Austrija je tu da podrži put Srbije ka EU, uključujući sve reforme, rekala je 28. maja austrijska ministarka u Beogradu prilikom uručivanja pomoći austrijske razvojne agencije Srbiji. Savezni ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Aleksander Šalenberg i ministarka za EU i Ustav Karolina Edštadler uručili su pomoć u skladištu Crvenog krsta Srbije u Zemunu, u prisustvu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović.

Aleksander Šalenberg je ocenio da se prijateljstvo Srbije i Austrije pokazalo ne samo u lepim vremenima, nego i u krizi.

"Solidarnost za nas predstavlja ulaganje u zajedničku budućnost. U tom smislu su ne samo Austrija, nego i cela Evropska unija, uložile 3,3 milijarde evra za pomoć čitavom Zapadnom Balkanu", rekao je on.

Dodao je da su ograničenja mogućnosti putovanja usled pandemije razdvojila porodice koje žive u Austriji i Srbiji te da je cilj njegovog i srpskog ministarstva spoljnih poslova da se uspostavi mogućnost putovanja čim to bude bilo moguće.

Karolina Edštadler je istakla da Austrija ima tradicionalno bliske veze sa državama Zapadnog Balkana te da je važno da one sa EU budu uključene u proces oporavka nakon pandemije.

"Otvaranje poglavlja sa Severnom Makedonijom i Albanijom treba i Srbiji da da novi podstrek u zamah u njenim pregovorima", rekla je ona.

Srbija, Austrija i EU su partneri, navela je Edštadler, a to se već pokazalo kroz pomoć koju je Austrija uputila Srbiji više puta.

"Evropska unija je tu, a Srbija sada ima zadatak da napravi dalje korake ka pridruživanju. Austrija je tu da podrži taj put, uključujući sve reforme", dodala je austrijska ministarka.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je istakao da je Austrija veoma važan partner i jedan od najvećih investitora u Srbiji.

Dodao je da su se i Austrija i Srbija uspešno izborile sa pandemijom korona virusa.

"Gluposti su i laži da se Srbija okreće Kini. Kina je uputila pomoć u preko 100 zemalja, a mi smo pomoć od Kine dobili kada nismo mogli nigde drugo. Put Srbije je jasan, a to je EU, a Kina je prijatelj, kao i mnoge druge zemlje", rekao je Dačić.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je navela da se partnerstvo dve zemlje zasniva na više nivoa.

"Srbija dobija od Austrije tehničku i finansijsku pomoć, kroz privredne aktivnosti u kojima su austrijske kompanije intenzivne već dugi niz godina, kroz ljude koji su mostovi spajanja naše dve države i u bilateralnim odnosima gde Austrija pokazuje na iskren način zainteresovanost za razvoj Srbije", rekla je ministarka Joksimović.

Ona je istakla da je vidljivost pomoći EU u Srbiji visoka i da građani znaju ko je sve pomogao, te da je isticanje kineske pomoći "prevaziđeno pitanje".

"EU je razvojni, strateški i konstantni partner Srbije, a ne ad hok, ali mi cenimo i pomoć drugih država", dodala je Joksimović.

Izvor: Beta

Foto: Beta