Međunarodne posmatračke misije ocenile su da su parlamentarni izbori u Srbiji bili obeleženi nedovoljnim razgraničenjem između države i vladajućih partija, dominacijom vladajuće stranke u medijima i bojkotom. Misija ODIHR je zbog pandemije bila suviše mala da bi mogla da donese zaključak da li su izbori bili pošteni i slobodni, dok su prema oceni mreže ENEMO izbori bili legitimni uprkos brojnim razlozima koji su uticali na konkurentnost izbora.

Šefica Specijalne misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Ursula Gacek ocenila je da su parlamentarni izbori u Srbiji obeleženi političkom polarizacijom i bojkotom opozicije.

"Osim toga uloga predsednika države koji je i lider stranke bacila je senku na liniju između zvaničnih dužnosti i kampanje, što predstavlja kršenje obaveze da se poštuje podela između države i stranaka", rekla je Gacek 22. juna na konferenciji za novinare u Beogradu na kojoj su posmatrači ODIHR predstavili ocene parlamentarnih izbora u Srbiji.

Zbog pandemije korona virusa, kako je navela, veliki broj stranaka nije imao mitinge pa se kampanja prirodno preusmerila na tradicionalne medije i društvene mreže.

"Mi smo uočili da su najveće medijske kuće promovisale politiku vladajuće stranke. Neznatan broj medija koji su nudili alternativne stavove nije imao dovoljnu pokrivenost za formiranje protivteže", navela je Šefica Specijalne misije ODIHR.

Ona je naglasila da je zbog pandemije posmatračka misija bila veoma mala i da je statistički uzorak premali kako bi se na osnovu toga doneo generalni zaključak.

"Zbog toga se naš rad ovde ne završava. U Beogradu ćemo ostati do kraja nedelje kako bismo pratili pritužbe građana i postizborni period", dodala je ona.

Uočeno je da je prekršena izborna tišina u korist vladajuće partije, jer su zvali ljude da izađu na glasanje.

"Međutim, ova misija je mnogo šira od praćenja samo događaja na dan izbora. Bitan deo posla je da gledamo pravni okvir u kom se izbori održavaju. Međutim, ovde brojne naše preporuke i dalje nisu sprovedene, poput oblasti finansiranja, medija, izborne administracije, rešavanja sporova i sankcija za izborne prekršaje", dodala je Gacek.

Napomenula je da zbog male misije ne može da donese zaključak o tome da li su izbori bili pošteni i slobodni, ali da neće reći da su to bili, jer "da možemo to da kažemo konferencija bi trajala jedan minut".

ENEMO: Uprkos bojkotu i slaboj izlaznosti izbori su legitimni

Evropska mreža organizacija za monitoring izbora ENEMO ocenila je da su izbori efikasno sprovedeni, a fundamentalne ljudske slobode  ispoštovane.

Međutim, kompetitivnost izbora je značajno narušena delimičnim bojkotom, ograničenjima u kampanji usled pandemije korona virusa, zamućenim linijama razgraničenja između države i vladajućih partija, izmenama izbornog zakona neposredno pre izbora i raširenim slučajevima pritiska na medije.

Šef misije Zlatko Vujović je na konferenciji za novinare 22. juna rekao da su, uprkos svim razlozima koji su uticali na konkurentnost izbora, izbori nesumnjivo bili legitimni.

"Ne postoji međunarodni standard koji bi odredio koliko je izlaznosti dovoljno da se izbori definišu kao legitimni", rekao je Vujović.

Naveo je da je svakako bolje kada je izlaznost veća, a birači mnogo više uključeni u izborni proces.

"Ali postoji puno demokratija u kojima je izlaznost vrlo mala, a to ne znači i da nema demokratije. U ovom slučaju smo već rekli da je bojkot uticao na konkurentnost izbora, ali niko ne može reći da izbori nisu legitimni", rekao je Vujović.

Zamenica šefa misije, Kornelia Kalin istakla je da su izmene izbornog zakona, posebno važnih elemenata izbornog sistema, napravljene previše blizu danu glasanja, što je moglo dovesti do konfuzije ili pogrešnog tumačenja zakona.

Pomenute zakonske izmene su, navodi se u saopštenju, obavljene u februaru, a poslednje u maju 2020. godine, što je svega mesec dana pre održavanja izbora i one  nisu obavljene u skladu sa preporukama Venecijanske komisije da se izbori zakoni ne menjaju godinu dana pre izbora, a koje su sadržane u Kodeksu dobrog ponašanja u izbornim pitanjima.

Ekspert za izbore, Kristina Kostelac, rekla je da je ENEMO primetio da su nejednaka medijska zastupljenost, zloupotreba javnih sredstava i oblici funkcionerske kampanje otežali razlikovanje granice između države i vladajućih stranaka, uporkos tome što je predizborna kampanja bila uglavnom konkurentna.

Pandemija virusa COVID-19 i pribegavanje funkcionerskoj kampanji doveli su do atipične dominacije vladajuće stranke i pre i tokom kampanje, dodaje se u saopštenju i navodi da je funkcionerska kampanja predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića, koji je istovremeno i predsednik države negativno uticala na jednakost učesnika, dajući SNS-u prednost po medijskoj pokrivenosti i zastupljenosti na društvenim mrežama.

Kako je saopšteno, ovaj Preliminarni izveštaj baziran je na zaključcima ENEMO-a do kojih se došlo u predizbornom periodu, kao i na sam dan održavanja izbora.

Misija će ostati u državi do okončanja izbornog procesa kako bi mogla da oceni i dešavanja nakon održanih izbora.

Konačni izveštaj, koji će uključivati kompletnu ocenu koja jednim svojim delom zavisi i od odvijanja preostalih etapa izbornog procesa, detaljne analize i preporuke, biće objavljen u roku od 60 dana od dana potvrde rezultata izbora.

Izvor: Beta

Foto: Beta