Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak pozvao je vlasti u Prištini da odmah povuku odluku o zabrani uvoza srpske robe sa pratećim dokumentima bez oznake "Republike Kosovo", kojom se, kako je rekao, podriva obnova dijaloga Kosova i Srbije. Šef srpske diplomatije je rekao da dijalog neće biti nastavljen dok Priština ne povuče te mere.

Vlada Kosova je u 30. maja donela odluku na osnovu koje je vozilima sa srpskom robom onemogućeno da uđu na teritoriju Kosova bez posebne dozvole, te da je obavezno da na dokumentima za uvoz robe piše "Republika Kosovo".

Reagujući na nove mere Prištine, Lajčak je na Tviteru izrazio razočaranje i zatražio njihovo momentalno povlačenje.

"Takve jednostrane akcije podrivaju obnovu dijaloga", rekao je Lajčak i dodao da očekuje od obe strane u dijalogu da primenjuju i poštuju ranije sporazume.

Kosovska vlada je na elektronskoj sednici raspravljala o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila odluku da u trgovinskim odnosima sa Srbijom budu zabranjeni dokumenti "na kojima nema oznake Republika Kosovo i koji nisu u skladu sa Ustavom Kosova".

Takođe, vlada je naložila Agenciji za hranu i veterinu da koristi ime i amblem Republike Kosovo na fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima.

Prema odluci vlade, preduzeća iz Srbije moraju obezbediti ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Kosova u Srbiji, dopisom ili mejlom.

Nema nastavka dijaloga dok se ne povuče odluka

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je neprihvatljiva odluka prištinske Vlade i da briselski dijalog neće biti nastavljen dok se sve ovakve odluke ne povuku.

"To je negacija svih briselskih dogovora i mi sa pravom očekujemo da odluka bude povučena" rekao je Dačić gostujući na RTS-u i dodao da Srbija nikad nije prihvatila da na robi stoji "Republika Kosovo" jer bi to bilo priznanje državnosti.

Dačić je dodao da dijaloga nema, da Srbija sprovodi ono što je do sada dogovoreno, ali da Priština, koja god da je tamo vlada, treba da se izjasni da li će poštovati bilo koji dosadašnji dogovor.
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nove mere Prištine nisu u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini, i da će se država boriti diplomatskim sredstvima kako bi se ta situacija razrešila.

Ana Brnabić rekla je za Radio televiziju Srbije da su u Prištini najavljivali te nove mere i da su to "njihove takozvane mere reciprociteta koje sa reciprocitetom nemaju baš nikakve veze".

"Sve ono što mi radimo i što smo uradili u prošlosti u trgovini sa našom pokrajinom, sa Kosovom i Metohijom, je u skladu sa Cefta sporazumom. Dakle, ne možete imati mere reciprociteta ako to nije u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini koji je i Priština potpisala", navela je Brnabićeva.

Ukazala je da su mere u Prištini u suprotnosti i sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i da se eventuano može nešto menjati samo ukoliko se menja Cefta sporazum.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Djurić zatražio je da se Kosovu uvedu sankcije zbog odluke Pirištine koja predstavlja "atak na evropske vrednosti i materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba".

"Zahtevam hitne međunarodne sankcije protiv Prištine zbog ovakvog ilegalnog postupka, protivnog svim domaćim i međunarodnim normama", saopštio je Djurić i dodao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena slobodi protoka robe, ljudi i kapitala, kako na svojoj teritoriji, čiji je Кosovo i Metohija nesumnjivi deo, tako i u regionu.

Nove mere u skladu sa strategijom o postepenom reciprocitetu

Portparol kosovske vlade Perparim Krueziu potvrdio je za portal KoŠev da je nova mera Vlade doneta u skladu sa strategijom da se "postepeno uspostavi reciprocitet" i na osnovu "prethodne procene primenjenih mera".

Kruetiu je kazao da su nove mere bile najavljene još 31. marta i da vlada sprovodi aktivnosti "u skladu sa vremenskim okvirom za primenu novih mera".

"Nova mera je deo naše namere da uspostavimo puni reciprocitet prema Srbiji. Na osnovu prve odluke određeno je da će se odraditi procena prvih mera, i na osnovu te procene, nove mere biće usvojene. To je upravo ono što se juče dogodilo", izjavio je Krueziu.

Kosovska Vlada donela je 31. marta odluku o postepenoj primeni reciprociteta kao principu u odnosima sa Srbjom.

Ta odluka, kako je saopšteno iz Prištine, ima za cilj da ukloni trgovinske necarinske barijere Srbije prema Kosovu, uključujući tranzitne, tehničke i političke barijere.

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je odluka Vlade Kosova o dodatnim merama reciprociteta u trgovini sa Srbijom nastavak "patriotskih prevara" odluka vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija donošenjem strateški pogrešnih odluka.

"Kosovo je steklo slobodu i državnost uz podršku Sjedinjenih Država i evropskih partnera, i samo uz tu podršku i partnerstvo budućnost će biti sigurna. Svako kršenje tih odnosa je pretnja državi i pretnja budućnosti Kosova", napisao je Tači na "Fejsbuku".

Tači je ocenio da je Kurti, pre no što ode s mesta premijera, nastavio da preduzima korake suprotne zahtevima i očekivanjima Sjedinjenih Američkih Država i EU, dovodeći u opasnost "sve što je postignuto i izgrađeno za više od dve decenije".

Izvor: Beta

Foto: Beta