U Narodnu skupštinu ući će samo tri izborne liste -  Srpska napredna stranka (SNS), koalicija SPS-Jedinstvena Srbija i SPAS, kao i manjinske liste, za koje ne važi izborni cenzus od 3%. Kada je reč o novoj vladi, predsednik SNS Aleksandar Vučić najavio je da će biti formirana u ustavnom i zakonskom roku, a da će se sastojati od stranaka koje su prešle cenzus i od onih koje nisu.

Republička izborna komisija saopštila je 22. juna na osnovu 70,57% obrađenog izbornog materijala da je glasalo 2.122.773 birača, što je 50,32% biračkog tela.

Prema RIK, SNS je osvojio 61,59% glasova, odnosno 191 mandat, za koaliciju SPS-JS je glasalo 10,32%, što je 32 mandata, dok je Spas osvojio 3,64% ili 11 poslaničkih mandata.

U skupštinske klupe sešće i stranke manjina: Savez vojvodjanskih Mađara sa 10 poslanika, kao i lista Muamera Zukorlića, SDA Sandžaka i ujedinjene albanske partije sa po dva poslanika.

Vučić je nakon što su objavljeni prve procene izjavio da je ta stranka na parlamentarnim izborima dobila "ogromno poverenje građana", "najveće ikada u Srbiji".

"Dobili smo i veliko upozorenje naroda da moramo da budemo još odgovorniji, ozbiljniji i marljiviji. Da napravimo najbolji mogući rezultat za narod i gradjane", rekao je Vučić na prvoj konferenciji za novinare po zatvaranju izbornih mesta.

Vučić je naveo da je od nešto manje od 3,3 miliona birača koji su  glasali, SNS dobila više od dva miliona glasova što je "apsolutna pobeda".
On je rekao i da je važno da SNS, kao pobednik parlamentarnih izbora, ne pokazuje aroganciju i bahatost u formiranju novog sastava vlade, ali i vlasti na lokalu.

"Prvo ćemo videti ko je napravio dobar rezultat pa ćemo pokušati da sklapamo vlast na lokalnom nivou. Neću da na bilo kom mestu pokazujemo bahatost i aroganciju, hoću da pravimo kompromise. Važno je da pokažemo da i u formiranju nove vlade nismo bahati, da ćemo uzimati i ljude sa lista koje nisu prešle cenzus", rekao je Vučić novinarima u sedištu SNS.

Ocenio je da je kampanja bila "najmirnija, najčistija i najbolja do sada".

"Čestitam na korektnoj i fer kampanji, u parlament će, ne računajući manjinske liste, ući i SPS i partija Aleksandra Šapića, dok je apsolutnoj ivici cenzusa od oko 2.000-3.000 glasova POKS", kazao je Vučić.

Najavio je ubrzanje evropskog puta Srbije i dodatne reforme na tom putu.
U međuvremenu je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji saopštio da je EU rešena da pomogne Srbiji da brzo napreduje na putu ka EU i da podrži njen ekonomski oporavak posle krize zbog Kovida-19.

"Važan dan za Srbiju sa parlamentarnim i lokalnim izborima. Jedva čekamo da sa novom vladom radimo na reformama vezanim za EU", napisao je Varheji na Tviteru.

Vicešampioni

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da će lista SPS-JS u novom skupštinskom sazivu imati veći broj mandata nego na izborima 2016. godine i dodao da je zadovoljan uspehom od oko 11% glasova.

Dačić je istakao da je koalicija SPS-Jedinstvena Srbija spremna za nastavak saradnje sa SNS jer je "stabilnost važan preduslov za buduće izazove i od toga zavisi koliko će Srbija biti jaka".

"Nismo još razgovarali o koaliciji, ali nama je manje važan stranački interes, ako je u državnom interesu da se saradnja nastavi. Ako nastavimo koaliciju, mi ćemo se još jače posvetiti državnim interesima", rekao je Dačić u svom izbornom štabu.

On je čestitao pobednicima - Aleksandru Vučiću i njegovom SNS, i ocenio da su današnji izbori protekli u demokratskoj i fer atmosferi, da je bojkot propao i da je Srbija zadržala stabilnost.

Dodao je da je veoma zadovoljan što su SPS i SNS, koji od 2012. čine vladu Srbije, osvojili više od 75% glasova.

"Ponosni smo na sve što smo uradili sa Vučićem za Srbiju. Mi smo vicešampioni, igramo Ligu šampiona za razliku od nekih kojima nije bio dovoljan ni cenzus od tri odsto", rekao je Dačić i procenio da će koalicija SPS-JS osvojiti između 350.000 i 370.000 glasova.

Šapić: Ne zatvaramo vrata koaliciji, ali ne odustajemo od svoje politike

Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić izjavio je da je ta stranka otvorena za razgovore o eventualnim koalicijama posle današnjih poslaničkih izbora u Srbiji, ali da od svoje politike neće odustajati.

"Pričati danas o nekim koalicijama, a mi smo ušli u parlament sa nešto više od 4%, bilo bi suviše politički arogantno. SNS ima apsolutnu većinu da radi šta god želi. Ja neću zatvarati svoja vrata, kao što nisam ni do sada. Razgovaraćemo sa svima, a ako neko neće da razgovara, nećemo se ni na koga ljutiti. Od svoje politike nećemo odustati", rekao je Šapić novinarima po objavljivanju prvih izbornih rezultata.

On je rekao da je odziv glasača na izborima u Beogradu bio veoma mali - izmedju 35 i 36%, i da je on u jednom momentu bio zabrinut za ukupan rezultat.

Šapić je rekao da su mali odziv u Beogradu, kišovito vreme i kampanja bojkota koja je bila najjača u glavnom gradu, oštetili ne samo SPAS, nego i Pokret slobodnih gradjana, Pokret "Metla 2020" i Dosta je bilo.

On je rekao i da "sebe vidi u lokalnoj politici", jer smatra da najviše može da pruži na nivou grada i opštine.

Izvor: Beta

Foto: Beta