Srbija se posle nedeljnih izbora ubrzano kreće ka jednopartijskoj i autokratskoj državi sa demokratskom fasadom i sve je dalje od Evropske unije, koja napokon mora da shvati realnost i promeni pristup prema Beogradu, pišu 23. juna nemački dnevnici.

Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) u komentaru pod naslovom "Na putu u jednopartijsku državu" ukazuje da takav politički razvoj nije samo unutrašnje pitanje Srbije, pošto je ona kandidat za članstvo u EU, a Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića pridružena članica Evropske narodne partije (EPP).

Dnevnik piše da je u Srbiji većina medija pod kontrolom poslovnih ljudi koji tesno sarađuju sa vladom, nekritički hvale njen rad i sistematski napadaju opoziciju. List dodaje da se i javne ustanove i državne institucije stavljaju u službu vladajuće partije, a od državnih činovnika se ne očekuje da budu verni državi, nego lojalni pariji.

"Sa Vučićem se naravno mora razgovarati, ako se želi ostati u dijalogu sa Srbijom, jer on je više nego ikada snaga koja presuđuje. Ali važno je i kako se razgovara", piše list, dodajući da bi možda, umesto ravnopravnog razgovora u okviru partijske porodice, bilo u interesu svih da se povuče neka granica.

"Članstvo mađarske vladajuće partije Fides u EPP je suspendovano. Vreme je da se razmisli ne bi li to bilo preporučljivo i u slučaju Srbije. Ako bi takvo razmišljanje navelo Beograd da se priseti vrednosti koje bi obavezno trebalo da idu uz članstvo u EPP, utoliko bolje", ocenjuje FAZ.

Dnevnik Handelsblat u komentaru "Srbija: Na putu u autokratiju" piše da Srbija, poput Mađarske, pod vlašću svemoćnog Aleksandra Vučića već odavno ima hibridni politički sistem.

"Formalno se osnovne slobode poštuju, ali se zapravo gaze. Pravna sigurnost i medijske slobode teško su načeti, cvetaju nepotizam i korupcija. Ionako razjedinjena opozicija predmet je zastrašivanja i diskriminacije. Vučić koristi slabost svojih protivnika kako bi šurovao sa Rusijom i Kinom", piše Handelsblat.

List ocenjuje da je EU isuviše dugo dopuštala da joj Vučić "maže oči".

"Na papiru je u pregovorima o članstvu u EU uvek bilo napretka. Ali političku realnost Brisel je u velikoj meri previđao", piše list, navodeći da je Vučić savladao stari trik Josipa Broza Tita i da radi jačanja sopstvene vlasti vešto izigrava velike sile na Zapadu i Istoku jedne protiv drugih.

"EU su u bavljenju Srbijom potrebne dve stvari: smisao za realnost i samopouzdanje. Srbija se sa svojim sve autoritarnijim sistemom ne nalazi na putu u Evropu. Ali u ekonomskom smislu su EU i njene članice nezaobilazne. To Vučić zna", piše dnevnik.

"Ta realnost može da ima političke posledice, ako EU nastupi prema Beogradu sa više samosvesti i prodornosti. Naime, ove godine je ta balkanska zemlja u toku pandemije doživela privredni Vaterlo. Srbiji je hitno potrebna podrška iz inostranstva", konstatuje Handelsblat.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropska komisija