Srbija mora da ubrza reforme u ključnim oblastima, kao što su nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije, organizovani kriminal, sloboda medija, ali i bavljenje ratnim zločinima iz prošlosti, navodi se u radnom dokumentu Evropske komisije dostavljenom državama članicama EU. Kao delimično opravdanje za kašnjenje u sprovođenju reformi Evropska komisija pronalazi u zdravstvenoj krizi koju je izazvao korona virus.

Srbija je ostvarila napredak u mnogim oblastima, dok sprovođenje reformi u drugima ozbiljino zaostaje, navodi se u dokumentu u koji je televizija N1 imala uvid.

U dokumentu koji analizira reforme u Srbiji u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24 navodi se da je proces ustavne reforme, čiji je cilj jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, i dalje na čekanju i dodaje da to odlaganje ostavlja posledice i na buduće izmene i usvajanje pratećih zakona i propisa. Zbog toga traže da se proces ustavnih reformi što pre nastavi, uz podsećanje da, kao i sve druge procedure, i on mora biti transparentan i sveobuhvatan, prenosi N1.

Posebno se ističe značaj izmena Zakona o sprečavanju korupcije koje bi trebalo da stupe na snagu u septembru i navodi se da će ih pratiti jačanje resursa i kapaciteta Agencije za borbu protiv korupcije. Međutim, kako se dodaje, zakon još nije dobio zeleno svetlo Saveta Evrope i GRECO.

Uvođenje specijalnih odeljenja za borbu protiv korupcije u Višim javnim tužilaštvima počinje da daje rezultate i povećava se broj prvostepenih presuda donetih na osnovu rada tih odeljenja. Međutim, još nema opipljivih rezultata kada je u pitanju korupcija na visokom nivou", kaže se u dokumentu Evropske komisije.

Evropska komisija podseća i da je u januaru usvojena nova medijska strategija, ali da Srbija ozbiljno kasni sa usvajanjem zakona o Ombudsmanu, antidiskriminacionih zakona, Zakona o rodnoj ravnopravnosti ili maloletničkoj delikvenciji.

Pretnje i nasilje nad novinarima i dalje predstavljaju razlog za zabrinutost, navodi se u dokumentu i dodaje da je potrebno dodatno ojačati ukupnu atmosferu kako bi sloboda izražavanja mogla da bude sporovedena bez ometanja, ali i da se rezultati toga vide u praksi.

"Kao korak u tom pravcu, Ombudsman je potpisao sporazum sa predstavnicima sedam medijskih udruženja i sva tri novinarska sindikata, kojima je stvorena platforma za registrovanje pritiska i ugrožavanja bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika i on može doprineti zaštiti prava novinara i njihovoj sigurnosti", kaže se u dokumentu.

Dodaje se i dalje potrebno poboljšati transparenstnost vlasništva nad medijima.

U dokumentu se još navodi da su preduzeti koraci na reformama u mnogim drugim oblastima, kao što su upravljanje granicama, sprovođenje postupaka za azil ili integracija primalaca azila.

"Primenom novih strateških dokumenata preduzeti su važni koraci i u okviru borbe protiv terorizma i pranja novca, ali i u okviru saradnje u borbi protiv šverca narkotika ili pravosudne saradnje. Međutim, potrebni su bolji razultati u borbi protiv organizovanog kriminala i aktivniji pristup u finansijskim istragama, konfiskaciji imovine i zaplenama", navodi se u radnom dokumentu Evropske komisije u koji je N! imao uvid.

Izvor: Beta

Foto: European Commission