Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je 8. juna da je Priština spremna da nastavi dijalog sa Beogradom i da je uklonjen bilo kakav "izgovor koji je Srbija koristila da izbegne dijalog". Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da odluka kosovske vlade da ukine mere reciprociteta prema Srbiji pokazuje spremnost da nastavi pregovore. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tom odlukom otvoren prostor za dijalog Beograda i Prištine.

"Kosovo je jasno u onome što želi u dijalogu - traži medjusobno priznavanje i ubrzanje puta ka članstvu u Ujedinjenim nacijama. Iznad svega, Kosovo je u ovom procesu zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i svim drugim saveznicima", rekao je Tači na konferenciji za novinare.

Tači je rekao da je potrebno da se Kosovo što pre kreće ka članstvu u NATO, EU i drugim medjunarodnim organizacijama.

"Kosovo je spremno. Radićemo na tome da budemo što jedinstveniji i ujedinjeniji i da se medjusobno dopunjujemo", rekao je on.

Na pitanje ko će voditi dijalog, Tači je rekao da su svi uvek pred Srbijom jedinstveni.

Vlada Kosova je na sednici 6. juna odlučila da ukine mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom i ta odluka je odmah stupila na snagu.

Kosovski premijer Avdulah Hoti je izrazio očekivanje da će srpska strana ukloniti prepreke kako bi dijalog mogao da se nastavi.

"Doneli smo važnu odluku da uklonimo prepreke za nastavak dijaloga. Očekujemo da srpska strana ukloni sve prepreke, ali zadržavamo pravo suverene države da preduzme mere za očuvanje našeg suvereniteta u koordinaciji sa međunarodnim partnerima", rekao je on.

Evropski posrednik u dijalogu pozdravio je odluku nove kosovske vlade.

"Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga uz posredstvo EU pokazuje jasnu posvećenost Kosova da se vrati za pregovarčki sto bez odlaganja", napisao je Lajčak na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je je da je ukidanjem kosovske mere reciprociteta otvoren prostor za dijalog Beograda i Prištine.

"Time se otvara mogućnost da počnemo da razgovaramo, ukoliko ta mera ostane i opstane duže od nekoliko dana i verujem da to nije pitanje preganjanja i nadgornjavanja dve strane, već je pitanje suštine, pitanje slobodnog protoka roba, usluga, ljudi i kapitala onoga o čemu pričamo", naveo je Vučić.

Dodao je da veruje da će to dobro da utiče na ekonomiju i Beograda i Prištine, ali i na ljude.

"Dakle, ne samo Srbe, već i Albance, da će to da stvori neku vrstu okvira da naše poslovne zajednice mogu da sarađuju neuporedivo bolje. Naravno, to će otvoriti mogućnost za politički dijalog", kazao je Vučić.

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da su sada ukinute sve barijere koje je Srbija, kako je naveo, koristila kao izgovor za blokiranje dijaloga za normalizaciju međudržavnih odnosa između Kosova i Srbije.

Tači je naveo da bi sada pritisak međunarodne zajednice trebalo da bude okrenut prema Srbiji.

"Sada se međunarodni pritisak mora usmeriti na Srbiju kako bi se bez gubljenja vremena nastavio dijalog, a to se mora završiti uzajamnim priznavanjem dveju zemalja", saopštio je on.

Vlada Kurtija je mere reciprociteta počela da preduzima od 1. aprila kada je ukinula taksu od 100% na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ista Vlada je 29. maja pooštrila mere reciprociteta protiv Srbije, zahtevajući od Srbije da u trgovinskim odnosima koristi naziv "Republika Kosovo". Prema toj odluci ni jedan kamion sa robom nije mogao ući na Kosovo ako u pratećim dokumentima nije stajalo da se ona uvozi u Republiku Kosovo.

Vučić: Čekam predlog za rešenje kosovskog pitanja

Predsednik Srbije je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 7. juna izjavio da je odustao od pokretanja velikih inicijativa za rešavanje pitanja Kosova i dodao da čeka šta će biti predloženo.

Vučić je rekao da očekuje dolazak Lajčaka i u Beograd i u Prištinu posle izbora u Srbiji 21. juna i da će onda videti šta dalje.

Naveo je da bi Srbija prekinula kampanju za povlačenje priznanja Kosova na 60 dana ako bi Priština odustala od želje za učlanjenjem u međunarodne organizacije na 60 dana, ali da je to tehnika, a da on sve vreme pita šta je suština dijaloga i šta bi trebalo da dođe na kraju dijaloga.

"Ako je to samo da Srbi priznaju nezavisnost Kosova, to na takav način svakako neće ići", dodao je Vučić.

O ulozi SAD i EU u dijalogu Srbije i Kosova, Vučić je rekao da "nije logično da o tome javno govori", kako god da je vidi ili šta god da misli o tome.

"Mi se nalazimo na evropskom putu, a sa druge strane Amerika je najveća svetska sila i sada vi očekujete od mene da se zamerim jednima ili drugima. Suviše smo mi mali da bismo to mogli da uradimo i da bih imao pravo da Srbiju dovedem u težu poziciju. To mi ne pada na pamet", rekao je Vučić.

Dodao je da ne postoje nikakvi rokovi i da će Srbija da razgovara u dobroj veri, u želji da se obezbedi mir i stabilnost u narednim decenijama.

Povodom eventualnih crvenih linija Srbije u pregovorima o Kosovu, Vučić je rekao da onaj ko govori o njima nije spreman za razgovor, ali dodaje da to ne znači da one ne postoje.

"Ali kada počnete da govorite o tome kao što govori albanska strana, koja kaže da je celo Kosovo njihovo, pa će još malo da uzmu Preševo, Bujanovac i Medveđu, čekam samo da kažu kada će da uzmu i Kragujevac i Kraljevo. Iskreno, nasmejete se i nastavite dalje. Kada ulazite u razgovor, ulazite u dobroj veri i da budete spremni za kompromise. Da li će to biti moguće, to ćemo da vidimo", rekao je Vučić.

Srbija će polako usklađivati spoljnu politiku sa EU

Komentarišući kritike zvaničnika Srbije na račun Evropske unije i isticanje pomoći Kine tokom epidemije korona virusa, Vučić je naveo da je važno da EU Beogradu može da kaže sve što misli, ali i da Srbija Briselu može da kaže sve što misli.

"EU je ubedljivo najveći investitor i ubedljivo najveći donator u našoj zemlji. Ja volim na racionalan način o brojevima da odgovorim. Da li nam je Kina mnogo pomogla? Svakako jeste, ali brojevi su tu čini mi se nedvosmisleni", rekao je Vučić.

On je kazao da je Srbija opredeljena za članstvo u EU, a na pitanje o evroskepticizmu u njegovim izjavama ocenio je da je reč o evrorealizmu ili evroracionalizmu.

"Jedno je pitanje Kosova i Metohije i stalnih pritisaka da se to reši. I druga stvar je da taj proces traje predugo. Iz EU ćete za to čuti da, naravno, to dobrim delom zavisi od Srbije, ali ni oni više ne kriju da to više nije do Srbije već i do njihovih unutrašnjih odnosa. To su, čini mi se, razlozi koji ljude teraju da ponekad pokazuju nešto skeptičniji odnos, ali to ne menja našu politiku zato što mi svoju budućnost vidimo u EU", kazao je Vučić.

Dodao je da će Srbija polako usklađivati spoljnu politiku sa EU, ali da će do tada štititi nacionalne i državne interese.

"To je naša politika. Imamo pravo na svoju politiku i ja sam zagovornik politike nezavisnosti i nezavisnog odlučivanja i u spoljnoj i u unutrašnjoj politici", rekao je Vučić.

Dodao je da je Rusija za Srbiju prijateljska zemlja i da se Beograd trudi da taj odnos očuva.

"Trudimo se da razumeju i naš evropski put, a mislim da je i njima jasno koliko je teška pozicija Srbije i hvala im na tom razumevanju, kao što se zajedno sa njima borimo za to da ne dođe do revizije istorijskih činjenica iz Drugog svetskog rata, što je važno za srpski narod koji je, proporcionalno svom broju, jedan od pet ili šest najstradalnijih naroda u Drugom svetskom ratu", naveo je predsednik Srbije.

Izvor: Beta

Foto: Beta