Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je 26. juna da je posle izbora u Srbiji potreban širok politički dijalog svih snaga kako bi se nastavile reforme na putu ka EU i naglasila da je dijalog sa Kosovom ključan .Predsednik Srbije je posle razgovora rekao novinarima u Briselu da smatra da bi "bilo realno da do 2026. postanemo članica EU".

"Posle izbora širok dijalog svih političkih snaga je potreban kako bi se krenulo sa reformama neophodnim za približavanje Srbije EU. Dijalog sa Kosovom je ključan", napisala je Fon der Lajen na Tviteru posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

Predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Ana Pisonero je posle sastanka rekla da je predsednica EK u razgovoru sa Vučićem rekla da je obnova dijaloga Beograd-Priština od ključnog značaja za napredak Srbije ka EU, uz nastavak reformi, posebno u cilju jačanja vladavine zakona i bitke protiv korupcije.

Pisonero je rekla da je Ursula fon der Lajen u osvrtu na ishod izbora u Srbiji "ohrabrila srpsko rukovodstvo da pokrene istinski dijalog sa svim strankama da bi se pospešio napredak u evropskim reformama, uz potrebu da se stvori širok konsenzus i kao priroritet otklone nedostaci u izbornom procesu".

Predsednica EK i srpski predsednik su, po rečima portparolke Pisonero, razmotrili posledice epidemije korona virusa i sredstva koja je EU angažovala za Zapadni Balkan i Ursula fon der Lajen je Vučića izvestila o ekonomskom i paketu investicija za region koji Unija priprema za jesen.

Vučić je razgovarao i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem koji je takođe naglasio da je "dijalog sa Prištinom ključan".


"Razgovarali smo o reformama i našoj podršci na putu ka EU", napisao je Varheji na Tviteru posle sastanka sa Vučićem i dodao da je za to ključna i regionalna saradnja.

U razgovorima je bilo reči i o podršci EU ekonomskom oporavku Srbije od posledica korona krize.

Vučić se u Briselu sastao i sa visokim predstavnikom EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Vučić: Bilo bi realno da Srbija do 2026. postane članica EU

Predsednik Srbije rekao je novinarima u Briselu da smatra da bi "bilo realno da do 2026. postanemo članica EU".

"To je moja nada i moje verovanje, a više od toga ne mogu da vam kažem", rekao je Vučić posle sastanaka sa zvaničnicima EU.

Vučić je rekao da veruje da će se do kraja mandata nove vlade Srbije, 2024. godine, završiti pregovori Srbije o pristupanju EU.

Suština odnosa Srbije i EU će biti kako da Srbija ubrza put i da dobije garancije za prijem u EU, ukoliko ispuni sve što se od nje traži, objasnio je on.

Rekao je i da očekuje da će se pregovori Srbije i Kosova nastaviti za dve-tri nedelje, a da bi pre toga trebalo da se lideri regiona sastanu s čelnicima EU u Parizu.

"Uskoro očekujemo nastavak dijaloga - za dve do tri nedelje, pre toga nas očekuje veliki samit na kojem mislim da će biti predstavnici dve najveće zemlje (EU) koji će se ticati dijaloga Beograda i Prištine i daljeg ubrzavanja našeg evropskog puta", rekao je Vučić.

S predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kako je naveo, razgovarao je jedan sat o evrointegraciji Srbije, pregovorima s Kosovom i ekonomskoj pomoći zbog pandemije.

Razgovarali su i o tome kakva je situacija u Prištini, šta može da se očekuje i kakvi će biti uslovi Kosova.

"Čini mi se da postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, ali i veća želja kod nas i povoljnija situacija da ubrzamo put", procenio je Vučić.

Ekonomski paket pomoći obuhvatio bi novac iz IPA fondova EU, garancije i projekte značajne za ceo region - da se "svi glavni gradovi regiona spoje auto-putevima i prugama", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da eventualna optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i bivšeg predsednika skupštine Kadrija Veseljija "unosi jednu vrstu bezbednosnog problema za sve Srbe na Kosovu" i da "ne isključuje mogućnost izazivanja problema u dve opštine na jugu Srbije ne bi li neko pokazao svoju snagu i moć".

Dodao je da je za Srbiju najvažnije da ostane uzdržana te da se Beograd nije zvanično oglašavao otkad je obavešten o postojanju "i dalje nepotvrđene optužnice". "Taj specijalni sud je formiran po kosovskim zakonima. To nas u startu ograničava u reakcijama ako smo pametni", rekao je Vučić.

Hotijeva poseta

Sa najvišim evropskim zvaničnicima dan ranije (25. juna) u Briselu je razgovarao i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Hoti je sa predsednicom EK i komesarom za proširenje razgovarao o liberalizaciji viza, situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa, kao i o merama koje je Vlada Kosova preduzela u okviru paketa za ekonomski oporavak posle pandemije.

"U odnosu na EU, liberalizacija viza ostaje jedno od najhitnijih pitanja koja moramo da rešimo. Bez liberalizacije, kredibilitet svih procesa koji se tiču EU se pogoršava. Kosovska vlada i civilno društvo uradili su odličan posao i nadamo se da će EU takođe ceniti ta dostignuća", rekao je premijer Kosova, preneo je njegov kabinet.

Hoti je sa zvaničnicima EU razgovarao i o poslednjim političkim kretanjima i novoj evropskoj reformskoj agendi.

Novi premijer Kosova je tokom svoje prve zvanične posete Briselu od kad je na dužnosti govorio i o dijalogu sa Srbijom i rekao da je njegova vlada "posvećena unapređenju demokratskih procesa u zemlji, produbljujući regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana, s obzirom na procese evropskih integracija", rečeno je u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Beta/European Commission/Etienne Ansotte and European Commission/XAVIER LEJEUNE/