Premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da će Kosovo "bez NATO-a izgubiti EU", a ako je izgubi "pobednik je Rusija". U pregovorima sa Srbijom zalaže se za dobro pripremljen dijalog, sa SAD i EU kao posrednikom, dok se američki ambasador Ričard Grenel, prema njegovom mišljenju, više fokusira na brzo postizanje dogovora, a manje na tekst sporazuma.

Kurti je u razgovoru sa studentima Univerziteta Harvard 18. maja rekao da narod Kosova zna važnost NATO-a.

"Bez njegove intervencije danas ne bismo bili slobodna država", rekao je Kurti.

Govoreći o ulozi SAD u rešavanju problema sa Srbijom i postizanju konačnog sporazuma rekao je da specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel ne želi zlo građanima Kosova, ali da zahtev za ubrzavanje sporazuma vidi kao "istorijsko dostignuće za njega samog".

"Grenel je zatražio brz sporazum i moj utisak je da nije želeo zlo za albanski narod i Kosovo i kada nešto treba brzo da učinite, pokušavate da izvršite pritisak. On žuri da postigne istorijski dogovor, fokusirajući se manje na tekst sporazuma. U oktobru mi je rekao da želi sporazum u februaru, a sada želi da sporazum bude postignut do septembra ", kazao je Kurti.

Rekao je da se zalaže za dobro pripremljen dijalog Kosova i Srbije, sa SAD i EU kao posrednikom.

"Kao premijer odlučan sam da vodim pregovore sa Srbijom radi normalizacije naših bilateralnih odnosa. Kada je u pitanju dijalog, važni su principi dijaloga", kazao je on.

Kurti je govorio o sto dana njegove Vlade i političkoj krizi na Kosovu ističući da su nezaposlenost i pravda prioriteti njegove vlade.

"Izabran sam za premijera u vreme kada su korupcija i nezaposlenost glavni problemi s kojima se suočavaju naši građani i glavni razlog zašto nameravaju da napuste zemlju", rekao je on i dodao da njegova vlada ima dva prioriteta. Prvi je pravda.

"Iznad svega, to znači beskompromisnu ​​bitku protiv organizovanog kriminala i korupcije. Na primer, sve naše kompanije gube milione evra zbog lošeg upravljanja. Zbog toga smo započeli zamenu upravnih odbora preduzeća stručnjacima u tom polju. Bitka se vodi kroz paket novih zakona. Stvorili smo timove pravnih eksperata. Borba protiv ekonomskih tajkuna najveći je izazov koji nas čeka ", rekao je on.

Kurti je dodao da je drugi prioritet otvaranje novih radnih mesta.

"Ovde treba mnogo da se uradi, ali najvažnija stvar koja bi transformisala ekonomiju su strane investicije. Imamo visoku nezaposlenost, ali mlado stanovništvo, koje tečno govori mnoge strane jezike", rekao je.

Kurti je rekao da su za njega rad i pravda dve glavne brige.

Dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Brisela, u zastoju je od novembra 2018, kada je Kosovo uvelo takse od 100% na robu iz Srbije i BiH. EU je u cilju unapređenja pregovora imenovala Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog.

Lajčak je 18. maja izjavio da je imao veoma dobar razgovor s Kurtijem. Kako je napisao na Tviteru, razgovarali su telefonom o napretku postignutom u sprečavanju širenja korona virusa i trenutnoj političkoj situaciji i mogućem razvoju događaja.

Naveo je da su teme razgovora bile i "očekivanja za nastavak dijaloga sa stvarnom evropskom perspektivom" i potreba za liberalizacijom viznog režima za građane Kosova.

Izvor: Beta

Foto: Beta