Srbija nije donela odluku da li će pridruživanje Evropskoj uniji nastaviti po novoj metodologiji jer od evropskih partnera još nije dobila jasan odgovor šta ona konkretno znači, izjavila je ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Nismo protiv nove metodologije, ali prvo moramo da znamo kako se njom vrednuje dosadašnji napredak Srbije. Zanima nas da li ćemo u našem pristupnom procesu onda otvoriti skoro sve klastere odjednom, jer iz skoro svih imamo otvorena neka od poglavlja", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da će Srbiji biti lakše da se izjasni kada dobije odgovor.

Ministarka je napomenula da je mnogim kolegama u Evropi i zvaničnicima Evropske komisije postavila to pitanje i dodala da nema određenog roka za izjašnjenje Srbije.

"Usled izmenjenih prioriteta u Evropi tokom pandemije korona virusa, nastojala sam da naš upit prosledimo kroz direktnu komunikaciju. Prosledićemo i pisani upit, jer smatramo da je razjašnjenje neophodno, i verujem da ćemo dobiti odgovor o načinu primene nove metodologije", navela je Joksimović.

Ona je rekla da je Srbija duboko u pregovaračkom i pristupnom procesu i ocenila da do sada otvorena pregovaračka poglavlja pokazuju napredak u reformskim oblastima vladavine prava, pravde, slobode i bezbednosti.

"Stoga je naše snažno očekivanje da eventualnom primenom nove metodologije dosadašnji napredak nikako ne bi smeo biti umanjen, već naprotiv, unapređen", rekla je Joksimović za RSE.

Kolegijum komesara EU usvojio je 5. februara metodologiju procesa pristupanja toj zajednici, koja se odnosi na Severnu Makedoniju i Albaniju.

Srbiji i Crnoj Gori, koje su najdalje odmakle u pregovaračkom procesu, ostavljeno je da izaberu – da nastave kao do sada ili da pređu na novi postupak u kom će se umesto pojedinačnih poglavlja otvarati i zatvarati šest oblasti, odnosno klastera koji će obuhvatati svih nekadašnjih 35 poglavlja.

Ključni uslov za napredak u bilo kom klasteru jeste vladavina prava, odnosno poglavlja 23 i 24, koja će biti zatvorena poslednja.

Inače, 15. maja beogradski mediji preneli su da Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU neće biti objavljen u junu, kako je bilo najavljeno, već najverovatnije na jesen.

Kako je preneo RTS pozivajući se na izvore u Briselu, razlog za odlaganje izveštaja o napretku u reformama za Srbiju i druge zemlje u procesu proširenja je situacija izazvana epidemijom Kovida-19, koja je "ograničila resurse Evropske komisije" i otežala rad na izveštaju.

S druge strane, navodi se da će zemlje regiona ovim odlaganjem dobiti dodatno vreme, jer su vanredne mere uvedene zbog epidemije otežale i usporile rad na reformama.

Komesar za proširenje Oliver Varheji je nedavno pred poslanicima Evropskog parlamenta najavio da će godišnji izveštaj biti objavljen u junu, ali u medjuvremenu je došlo do promene plana, o čemu su obaveštene zemlje članice EU.

Evropska komisija će ipak u junu, kako je i planirano, predstaviti nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju. Na osnovu tog nacrta, članice bi trebalo da odluče o daljim koracima i otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja za ove dve zemlje.

Godišnji izveštaj Evropske komisije daje preporuke i ocenjuje napredak u reformama na putu ka EU u prethodnih 12 meseci, a poslednji put je objavljen 29. maja 2019.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Ministarstvo za evropske integracije