U Srbiji se u nedelju (21. juna) održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori na kojima se očekuje pobeda do sada vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) a jedina nepoznanica je ko će biti opozicija. Po svojoj prilici, građani će na izborima nositi maske, s obzirom da epidemija korona virusa još nije završena i da se svakodnevno beleži po više desetina novozaraženih.

Republička izborna komisija prihvatila je ukupno 21 listu za izbor 250 poslanika Narodne skupštine od kojih, prema istraživanjima, samo dve - SNS i njen koalicioni partner u odlazećoj vladi Socijalistička partija (SPS), sigurno prelaze cenzus od 3%.

Cenzus je spušten sa 5 na 3% pre izbora koji su raspisani 4. marta za 26. april. Izborne radnje su ubrzo prekinute zbog epidemije korona virusa i uvođenja vanrednog stanja.

Uz SNS, koji bi prema istraživanjima mogao da osvoji više od 50%, i SPS (oko 12%), najviše šansi za ulazak u parlament imaju lista predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, Pokret slobodnih gradjana (PSG) koji predvodi glumac Sergej Trifunovića i ultrancionalistička Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja, bivšeg haškog osuđenika.

U parlament će sigurno ući i vodeće stranke nacionalnih manjina za koje važe druga pravila i niži cenzus.

Kako je najavio predsednik Srbije i SNS, glasanje za novi saziv srpskog parlamenta biće organizovano i na 90 biračkih mesta na Kosovu i Metohiji.

"Mi ćemo na 90 biračkih mesta na Kosovu imati izbore u nedelju. Uvek smo uspevali da se izborimo da za naše izbore imamo otvorena biračka mesta na Kosovu, tako će biti i u nedelju", kazao je Vučić.

Agencije za istraživanje javnog mnjenja očekuju izlaznost od oko 45% a na izlaznost će uticati, pored višegodišnje apatije srpskih birača i straha za zdravlje zbog epidemije korona virusa, i kampanja za bojkot izbora koju vodi opozicioni Savez za Srbiju (SzS).

Partneri u SzS smatraju da ne postoje uslovi za fer i poštene izbore i uvereni su da je bojkot najbrži i jedini put do slobodnih izbora. Oni kažu i da će izbori pokazati ko je prava a ko "Vučićeva opozicija".

Takođe kažu da izlazak na izbore predstavlja zdravstveni rizik za građane. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ranije je rekao da bojkot nije dobra ideja. "Izbori su značajan test demokratije, a političari moraju da iznesu svoje političke platforme i da razgovaraju o viziji za budućnost", rekao je Fabrici dodajući da "u demokratijama nema drugog načina da se izrazi zadovoljstvo ili nezadovoljstvo nego na izborima".

Inače, iako po učešću žena u vlasti Srbija ne zaostaje za članicama EU (premijerka, predsednica parlamenta, više od trećine poslanika su žene), na samo jednoj listi - Srpske stranke zavetnici (suverenisti, anti-EU), nosilac liste je žena.

Takođe, novo istraživanje Nacionalne koalicije za decentralizaciju pokazalo je da je na listama, iako se stranke načelno zalažu za decentralizaciju i ravnomerni regionalni razvoj, najviše kandidata iz Beograda i drugih velikih gradova.

Mlaka kampanja, stranke bez programa

Teme stranaka i koalicija u prilično mlakoj kampanji su digitalizacija, ekonomski rast, infrastruktura, odlazak mladih iz zemlje, decentralizacija, migranti, čak i AI, borba protiv pandemije, korupcije, kriminala, stranačkog zapošljavanja, subvencionisanja stranih investitora.

Govori se i o Kosovu, uglavnom bez konkretnih predloga za rešenje problema sa tom pokrajinom Srbije koja je proglasila nezavisnost pre 12 godina.

Kada je reč o pristupanju EU, većina stranaka je za to da Srbija nastavi tim putem ali ima i onih koji su za okretanje Rusiji i "sedenje na dve ili više stolica".

Analitičari kažu da nijedna izborna lista ne predstavlja predizborni program već se kampanja uglavnom zasniva na sloganima, spotovima, nemerljivim obećanjima, kritikama i uvredama političkih oponenata.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da "većina gradjana glasa za privid".

"Gradjani glasaju za stereotip koji je brutalnom političkom propagandom SNS nametnut kao bespogovorna istina. Gradjani veruju da je Vučić garant opstanka Kosova u Srbiji, da će nas Vučić najbrže uvesti u EU, da nikad nećemo ući u NATO... Oni veruju da će jedino pod Vučićem imati sigurne penzije", rekao je za agenicju Beta Milivojević.

Politikolog Boban Stojanović ocenio je da je izborna ponuda jako siromašna i da su ovo najbesmisleniji izbori od 1990. godine.

"Stranke, uglavnom, ne nude konkretne stvari. Nemamo izborne ni političke programe koji su razvijeni i sa kojima mogu da izadju pred gradjane i onda se oni opredeljuju za opšte poruke. Problem je i što te tražnje nema ni sa strane birača", kaže Stojanović.

Prema najavama, izbore u Srbiji posmatraće misija ODIHR, domaći posmatrači iz organizacija CRTA i CESID i  Agencije za borbu protiv korupcije i, prvi put, za praćenje izbora prijavio se ENEMO.

Na predstojećim izborima će se prvi put u Srbiji sprovoditi anonimne izlazne ankete (exitpolls) ali samo na jednoj beogradskoj opštini.

Najavljujući tu novinu, Centar za praćenje izbora (CPI) naveo je da je u pitanju pilot projekat čiji su osnovni ciljevi predviđanje zvaničnih rezultata i kontrola izbora, ali i "unošenje inovacija" u posmatranje izbornog procesa.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta