Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov obišli su 1. juna radove na izgradnji gasovoda Balkanski tok na bugarskoj deonici. Lideri su ocenili da je izgradnja gasovoda važna za razvoj dve zemlje i za gasnu diverzifikaciju celog regiona.

Predsednik Srbije je ocenio da je izgradnja tog gasovoda od suštinskog značaja za razvoj dve zemlje i za njihovu saradnju i da mnogi ljudi ne razumeju u potpunosti značaj tog projekta.

"Izgradnja tog gasovoda i za Bugarsku i za Srbiju znači rast ekonomije, rast industrije ali i obezbeđivanje naših domaćinstava tim energentom. To je investicija čije rezultate ne vide svi odmah, ali je od strateškog i dubinskog značaja za napredak naših država", rekao je Vučić nakon što je sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim obišao gradilište tog gasovoda i magistralnog puta od granice do Sofije.

Vučić je rekao da je srećan što vidi da ti radovi napreduju brzo i kvalitetno i izrazio nadu da će se u kratkom roku taj gasovod povezati sa Srbijom i kod Zaječara i kod Niša, preko interkonektora koji se gradi uz podršku Evropske unije.

Predsednik Srbije je dodao da se raduje i završetku magistrale, odnosno autoputa od bugarske granice prema Sofiji jer će to omogućiti da se iz Beograda od glavnog grada Bugarske stigne za tri sata.

On je zahvalio Borisovu na podršci Srbiji na evropskom putu i dodao da Srbija doživljava Bugarsku kao istinski prijateljsku državu i bugarski narod kao bratski.

"Mnogo smo truda uložili u popravljanje odnosa i hvala Borisovu za to", rekao je Vučić.

Trgovinska razmena Srbije i Bugarske u prošloj godini je, prema rečima Vučića, iznosila 1,4 milijarde evra, ali su od početka godine rezultati lošiji zbog epidemije korona virusa, odnosno "april je bio nepostojeći mesec".

"U budućnosti vidim dobre ekonomske odnose dve zemlje i stalni rast", kazao je Vučić i pozvao Bugare da u što većem broju posećuju Srbiju gde su dobrodošli, kao i građane Srbije da idu u Bugarsku.

Borisov: Balkanski tok za gasnu diversifikaciju celog regiona

Bugarski premijer je rekao da će gasovod Balkanski tok biti od koristi za obe zemlje i da će doprineti gasnoj diversifikaciji celog regiona a da će cena biti konkurentna.

"Projekat ne nosi uzalud ime Balkanski tok, pošto počinje od Bugarske i nastavlja se do Srbije. Nije slučajno da taj gasni čvor zovemo Balkanskim tokom" rekao je Borisov u zajedničkom obraćanju sa Vučićem posle obilaska radova na gasovodu.

On je rekao da se projekat sprovodi uz pomoć Evropske komisije, poštujući sve zahteve Trećeg liberalizacionog paketa.

Evropska komisija takođe je uložila u projekat Balkanski tok i bugarska vlada je dobila još šest miliona evra za izgradnju gasnog interkonektora do Srbije, preko kojeg može da tranzitira ne samo ruski gas, već i azerbejdžanski, naveo je Borisov.

On je rekao i da se trenutno radi na dve velike kompresorske stanice koje će raditi pod pritiskom od 64 bara.

"Do sada je propusnost bila 22 bara, a biće i do 70 bara, kako bi naši srpski prijatelji mogli da uzimaju taksu na tranzit uz veću propusnost", naveo je Borisov.

Odgovarajući na pitanje kolika je šansa da se taj projekat sprovede jer Stejt dipartment smatra da je opasan transfer ruskog gasa, Borisov je rekao da je o Balkanskom toku razgovarao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i najvišim zvaničnicima SAD.

Podsetio je da je Južni tok Brisel zaustavio zbog korupcione prakse na tenderima, a da je na Balkanskom toku sve transparentno.

Borisov je naveo da su na radovima u vrednosti od 250 miliona evra, koje je uložila Bugarska, uključene grčke kompanije, kao i firma iz Saudijske Arabije, a među oko 1.200 radnika ima Italijana, Grka, Arapa.

Epidemija je, kako je rekao Borisov dovela do kašnjenja projekta za dva do tri meseca, a u oktobru će, kako je najavio, stići kompresori za kompresorske stanice koje su obišli.

Balkanski tok je jedan krak gasovoda Turski tok koji ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Njegov kapacitet je 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Srbija je izgradila magistralni gasovod dužine 403 kilometara od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša, kojim će se dopremati gas i iz Turskog, odnosno Balkanskog toka.

Izvor: Beta

Foto: Predsedništvo Srbije