Vlasti u Beogradu bi bile spremne da prestanu s naporima da države koje su priznale nezavisnost Kosova povuku takvu odluku, ako bi se "stvorili atmosfera i uslovi za nastavak dijaloga s Prištinom" što znači i povlačenje blokade Prištine na uvoz robe iz Srbije - rekli su novinarima diplomatski zvaničnici EU u Briselu.

Izvori upućeni u pripreme odlaska posrednika EU Miroslava Lajčaka u Beograd i Prištinu, agenciji Beta su potvrdili da se pritom ima u vidu izjava predsednika Aleksandra Vučića da će Srbija "stati s kampanjom promene stava zemalja o priznanju Kosova", ako Priština prestane da traži prijem u međunarodne organizacije.

Lajčak namerava da uskoro poseti Beograd i Prištinu da bi pripremio obnovu dijaloga - možda već u junu.

Zvaničnici u Briselu prenose očekivanja da se do konačnog sporazuma o "normalizaciji odnosa Srbija-Kosovo dođe pre u roku od nekoliko meseci, a nikako da se to oduži još godinama".

EU, kako je predočeno, računa kao i dosad na saradnju Vašingtona radi nalaženja trajnog rešenja za odnose Beograd-Priština.

Ali, taj dijalog mora voditi EU, dok većina članica Unije - iako SAD imaju drugačije mišljenje - ne smatra da se to može ostvariti razmenom teritorija i promenom granica, jer bi to moglo da izazove nestabilnost u regionu.

Nastavak pregovora Beograda i Prištine će uslediti u Briselu i biti usredsređen poglavito na sprovođenje dosad postignutih dogovora i postizanje konačnog međunarodno prihvatljivog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbija-Kosovo.

Visoki predstavnik EU, Žozep Borel, nedavno je u razgovoru s novinarima sa Zapadnog Balkana, rekao Agenciji Beta da sprovođenje dosad postignutih dogovora znači i uvažavanje i primenu Briselskog sporazuma Beograd-Priština, na koji je potpis stavio i predstavnik EU, a za sprovođenje je takođe jamčio NATO.

Predsednik Vučić je izjavio da Beograd "nema primedbe na razgovore koje smo imali u EU, kao i na razgovore sa (američkim izaslanikom za dijalog Ričardom) Grenelom".

Zvaničnici u Briselu su naveli da je Vučić izrazio spremnost za obnovu dijaloga čim se za to stvore uslovi.

Ali, evropske diplomate ukazuju na to da je situacija unutar vlasti u Prištini nejasna i da je Lajčak od novog premijera Avdulaha Hotija koji je na dužnost stupio danas, zatražio da imenuje glavnog pregovarača za razgovore s Beogradom.

Diplomate u sedištu Unije navode da su ambasadori većine članica EU ovih dana Lajčaku predočili da se protive promeni granica kao elementu dijaloga i mogućeg sporazuma Beograd-Priština, "a nijedna članica EU se za to nije izričito založila".

Odnosi unutar ključnih činilaca vlasti u Prištini su i dalje nedovoljno jasni, a predsednik Kosova, Hašim Tači, odbija dijalog s Beograd uz posredovanje EU i Lajčaka jer smatra da samo posredovanje Vašingtona može doneti sporazum.

Izvori u Briselu kažu da su Lajčak i Grenel u međuvremenu bili u kontaktu i naglasili da Evropska unija ne želi dva uporedna dijaloga i nadmetanje s Vašingtonom: "to za EU nije prilika za slikanje pred kamerama, nisu pred nama izbori, a jedino hoćemo da se postigne ozbiljan, održiv sporazum… a jedino je EU u stanju da Beogradu i Prištini ponudi evropsku perspektivu".

Predsednik Vučić je izjavio da očekuje velike pritiske za rešavanje kosovskog problema, da "za Srbiju neće biti lako" i da zato posle izbora 21. juna Srbija mora dobiti snažnu vladu, jer će u tom procesu "i Srbija morati da se pita".

Ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić, demantovao je međutim da je Srbija pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

"Srbija nije prestala sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova, niti će prestati ako svi drugi ne prestanu sa kampanjom za priznavanje takozvanog Kosova", rekao je Dačić, objavila je TV N1.

Izvor: Beta

Foto: European Commission