Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik smatra da se kritikama iz Prištine na račun Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za pregovore Srbije i Kosova, ne podriva on kao ličnost, nego EU kao akter, dok Tobi Vogel iz Saveta za politiku demokratizacije i dalje misli da je Lajčak pogrešan čovek za to mesto. Istovremeno je šef evropske diplomatije poručio je da je dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda koji vodi EU neophodan kako bi se garantovala evropska budućnost kako Srbije, tako i Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da nema volje da učestvuje u pregovaračkom procesu koji predvodi Lajčak i da ima puno poverenje u američko rukovođenje dijalogom.

Bilčik smatra da kritike na račun slovačkog diplomate treba posmatrati u kontekstu kosovske unutrašnje politike.

"Ukoliko na Kosovu ne postoji jasna i održiva vlada, dijalog sa Srbijom neće početi", istakao je Bilčik, slovački evroposlanik iz grupe Evropska narodna stranka, prenosi EURACTIV Slovakia.

On smatra da su "pokušaji kosovske unutrašnje politike da se osveti kroz upućivanje na evropske zvaničnike veoma nesrećni".

"Ne radi se o podrivanju Miroslava Lajčaka kao ličnosti. Radi se o podrivanju EU kao aktera", rekao je Bilčik.

"Ako neko danas nudi jasne smernice, osobu, političku podršku koja ima jasan mandat i vremenski okvir, to je očito EU. Unija mora da radi na nastavku dijaloga. Imamo drugu šansu i ne moramo da imamo i treću", rekao je on.

Prema Bilčiku, ideja razmene teritorije otvara "Pandorinu kutiju ne samo na Balkanu, nego i u širem međunarodnom kontekstu i ne može biti dobar početak ili kraj bilo kakvog održivog sporazuma".

Bilčik zato ne misli da bi razmena teritorije između Kosova i Srbije mogla da doprinese održivom rešenju.

"Potreban nam je sporazum prihvatljiv za obe strane, ali i u širem regonu, i istovremeno održiv sa stanovišta međunarodnog prava i evropske perpspektive za Zapadni Balkan", rekao je taj evroposlanik.

Kada je reč o slovačkoj poziciji prema Kosovu, Bilčik predlaže da se razvoj situacije pažljivo prati.

"Kada se Beograd i Priština slože o novom uređenju odnosa, slovačka spoljna politika i nova slovačka vlada treba to jasno da odražava", rekao je Bilčik.

On je podsetio da, uprkos činjenici da ne priznaje nezavisnost Kosova, Slovačka ima "ne samo aktivnu diplomatiju koju predstavlja Lajčak, već i aktivnu kancelariju za vezu u Prištini i duboko razumevanje praktičnih stvari".

"Pošto je slovačka karta nepriznavanja (Kosova) još u igri, to nisu dobri signali za Slovačku", upozorio je Bilčik.

Prema njegovom mišljenju, za Slovačku bi bilo važno da npr. podrži viznu liberalizaciju za Kosovo.

Pogrešan čovek

Istovremeno Tobi Vogel iz Saveta za politiku demokratizacije, koautor jednog od najkritičkijih ikada napisanih tekstova o Lajčaku, smatra da je slovački diplomata pogrešan čovek da vodi pregovore Beograda i Prištinne.

"Mi u Savetu za politiku demokratizacije verujemo da je EU pogrešila kada je imenovala Lajčaka za specijalnog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova", rekao je Vogel za Euraktiv Slovačka.

Vogel kaže da je Lajčak pogrešan čovek za taj posao jer dolazi, kao i njegov šef Žozep Borel, iz jedne od samo nekoliko članica EU koje nisu priznale Kosovo.

Kako je dodao, Lajčakovo imenovanje od početka stvara nepotrebne komplikacije u procesu dijaloga koji je i bez toga dovoljno komplikovan.

Ipak, kako je rekao, Lajčak je, kada je već postavljen, pokazao da je profesionalac odbacujući opasnu ideju da razmena teritorije odnosno etnička podela Kosova može da reši problem i donese stabilnost.

Lajčak je to rekao javno a suprotno svom šefu Borelu nakon što je on podržao ideju "razmene teritorije".

"Pretpostavljam da je Lajčak to uradio uz podršku moćnih članica koje se takođe protive 'razmeni teritorije' ali takav stav svakako zalužuje naše poštovanje", istakao je Vogel.

"Što se pre ta ideja skloni sa stola, biće bolje jer će to omogućiti da se dve strane usredsrede na prava pitanja a to nisu teritorijalna pitanja", dodao je on.

Tači u međuvremenu, kaže Vogel, "igra poslednju igru" ohrabren specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Genelom koji takođe "igra svoju poslednju gru".

Prema njegovim rečima, Tači napada Lajčaka ne u interesu svoje zemlje, nego zbog ličnih razloga - kako bi ostao van domašaja specijalizovanog tužilaštva za zločine počinjene od 1998. do 2000.

Nakon što se na Kosovu propisno formira vlada, ponovo će premijer a ne predsednik voditi pregovore sa Srbijom i Tačiju bi se mogle "zatvoriti" neke mogućnosti.

"To je pravi motiv što Tači želi sporazum sa srpskim predsednikom (Aleksandrom) Vučićem što pre - da taj proces donese retku spoljnopolitičku pobedu predsedniku (Donaldu) Trampu upravo na vreme za predsedničke izbore u SAD", zaključio je Vogel.

Borel: Jedino dijalog EU garantuje evropsku budućnost Srbije i Kosova

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost poručio je da je dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, koji vodi EU, neophodan kako bi se garantovala evropska budućnost kako Srbije tako i Kosova.

"Budućnost celog Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Kosovo, je evropska. EU je opredeljena da ih podrži na svakom koraku njihovog puta. Ali da bi evropska budućnost postala stvarnost za njihov narod, ne može se zaobići dijalog uz posredovanje EU", napisao je Borel 27. maja na Tviteru.

Borelov portparol Peter Stano izjavio je ranije da sporazum Kosova i Srbija mora biti u skladu sa zakonodavstvom EU, njenim vrednostima i u skladu sa međunarodnim pravom, da bude održiv, prihvatljiv i za region i za države članice EU.

"Specijalni predstavnik (Lajčak) je u stalnom kontaktu sa svim relevantnim partnerima kako bi čuo njihove perspektive, očekivanja i zabrinutosti, tako da dijalog može početi bez odlaganja", kazao je Stano.

Stano je za RTV Dukađini kazao kako je zamrznuta situacija izmedju Kosova i Srbije neprihvatljiva za EU.

"Nastavak statusa kvo u dijalogu nije održiv i dijalog bi trebalo da se nastavi što je pre moguće, jer se situacija sa pandemijom normalizuje", rekao je Stano.

Izvor: EURACTIV.rs/Beta

Foto: Beta