Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da Unija želi sveobuhvatan dogovor Beograda i Prištine koji će zauvek rešiti sva otvorena pitanja. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu pod pokroviteljstvom EU i da očekuje nastavak razgovora sa Prištinom u najkraćem vremenskom periodu.

"Poštujemo napore koje je (američki izaslanik) Ričard Grenel uložio, pre svega u rešavanje ekonomskih problema između nas i Prištine, ali za nas nema nikakve sumnje da smo u potpunosti posvećeni dijalogu pod okriljem, pokroviteljstvom EU, jer je dobar deo problema o kojima razgovaramo sa Prištinom vezan za evropsku budućnost Srbije", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lajčakom 22. juna u Beogradu.

"Ne možemo da odvajamo evropsku budućnost Srbije od evropskog pokroviteljstva" u ovim razgovorima, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavo je da očekuje nastavak razgovora sa Prištinom u "najkraćem vremenskom periodu, moguće već u julu", ali da će datum odrediti specijalni predstavnik EU Lajčak.

Vučić je naveo da je Beograd spreman za razgovore sa Prištinom u dobroj veri, ali da dijalog ne može da se vodi ako je jedan strana pristupila i učestvuje suštinski, a druga kaže da je moguć samo ako se prihvati nezvisnost Kosova.

Dodao je da neće biti lakih pitanja u razgovoru sa Prištinom, ali da će Beograd čuvati svoje vitalne nacionalne interese i bezbednost Srba na Kosovu.

Lajčak je potvrdio da je spreman da se u potpunosti angažuje "da dijalog pod okriljem EU bude nastavljen bez daljeg odlaganja i da pomogne stranama da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja i biti održiv i prihvatljiv i za region i za sve članice EU".

On je dodao da taj sveobuhvatan dogovor uključuje i ekonomska i regionalna i čitav niz drugih pitanja o kojima je razgovarao s Vučićem.

"To je sveobuhvatan dijalog, mi ćemo nastaviti da radimo na sprovođenju onog što je već dogovoreno i postaraćemo se da na kraju procesa imamo sporazum sa rešenim svim pitanjima, bez ikakvih znakova pitanja", naveo je Lajčak.

On je naglasio da nije u Beogradu "da bilo koga gura u određeni sporazum", već da "pomogne stranama da postignu funkcionalan dogovor".

Lajčak je rekao da očekuje da će dijalog pod pokroviteljstvom EU moći da bude nastavljen u julu u Briselu i ocenio da su ti pregovori u poslednjih 10 godina doneli "važne i konkretne rezultate narodima Srbije i Kosova".  Predstavnik EU je kazao da je Srbija deo Evrope i da je put Srbije ka Uniji "blisko povezan s dijalogom".

"Vaši problemi su naši problemi, vaša rešenja su naša rešenja, vaša budućnost je bez sumnje evropska. Lično želim da Srbija napreduje ka EU i uveren sam da ćemo dotle i stići", naveo je Lajčak.

Lajčak je rekao da je s Vučićem imao "produktivan i konstruktivan razgovor o tome kako dalje, uključujući konkretne naredne korake", a Vučić je primetio da razgovor sa Lajčakom nije bio lak, ali da je bio otvoren i iskren.

Predsednik Srbije je rekao da ne može da otkriva sve detalje razgovora, ali da je ključna poruka da "Srbija može da se približi evropskoj budućnosti ako nastavi reformske procese i, što je najvažnije, ostvari razgovor sa Albancima".

Govoreći o Lajčaku, on je naveo da on svojim "autoritetom može da garantuje objektivnost i nepristrasnost u razgovorima Beograda i Prištine, uprkos činjenici da su za Beograd sve teme o kojima se razgovara veoma bolne".

Lajčak je zahvalio Vučiću "na spremnosti da sedne za pregovarački sto", navodeći da predsednik Srbije "vrlo dobro razume koliko je važan taj proces za Srbiju i njen narod".

Predstavnik EU je čestitao Vučiću na pobedi njegove Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Izvor: Beta

Foto: Beta