Novoizabrani premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je 3. juna da se u procesu pregovora sa Srbijom neće dozvoliti promene granica niti razmena teritorija. EU je saopštila da je za napredak Kosova na putu ka EU neophodan nastavak dijaloga sa Beogradom, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio rekao da će se pregovori nastaviti kada Priština ukine takse.

Hoti je u govoru pred kosovskim poslanicima, predstavljajući sastav i program nove vlade, rekao da će se "na osnovu Ustava Kosova preuzeti odgovornosti za unapređenje procesa dijaloga sa Srbijom".

U tom procesu, rekao je Hoti, sarađivaće se s Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, i "neće se dozvoliti bilo kakva promena granica ili razmena teritorija".

Hoti je najavio da će raditi na saradnji s kosovskom opozicijom, posebno u vezi s dijalogom sa Srbijom.

Skupština Kosova je 3. juna sa 61 glasom za, 24 protiv i jednim uzdržanim izabrala novu Vladu na čelu s Avdulahom Hotijem. U novoj vladi će iz Srpske liste biti Goran Rakić, kao zamenik premijera i ministar lokalne samouprave, i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Borel i Varheji: Nužne odlučne reforme i dijalog s Beogradom

EU je čestitala je na izboru novoj kosovskoj vladi i saopštila da su za napredak Kosova na evropskom putu neophodne odlučne reforme i nastavak dijaloga sa Beogradom.

"Želimo da vidimo napredak Kosova na evropskom putu za šta će biti potrebni odlučni reformski napori na jačanju vladavine zakona, posebno borbe portiv korupcije i organizovanog kriminla, kao i na podsticanju društevno-ekonomskog razvoja", navodi se u zajedničkom saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela i komesara za proširenje i susedstvo Olivera Varhejija.

"Brz nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka neophodan je za postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom", naveli su Borel i Varheji, dodajući da je "dijalog uz pomoć EU jedini način da evropska budućnost Kosova postane stvarnost za njegove građane".

Vučić: Za nastavak dijaloga potrebno da Priština ukine takse

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 3. juna, povodom najava specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da bi dijalog o Kosovu mogao da se nastavi već u junu, da je Beograd uvek zainteresovan za razgovor sa svima ali da je potrebno da Priština pre toga ukine takse i ostala ograničenja za kretanje robe i ljudi.

"Razgovaraćemo, da vidimo šta su im predlozi i na čemu zasnivaju optimizam. Realno je da sednemo za sto, ali pre toga je potrebno da nema taksi i ograničenja za slobodan protok ljudi i roba. Kada to urade, ja sam spreman uvek (za razgovor)", rekao je Vučić nakon obilaska gradilišta puta u širem rejonu Novog Pazara.

Komentarišući neke najave u medijima da će sporazum Beograda i Prištine biti postignut veoma brzo, Vučić je da su se velike sile uvek mešale u balkanska pitanja, ali da će za ponešto, ipak, morati da se pita i Srbija.

"Lepo je što su već sve odlučili i napravili ali na kraju će odluke donositi i građani i rukovodstvo Srbije. I to kao rukovodstvo nezavisne i suverene zemlje", rekao je on.

Lajčak planira nastavak pregovora u junu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova namerava da prvu rundu pregovora uskoro priredi u Briselu, po mogućnosti već tokom juna, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tu nameru je Lajčak predstavio diplomatskim predstavnicima zemalja članica EU na sastanku Političkog i bezbednosnog komiteta EU, gde je još jednom dobio formalnu podršku za obnavljanje dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Po izvorima RSE sa sastanka, Lajčak namerava da stupi u kontakt sa zvaničnom Prištinom "istog dana" kad se formira vlada Kosova, kako bi se obavile poslednje pripreme za održavanje nove runde. Time bi se obeležilo ponovno pokretanje dijaloga.

Da bi uspeo Lajčakov plan o novoj rundi dijaloga, potrebno je otvaranje granica, što se očekuje 15. juna, da bi pregovarači mogli da dođu u Brisel.

Kako je rečeno RSE, specijalni predstavnik Lajčak je "izričito naglasio" da će požuriti organizovanje prvog susreta, te stoga neće čekati na okončanje izbora u Srbiji, najvljenih za 21. jun, već će rundu pregovora organizovati odmah po otvaranju granica.

Lajčak je, kako se navodi, rekao da to neće više biti dijalog o tehničkim pitanjima, već "visoko politički proces".

RSE dodaje da se "ubedljiva većina" diplomatskih predstavnika zemalja EU na sastanku izjasnila protiv mogućnosti razmene teritorija Srbije i Kosova, a da su posebno Nemačka i Francuska "oštro i jasno protiv te ideje".

Izvor: Beta

Foto: Beta