Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i prvog susreta sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Briselu da razgovori nisu bili laki, ali da je došlo do izvesnog napretka kada je reč o temama nestalih, raseljenih i ekonomiji. Sledeći sastanak na visokom nivou biće održan u septembru u Briselu.

Vučić je podsetio da je na Kosovu nestalo 1.643-oje ili četvoro ljudi, i da su od njih 570 Srbi i nealbanci, a ostalo su Albanci.

"Srbija je spremna da ispuni svaki zahtev albanske strane i da smo, gde god misle da postoji grobno mesto, spremni da pokažemo da li tu ima nečega ili nema, ali smo tražili to isto i za nas", rekao je Vučić 16. jula i dodao da Srbija do sada nije imala pristup mestima za koja sumnja da su grobnice srpskih žrtava.

Razgovori o tome nastaviće se 22. jula na tehničkom nivou, a onda će se, kako je rekao Vučić, dijalog nastaviti na najvišem nivou.

On je dodao da su Albanci tražili da se otvore vojne i policijske arhive Srbije, i da je srpska strana na to pristala, ali uz uslov da se otvore i arhive OVK.

Kako je rekao "albanska strana je reagovala kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkur ili Veneru u roku od sedam dana".

Vučić je dodao da se razgovaralo i o interno raseljenim licima i istakao da se na Kosovo vratilo samo 1,9% raseljenih.

On je rekao da je veoma važna tema sastanka bila i ekonomija.

Kazao je da u tom smislu nije siguran da su neki baš dobro razumeli temu jer su došli da pričaju o ratnoj odšteti, što je on odbio.

Rekao je da je predložio da se napravi trgovinski sporazum koji je dobar i za jedne i za druge.

"Da mi sebe time ne unizimo i da vam ne pokažemo da vas priznajemo kao državu, jer to ne činimo", rekao je on.

Naveo je da je interes Srbije da se napravi što više ekonomskih sporazuma.

"Mi imamo šta da ponudimo Prištini. Nadam se da će oni imati nama u budućnosti šta da ponude. Verujem da će to biti dobar posao u pravljenju neuporedivo bolje atmosfere i okruženja i za našu političku saradnju u budućnosti i za sve drugo", rekao je Vučić.

Na sastanku se razgovaralo i o ubrzanju rada na auto-putu Niš-Priština, uz veće evropsko učešće, uz više grantova dobijenog, doniranog novca.

Hoti očekuje da se dijalog završi za nekoliko meseci

Premijer Kosova izjavio je posle susreta sa predsednikom Srbije da je to bio težak sastanak u Briselu, posle dvadeset meseci, u okviru dijaloga Kosova i Srbije i da su teme razgovora bili nestali i ekonomska pitanja kao i da očekuje da se dijalog završi za nekoliko meseci.

"Upravo smo završili prvi sastanak u Briselu u okviru procesa dijaloga, koji počinje nakon 20 meseci na jasnim principima ovog procesa, koje smo već predstavili našim međunarodnim partnerima. Danas smo uz naše insistiranje razgovarali o dve važne teme za građane Kosova i obe zemlje, o nestalima i o ekonomskoj saradnji", kazao je Hoti medijima u Briselu.

On je naglasio i da su se strane dogovorile o koracima u narednim nedeljama i mesecima.

"Vi znate da je ovo proces koji treba da se završi unutar nekoliko sedmica ili meseci. Ne više od toga. Ja sam uveren da imamo mogućnosti da učinimo napredak jer imamo podršku ključnih država EU i posrednika (Miroslava) Lajčaka", rekao je Hoti istakavši da je najvažnije da postoji politička volja da se okonča ovaj proces u predstojećem periodu.

Podvukao je da su stavovi koje je izneo nepokolebljivi i da ne bi trebalo da se pomera sa njih.

Sastanaku Vučića i Hotija prethodili su bilateralni susreti šefa dve delegacije sa zvaničnicima EU, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom.

Pre četiri dana održana je video-konferencija dvojice lidera.

Lajčak: Pitanje nestalih i raseljenih važno za pomirenje

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine rekao je nakon sastanka sa srpskom i kosovskom delegacijom da je pitanje nestalih lica na Kosovu važno za pomirenje dve strane.

"Ovo je jako simboličan problem u kontekstu pomirenja i stvaran problem za porodice koje žive u neizvesnosti decenijama. Saradnja sa međunarodnim odborom Crvenog krsta je ključna da se reše i zatvore preostali slučajevi", rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je ekonomska saradnja važna kako bi se obezbedili održivi uslovi za život ljudi koji žive na Kosovu.

"Drugo pitanje o kom smo razgovarali bila je ekonomska saradnja. To je jedna od okosnica Evropske unije. Intenzivirana ekonomska saradnja znači iskoristiti pun ekonomski potencijal Kosova i Srbije, a znači i otvaranje radnih mesta i poboljšanje standarda života ljudi", rekao je on.

Pored Lajčaka, sastanku je prisustvovao i šef diplomatije EU. Borel je pred sastanaka rekao da očekuje "konstruktivan" razgovor i pozvao učesnike da tome pristupe u duhu "kompromisa i pragmatizma".

Obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine i privrženost obe strane tom procesu pozdravio je i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Izvor: Beta

Foto: Beta/European Council/Mario Salerno