Ekonomski pristup je "prvi korak" u postizanju dugoročnog mira između Srbije i Kosova, rekao je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel za televiziju Njuzmaks (Newsmax TV) pred sastanak dveju strana u Beloj kući 27. juna.

"Rešili smo da se uključimo jer je duga istorija mnoštva različitih stručnjaka i takozvanih stručnjaka koji su se zalagali samo na političkim pitanjima uglavnom ignorišići ekonomska", rekao je Grenel u intervjuu za TV Njuzmaks.

Grenel je rekao da je, kad mu je iz razgovora s mladima i s poslovnom zajednicom na Kosovu i u Srbiji, jasno da "žele ekonomski razvoj, radna mesta, nadu".

"I onda smo odmah pokušali da vidimo kako da postignemo da ekonomije rastu. Uradili smo sporazum o avio-kompanijama, prvi za 21 godinu, let između Prištine i Beograda", rekao je on u intervjuu.

Grenel je rekao da ta avio-veza još nije uspostavljena, ali da postoji dogovor, i da se radi na tome. Isto je i sa sporazumom za železnički saobraćaj koji bi otvorio granice za trgovinu i veliki granični sporazum o motornom saobraćaju.

"Nastojimo da se koncentrišemo na ekonomsku situaciju da stvorimo 'mini Šenžen zonu' " - po ugledu na kinesku specijalnu ekonomsku zonu, rekao je on.

Rekao je da misle da je to vrlo dobra ideja "i ako mogu da se otvore radna mesta u regionu, donese kapitalizam i prisile strane da se slažu ekonomski i trgovinski", onda će drugi korak biti politička pitanja, a, po njegovim rečima, politička pitanja su "jasno odgovornost Evropljana".

"Dovesti evropske i američke firme u region i onda mislim da će Evropljani imati više uspeha sa političke strane. Pokušavamo da pomognemo da promenimo paradigmu, jer posle 20 godina još nismo videli dovoljno napretka", rekao je Grenel.

Na pitanje da li je zabrinut zbot uticaja Rusije na Balkanu, Grenel je rekao da su "uvek zabrinuti zbog propagande koju gura Rusija i politike destabilizacije" i da "stalno na to paze".

U međuvremenu je portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio u Briselu da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da bude nastavljen u julu dodajući da će predstavnici dve strane ove nedelje odvojeno posetiti Brisel ali se neće međusobno sastati.

"Tačan datum nastavka dijaloga se još dogovara i biće blagovremeno objavljen. Obe strane su se složile da se dijalog nastavi i jul je termin koji je sada na stolu i radimo na njegovoj realizaciji", rekao je Stano.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavili su posle sastanka u Beogradu da očekuju da dijalog bude nastavljen u julu.

Na pitanje novinara, Stano je danas rekao da 25. juna u Briselu neće biti održana nova runda dijaloga, kako su u međuvremenu objavili pojedini mediji, već će predstavnici dve strane do kraja nedelje imati odvojene razgovore sa evropskim zvaničnicima, ali bez međusobnog sastanka.

Izvor: Beta

Foto: Beta