Vlada Mađarske saopštila je da 21. maja zatvara tranzitne zone na granici sa Srbijom u kojima su migranti držani do donošenja odluke o njihovom zahtevu za azil.

Kabinet mađarskog premijera Viktora Orbana objavio je da će oko 280 tražilaca azila biti prebačeno u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje, prenosi AP.

Kako je rekao Orbanov šef kabineta Gergelji Guljaš, ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova i pravde preduzimaju sve potrebne mere po tom pitanju, prenosi Hungari tudej (Hungary Today).

Guljaš je kazao da će oni koji žele da apliciraju za azil ubuduće morati da obrazlože zahtev u mađarskim diplomatskim misijama.

Odluka Orbanove vlade o zatvaranju tranzitnih zona usledila je posle prošlonedeljne presude Evropskog suda pravde da je držanje tražilaca azila u njima vid pritvora i da ne sme da traje duže od četiri nedelje.

Sud je presudio u slučaju dva Avganistanca i dva Iranca koji su stigli u Mađarsku iz Srbije krajem 2018. i početkom 2019. i prijavili se za azil iz mađarske tranzitne zone Reske (Röszke) na srpsko-mađarskoj granici.

"Mađarska vlada se ne slaže sa presudom, smatramo da je to rizik za evropsku bezbednost ali ćemo kao članica EU poštovati odluku suda", rekao je na onlajn konferenciji za štampu Guljaš.

Mađarska je duž granice sa Srbijom i Hrvatskom izgradila ogradu sa bodljikavom žicom, a kasnije i dve tranzitne zone na granici sa Srbijom, u vreme migrantske krize 2015. godine, kada je oko 400.000 ljudi prošlo kroz tu zemlju na putu ka Zapadnoj Evropi.

Mere su donete u okviru Orbanove sve strože antimigrantske politike.

Tranzitne zone izgrađene od kontejnera za prevoz robe često su kritikovale grupe za zaštitu ljudskih prava iz Mađarske i sveta.

One su se između ostalog žalile što se tražioci azila u tranzitnim zonama, uključujući porodice s malom decom, drže u uslovima nalik zatvorskim, i zbog česte odluke da se hrana ne daje odraslim osobama čiji je zahtev za azil odbijen, a koje su ostale u tranzitnoj zoni do okončanja žalbenog postupka.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP