Premijer Kosova Avdulah Hoti objavio je 25. juna da je zbog podizanja optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija odustao od učešća na konferenciji u Vašingtonu koja je zakazana za 27. jun.

Hoti je u na Fejsbuku napisao da je o tome takođe obavestio ambasadora Grenela.

"Zbog novih dešavanja u Prištini kao rezultat optužbi koje je podnelo Specijalizovano tužilaštvo, moram da se vratim u Prištinu da bih se pozabavio situacijom. Obavestio sam ambasadora Grenela da ne mogu prisustvovati sastanku 27. juna u Beloj kući ", napisao je Hoti.

Prethodno je predsednik Kosova Hašim Tači, nakon saopštenja da je protiv njega pokrenuta optužnica, objavio da je odustao od puta u Vašington.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je 24. juna da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno odvođenje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

"Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi", navedeno je  u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Kako je napisano u saopštenju iz Haga, "specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadri Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća".

"Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova", piše u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP