Video samit o odnosima Srbije i Kosova biće održan 10. jula, pod pokroviteljstvom Francuske, Nemačke i Evropske unije, da "ponovo pokrene  dijalog" dve strane, saopštilo je 6. jula Predsedništvo Francuske. Dva dana posle tog samita, zakazan je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu uz posredovanje EU.

Samit treba da omogući EU "da olakša rešenje njihovih razlika", navela je Jelisejska palata.

Na samitu treba da učestvuju predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Samit se održava ubrzo posle objavljivanje predloga optužnice Tužilaštva u Hagu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija za ratne zločine za vreme sukoba sa Srbijom od 1998-1999.

Posle objavljivanja tog predloga optužnice, odložen je samit Srbije i Kosova predviđen za 27. jun u Beloj kući, uz posredovanje SAD.

Kako saopštava Jelisejska palata, samit u petak, organizovan na inicijativu predsednika Makrona, sledi samit održan u Berlinu u aprilu 2019, kada su Srbija i Kosovo prihvatile, pod pokroviteljstvom Francuske i Nemačke, da nastave pregovore.

Tada su dve strane predvidele da se sastanu nekoliko meseci kasnije u Parizu, ali dijalog je ponovo bio blokiran.

Odvojeni sastanci

Makron će se, uoči virtuelnog samita Kosova i Srbije, odvojeno sastati s kosovskim premijerom i sa predsednikom Srbije.

Iz Hotijevog kabineta je najavljeno da će kosovski premijer 7. jula razgovarati s Makronom u Jelisejskoj palati u Parizu.

U okviru priprema za samit Kosova i Srbije, predsednik Francuske će 9. jula primiti predsednika Srbije,  objavljeno je na sajtu Ambasade Francuske u Beogradu.

Hoti i Vučić 12. jula u Briselu

Premijer Kosova i predsednik Srbije sastaće se 12. jula u Briselu, najavio je 6. jula portparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano je rekao da je to nastavak dijaloga na visokom nivou uz posredovanje EU i prvi sastanak od novembra 2018.

Domaćin sastanka je visoki predstavnik EU Borel, a posrednik u pregovorima specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Lajčak, rekao je Stano.

Na sastanku će, dodao je, biti obnovljena rasprava i rad na postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova po svim otvorenim pitanjima.

Odgovarajući na pitanja novinara, Stano je rekao da nije slučajno što se dijalog Beograda i Prištine obnavlja dva dana posle virtuelnog francusko-nemačkog smaita već je to "logičan sled događaja".

"Sve što činimo kao EU i kao zemje članice činiće se sa zajedničkim ciljem da se pokrene dijalog. Nije koincidencija što se dijalog nastavlja u nedelju, posle virutuelnog samita sa liderima Francuske, Nemačke i EU", rekao je.

On je dodao da su u pitanju "komplemnetarni događaji, deo procesa koji pokazuje podršku EU i njenu želju da  olakša taj proces".

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP