Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel pozdravio je najavljeni virtuelni sastanak dve strane koji je sazvala EU za 10. jul. Grenel je rekao i da ne očekuje brz dogovor u izbornoj godini.

"Drago nam je što Evropljani sazivaju sastanak 10. jula radi daljih razgovora sa Kosovom i Srbijom. Nudimo našu potpunu podršku i zahvalni smo na njihovom vođstvu”, napisao je 8. jula Grenel na Tviteru.

U saopštenju povodom video samita koji su sazvali francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel sa ciljem da se ublaže napetosti između Beograda i Prištine, Grenel je naglasio da je ekonomska normalizacija odnosa prvi korak, ali da SAD nikada nisu verovale u postizanje brzog dogovora Kosova i Srbije u izbornoj godini.

"Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini. I nikada nismo mislili da će naš fokus samo na ekonomsku normalizaciju biti brzo rešenje", naglasio je američki izaslanik.

On je međutim dodao da će "suočavanje sa teškim i dugotrajnim političkim pitanjima biti  lakše ako se postigne napredak prvo na ekonomskim pitanjima".

"Međunarodna zajednica mora da nastavi da isprobava nove i kreativne ideje ako želimo da ikada ostvarimo napredak. A građani Kosova i Srbije zaslužuju punu i konstantnu pažnju Evropljana", saopštio je američki diplomata.

Grenel je izrazio nadu da će na sastanku 10. jula "biti rešeno važno pitanje viza".

On je naglasio da se SAD veoma trude da naglasak stave na ekonomsku normalizaciju odnosa dve strane jer veruju da je to "ključni, prvi korak za dugotrajni politički spor".

Dodao je da se nada da će "i za Evropljane prioritet biti primena ranije usaglašenih sporazuma o vazdušnom, drumskom i železničkom saobraćaju" jer veruje da su "ti sporazumi ključni za stvaranje radnih mesta za mlade".

Dva dana posle virtuelnog samita pod okriljem EU, za 12. jul zakazan je prvi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija u Briselu uz posredovanje EU, čime će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou prekinut krajem 2018.

Susret predsednika Kosova i Srbije koji je trebalo da se održi 27. juna u Beloj kući, na inicijativu Grenela, otkazan je pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu obelodanilo optužnicu za ratne zločine protiv Hašima Tačija.

Izvor: Beta

Foto: Beta