nastavak izbornog procesa i kampanje.

Izbori će biti održani 21. juna, saopšteno je 5. maja nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima stranaka koje su odlučile da učestvuju na izborima.

Predsednica Vlade izjavila je u Skupštini, u zaključnoj reči pred glasanje o ukidanju vanrednog stanja, da izbori ovako ili onako moraju da se održe, kao i da o tome nema polemike niti licitiranja.

Ona je tako odgovorila na primedbe opozicionih poslanika iznete ranije tokom rasprave, da izbore treba odložiti, a ne održati 21. juna kako je najavio predsednik.

"Sa tim datumima nema licitiranja. Da kažemo građanima Srbije da su mandati koje svi mi imamo, i narodni poslanici, i predsednica Vlade, i tim ministara, da su ti mandati građana Srbije i da oni ističu, i da je naša obaveza da ih vratimo građanima Srbije. S tim nema licitaranja, ti datumi ne mogu biti arbitrarni", kazala je Brnabić.

Premijerka je rekla da održavanje izbora ne može zavisiti od toga da li neko želi da se oni održe ili ne.

"I u drugim državama održavani su izbori i to tokom pandemije, u Južnoj Koreji, Francuskoj, Bavarskoj. Nama volja građana mora biti na prvom mestu, ovo su redovni izbori, imali ste vremena da se spremite. Mi mandate svi zajedno moramo da vratimo onima koji su nam ih dali, a to su građani Srbije", kazala je Brnabić.

Predsednik Srbije je raspisao parlamentarne izbore 4. marta. Istog dana je predsednica Skupštine  Maja Gojković raspisala lokalne izbore dok su dan ranije raspisani pokrajinski izbori.
Izbori u Srbiji je trebalo da budu održani 26. aprila ali su izborni proces i predizborna kampanja prekinuti sa uvođenjem vanrednog stanja.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Srbije/SLOBODAN MILJEVIC