Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je 18. juna u Beogradu da će Moskva i dalje podržavati bilo koje korake i inicijative koji će Beogradu i Prištini pomoći da postignu uzajamno prihvatljivo rešenje kosovskog pitanja na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lavrov je rekao da ta Rezolucija iz 1999. godine potvrđuje teritorijalni integritet Srbije, da je ta odredba ubačena na predlog Rusije, i dodao da rešenje kosovskog pitanja treba da bude u skladu s međunarodnim pravom i da treba da dobije odobrenje SB UN.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/79970.flv

"Radi se o obezbeđenju međunarodnog mira i bezbednosti u najvažnijem regionu Evrope. Ne sme da se forsira realizacija i da se (rešavanje) uklapa u veštačke rokove. Mi ćemo se složiti samo s onom odlukom koja će odgovarati Srbima koji brane svoje prava i zakone", kazao je Lavrov.

On je naveo da Rusija polazi od toga da EU, koja ima mandat Generalne skupštine UN da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, "ne sme da se izoluje od svojih obaveza i da mora da ih ispunjava pošteno" i da se bori za realizaciju do sada dogovorenih rešenja.

"Mislim na dogovor o stvaranju Zajednice srpskih opština, čija se primena sada nažalost sabotira od albanske strane", dodao je šef ruske diplomatije.

Na pitanje da li bi Rusija podržala sporazum Beograda i Prištine koji bi podrazumevao ustupke Srbije za dobijanje članstva u EU i finansijskog paketa pomoći, Lavrov je rekao da "to nije pitanje za njega, nego za srpsko rukovodstvo".

"Beograd će se (u rešavanju tog pitanja) rukovoditi isključivo interesima svoje države i svog naroda", dodao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je s Vučićem razmotrio i situaciju na Balkanu i naveo da će se Moskva "svakako suprotstaviti poukušajima da se ponovo piše istorija Drugog svetskog rata ili događaja pre 25 godina", uz ocenu da je to nedopustivo.

"Branićemo pristupe koji neće biti na štetu Srbije koja igra važnu ulogu u obezbeđenju mira i stabilnosti u regionu", naveo je Lavrov.

On je kazao da Srbija i Rusija "dinamično razvijaju" strateške odnose i naveo da je obim robne razmene prošle godine iznosio 2,5 milijardi dolara, uz rast od više od 22%.

Naveo je da to "potvrđuje efikasnost rada Mešovitog komiteta" i dodao da dve zemlje intenzivo saradjuju u oblasti energetike, saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede, visoke tehnologije, da se "veoma uspešno" i intenzivno razvijaju i vojno-tehnička saradnja i kulturne veze.

Komentarišući odnose s Ukrajinom povodom sukoba na istoku te zemlje, gde Moskva podržava proruske pobunjenike, Lavrov je rekao da Rusija imamo samo jednu crvenu liniju i da je to "striktno i potpuno ispunjavanje sporazuma iz Minska.

 

Vučić: Teška vremena pred Srbijom, najteža od proglašenja nezavisnosti Kosova

Predsednik Srbije izjavio je posle susreta sa šefom ruske diplomatije da Srbiju čekaju veoma teška vremena, odnosno najteža od kad je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/79966.flv

Vučić je rekao da je posle ocena Ruske Federacije koje je danas čuo, dodatno zabrinut kada je reč o planovima za rešenje problema Kosova.

"Težak period je pred nama u kojem ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili planovi koje mi nismo dobili ni zvanično ni nezvanično, ali na osnovu ocena ruskih prijatelja čini se da moramo biti obazrivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala", rekao je Vučić.

"Teška, teška, teška vremena su pred nama i moramo da budemo ujedinjeni jer samo tako ćemo moći da zaštitimo svoje interese. Čekaju nas najteža vremena u poslednjih 12 godina, najteže od proglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja više od 90 zemalja", rekao je predsednik Srbije i dodao da je "važno da razumemo svoju poziciju i da budemo dovoljno snažni da odbacimo ultimatume".

On je zahvalio ruskim prijateljima što u Savetu Bezbednosti UN i drugim međunarodnim forumima podržavaju poziciju Srbije i integritet zemlje

"Mi smo se dogovorili da na dnevnom nivou razgovaramo, da se konsultujemo i ako bi ikad došlo do bilo kakvog rešenja, da bude potrebna saglasnost Ruske Federacije, i zbog SB UN i zato što mi ne želimo da neki drugi budu pitani, a da rusku federaciju niko ne pita", istakao je Vučić i dodao da Srbija podržava dijalog pod okriljem EU, da je spremna da sasluša predloge ali da će umeti da zaštiti državne i nacionalne interese, bez obzira na težinu cene koju će morati da plati.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/79967.flv

Vučić je najavio da za nekoliko dana putuje u Moskvu gde će se sastati sa predsednikom Vladimirom Putinom, a odmah posle izbora srpska delegacija otputovaće na razgovore u Vašington.

Ne možemo da priznamo Kosovo u zamenu za obećanje o članstvu u EU

Vučić je izjavio i da nije moguće da Beograd prihvati nezavisnost Kosova ili ulazak te teritorije u UN a da zauzvrat ne dobije ništa ili samo obećanje da će Srbija jednom postati članica EU.

"Ako mislite da je moguće da priznamo Kosovo ili da Kosovo uđe u UN, a da mi ne dobijemo ništa nego obećanje da ćemo biti članovi EU naš odgovor će biti - ne", rekao je Vučić nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Lavrovim, kojem je postavljeno isto hipotetičko pitanje.

On je rekao da je to, pre svega, pitanje za Srbiju a ne za nekog drugog ili za Moskvu.

"Nisam razumeo kakve to veze ima našim ruskim prijateljima? Što se njih tiče, oni podržavaju poziciju Srbije i tu su korektni. Oni nikada nisu imali ništa protiv ni evropskog pokroviteljstva za naše razgovore jer je ta odluke doneta u Generalnoj skupštini UN", rekao je Vučić.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta