Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je 15. maja u Beogradu da je Srbija ponovo stekla ugled u EU, da ponovo njena reč ima težinu, te da bez nje Balkan ne moze da bude stabilan.

"Evropskoj uniji je daleko važnija Srbija danas nego obrnuto. Možda se to sa Baltičkog mora ili Atlantskog okeana ne vidi, ali iz Budimpešte se to jako dobro vidi", rekao je Orban na konferenciji za medije posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da su se sva proširenja isplatila Uniji, a ne štetila joj, te je "Mađarska privržena evrointegracijama Srbije".

"Mi očekujemo od institucija EU da otvore šest poglavlja za koje je Srbija već spremna. Sadašnja asimetrija nije dobra za budućnost i ona će biti anulirana kada Srbija dobije ista prava", smatra Orban.

Orban je ocenio da su obostrane investicije osnova dobre ekonomske saradnje dve države i rekao da je Eksim banka otvorila kreditnu liniju za podršku srpskim kompanijama u Mađarskoj.

"Očekujem da se našim razgovorima obostrano ohrabrujemo, ne samo rečima, nego i delima. Obe države su dobile prvu bitku jer smo uspeli da obuzdamo epidemiju. Sada počinje druga bitka, a to je ponovno pokretanje ekonomije", rekao je Orban.

Mađarski premijer je naveo da je 2019. ekonomska razmena Srbije i Mađarske bila rekordno velika, te da je u vreme pandemije dobar trend nastavljen neometanim transportom i mogućnošću da ljudi koji to moraju zbog posla, mogu neometano da prelaze granice iako su one za ostale bile zatvorene radi sprečavanja širenja zaraze.

Orban: EU neosnovano optužila Mađarsku

Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je da je EU bespravno i neosnovano optuživala Mađarsku zbog obima i načina uvođenja mera tokom pandemije.

"Mađarska je stvorila poseban pravni sistem koji je Vladi omogućio da odmah deluje u borbi protiv pandemije. Posebna ovlašćenja koja sam dobio, moći ću da vratim Parlamentu", rekao je Orban na konferenciji za medije.

A, "kada to bude, moći će da nam se izvine (EU) jer su nas bespravno i neosnovano optuživali zbog toga. Kad prestane naša punomoć mi ćemo da se vratimo parlamentarnom sisitemu i demokratskim zakonima", rekao je Orban.

Ocenio je da će Mađarska iz rasprave sa EU "izaći moralno ojačana i sa velikim iskustvom".

Tokom pandemije, ocenio je, bolju saradnju su imale države Srednje nego Zapadne Evrope: "Bili smo u stalnom kontaktu sa svim susednim zemljama, regionalna saradnja je izuzetno dobra, a ako se u zlu prijatelj prepoznaje, Mađarska može da zaključi da ima dosta prijatelja".

Mađarski premijer je istakao i saradnju s Kinom, od koje je Mađarska "dobila 120 aviona opreme", te je imala dovoljno zaliha da pomaže drugima, ali i za eventualni drugi talas pandemije na jesen.

"Mogli smo da se uverimo da EU nema zajedničku politiku u oblasti zdravstva, svaka članica je bila obuzeta svojim problemima. Očekujemo da će u drugoj fazi biti u boljoj poziciji, da će saradnja biti uspešnija", rekao je Orban.

Vučić: Izuzetno dobri prijateljski, komšijski odnosi sa Mađarskom, govorili smo o EU i Kosovu

Predsednik Srbije izjavio je da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u savremenoj istoriji u svim sferama, oni su, kako je rekao, izuzetno dobri bilateralni, "prijateljski i komšijski odnosi".

"Hvala Orbanu što je imao hrabrosti da uđemo u borbu sa vetrenjačama prošlosti i gradimo budućnost i uspeli smo u tome", rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju sa Orbanom nakon njihovog sastanka u Beogradu.

Vučić je rekao da je Orbana zamolio za dodatnu podršku Srbiji na evroposkom putu, iako je to skoro nemogće jer "nas podržavaju uvek i u svakoj prilici".

"I kad drugi razmišljaju šta da kažu oni uvek imaju dobru reč za Srbiju", rekao je Vučić.

On je rekao da je sa Orbanom razmatrao situaciju u regionu i da ga je obavestio o svemu što se tu dešavao, kao i o situciji na Kosovu i Metohiji, o "razgovorima koje očekujemo, o odnosu velikih sila po tom pitanju".

Vučić je zahvalio Orbanu što Mađarska ima razumevanje za srpske stavove iako je priznala Kosovo kao nezavisno. "Niko tako dobro nas nije razumeo kao naši mađarski prijatelji po mnogo ključnim pitanjima od nacionalog značaja", rekao je Vučić.

On je posebno ukazao na razvoj ekonomskih odnosa i naglasio da Mađarska želi da ulaže na područje cele Srbije, a ne samo tamo gde žive Mađari.

Pema njegovim rečima, Mađari su "most našeg iskrenog prijateljstva" i u tom odnosu nema nikakvih incidenata, čak ni skrivenih problema.

Izvor: Beta

Foto: Beta