Evropska unija je bez odlaganja spremna da nastavi dijalog Beograda i Prištine, koji bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa, a o tačnom vremenu nastavka i obimu dijaloga odlučuju dve strane, izjavio je portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Peter Stano. Premijer Kosova Avdulah Hoti je rekao da će on voditi dijalog sa Srbijom i da se neće pregovarati o teritorijalnom integritetu.

Stano je izjavio da status kvo u dijalogu nije održiv. "Razgovore bi trebalo nastaviti što je pre moguće, nakon što situacija koju uzrokuje pandemija korona virusa to omogući. Već duže vreme ističemo da je ključno ponovo pokrenuti dijalog što regionu daje jasnu evropsku perspektivu", rekao je Stano za Glas Amerike.

Stano je rekao da su visoki predstavnik EU Žozep Borel i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak pozdravili odluku kosovskih vlasti da uklone mere protivne sporazumima postignutim u dijalogu.

Vlada Kosova je na sednici 6. juna odlučila da ukine mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom i ta odluka je odmah stupila na snagu.

"Uklanjanjem preostalih prepreka za nastavak dijaloga pod okriljem EU, nova vlada pokazuje svoju opredeljenost da bez odlaganja ponovo pokrene dijalog. Sada očekujemo da i Srbija učini isto. Srbija treba da doprinese, posebno u međunarodnim odnosima, uspostavljanju pogodnog okruženja za sklapanje pravno obavezujućeg sporazuma s Kosovom", rekao je Stano.

Dodao je i i da je na vlastima Kosova odluka ko će predstavljati Kosovo u dijalogu kojim posreduje Evropska unija.

Stano ističe da nedavno imenovanje specijalnog izaslanika EU za taj region odražava važnost koju države članice pridaju dijalogu. "Novi specijalni izaslanik je u stalnom kontaktu sa relevantnim partnerima - otvoren je za njihove poglede, očekivanja i zabrinutosti u pripremi terena da bi dijalog bio što pre nastavljen. Dijalog, uz posredstvo Evropske unije, jedini je način da evropska budućnost postane realnost za građane Kosova", poručio je on.

Stano je rekao da će Lajčak putovati u predstojećim danima u region da bi pripremio teren i razgovarao o aspektima dijaloga sa učesnicima.

Kako saznaje Radio Slobodna Evropa, Lajčak će naredne nedelje posetiti Prištinu. Lajčak će, po saznanjima RSE, doputovati u Prištinu preko Albanije i planira višednevni boravak.

Makron: Dijalog nastaviti na samitu u Parizu

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je Hotija da učestvuje na Samitu u Parizu i istakao da uloga EU mora da ostane centralna, "jer je ovaj spor izazov evropskoj bezbednosti i zato što kao Kosovo, Srbija ima za cilj da se integriše u Uniju".

"Vaša vlada preuzima odgovornost u ključnom trenutku za Kosovo. Na njoj je da preduzme značajne reforme: konsolidaciju vladavine zakona, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i ekonomski i socijalni razvoj. Francuska će vas podržati u ovim reformama u službi građana Kosova i u evropskom približavanju vašim venama. Na vama je da se suočite sa drugim suštinskim izazovom za Kosovo nastavljanjem dijaloga sa Srbijom i traženjem rešenja za vaš spor sveobuhvatnim, konačnim i pravno obavezujućim sporazumom", naveo je Makro u čestitci Hotiju povodom izbora za novog premijera.

Makron je istakao da su već više od godinu dana Francuska i Nemačka posvećene obnavljanju dijaloga, koji bi mogao da počne tokom predstojećeg samita u Parizu.

"Verujem u vaše učešće na ovom samitu i u vašu spremnost da preduzmete potrebne mere da biste omogućili nastavak dijaloga, dok će Srbija takođe morati da uloži svoj deo napora. Nakon što se dijalog obnovi, na Evropskoj uniji je da podrži vaše napore za postizanje sporazuma", naveo je Makron.

Dijalog sa Srbijom vodiće Hoti

Novi premijer Kosova, Avdulah Hoti, izjavio je 10. juna da će dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom predvoditi on i obelodanio principe na kojima traži da se zasniva taj dijalog.

Hoti je platformu Vlade Kosova za dijalog predstavio članovima Akademije nauke i umetnosti Kosova.

"Usvojili smo okvir dijaloga unutar koalicije i obavestili opoziciju. Ono što svi moraju znati je da je proglašavanje nezavisnosti trajni proces o kojem niko ne može pregovarati. Bilo je situacija kada liderima to u ovom procesu nije bilo jasno", rekao je Hoti i dodao da je pozvao opoziciju da se uključi.

Hoti je rekao da je prvi princip o kojem se ne može pregovarati teritorijalni integritet, drugi je da sporazum treba da osigura da ustavna organizacija Kosova nije deo pregovora i treći da sporazum treba da bude postignut u duhu Ustava Kosova.

Kosovski premijer je naveo da je cilj dijaloga trajno uzajamno priznavanje - a ne model dveju Nemačke, zatim mesto Kosova u UN i priznanje od strane pet država članica EU.

Izvor: Beta

Foto: European Commission