Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da su se vlade Srbije i Kosova obavezale da će privremeno zaustaviti kampanje za povlačenje priznanja, odnosno za članstvo u međunarodnim organizacijama, radi sastanka predstavnika dve strane u Vašingtonu. Razgovor o dijalogu Srbije i Kosova biće održan 27. juna u Beloj kući.

"Sjajne vesti! Dobio sam potvrdu od vlada Kosova i Srbije da se obavezuju da privremeno zaustave kampanju za povlačenje priznanja (Kosova) i lobiranje za članstvo (Kosova) u međunarodnim organizacijama, kako bi se sastali u Vašingtonu, u Beloj kući, 27. juna, zbog razgovora o dijalogu", napisao je Grenel na Tviteru 15. juna.

Grenel je naveo da će se dve strane, "ako bilo koja bude nezadovoljna razgovorom 27. juna, vratiti na status kvo pošto napuste Vašington".

"Kao što konzistentno govorimo, prvo moramo načiniti napredak po pitanju rasta ekonomija. To je fokus. Radujem se ovim razgovorima", dodao je Grenel.

Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je potom na Tviteru da su liderstvo i podrška SAD uvek bili odlučujući za prosperitetnu budućnost Kosova.

"Zbog toga pozdravljam poziv za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa pod vođstvom predsednika SAD Donalda Trampa i Ričarda Grenela", naveo je Tači.

U Prištinu će 16. juna doputovati specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, koji će s političkim liderima, predstavnicima političkih partija i međunarodne zajednice na Kosovu i sa šefovima misija zemalja članica EU razgovarati o modalitetima za brz nastavak dijaloga.

Portparolka Kancelarije EU u Prištini Dinka Živalj izjavila je da Lajčak "donosi sa sobom datume za obnavljanje dijaloga u kojem posreduje EU". "To je proces koji je doneo konkretne rezultate građanima Kosova od samog početka", dodala je Živalj.

Lajčak zatim dolazi u Srbiju, odmah posle parlamentarnih izbora 21. juna.

Izvor: Beta

Foto: Beta