Suzbijanje sive ekonomije, napredniji poreski sistem, uvođenje novih digitalnih alata za javnu upravu i kompanije (eDostava, ePlaćanje i ePoslovanje), kao i za zdravstveni sektor kroz sistem eZdravstva – reformski su ciljevi koji će biti predloženi novoj vladi Srbije kao prioriteti u narednih godinu dana, rečeno je 31. jula na godišnjoj Skupštini Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Predsednik Skupštine NALED-a Dragan Penezić je istakao da je od 180 planiranih aktivnosti ostvarena 171, a 13 i pre planiranog roka.

Prema njegovim rečima, više od 30 projekata za unapređenje poslovnog okruženja realizovano je uz podršku međunarodne zajednice, Nemačke razvojne agencije GIZ, Agencije SAD za međunarodni razvoj, Evropske banke za obnovu i razvoj, Britanskog fonda za dobru upravu, ambasada Norveške i Holandije i Svetske banke.

Kao neke od uspešnih projekata Penezić je naveo uveđenje elektronskog sistema prijave sezonaca u poljoprivredi, gde je od 2019. godine angažovano njih 37.000 za čije poreze i doprinose se u budžet Srbije slilo 3,3 miliona evra, a objavljena je prva siva knjiga zdravstva sa 50 preporuka za unapređenje dostupnosti i efikasnosti zdravstvene zastite.

"Rezultati su postignuti u domenu reformi inspekcija, unapređenju opštinskih usluga, pa i u razvoju bezgotovinskog plaćanja u javnoj upravi", istakao je Penezić.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Novaković je rekao da rezultate njihovog rada oseća oko 500.000 građana koji godišnje prometuju ili naslede nekretninu.

"Zahvaljujući ukidanju poreskih prijava, oni od januara ne moraju na šaltere poreskih organa, što će za četiri godine doneti uštedu od 6,5 miliona evra. Veliku promenu oseća i oko 100.000 paušalaca, kojima je automatizacija oporezivanja donela predvidivost poslovanja, a osetiće i oko 1,5 miliona građana i privrednika uvođenjem 300 novih usluga eUprave", istakao je Novaković.

NALED je tokom pandemije korona virusa uz pomoć članica i donatora obezbedio hranu, IT usluge, medicinsku zaštitnu opremu u iznosu od čak 250.000 evra za 41 opštinu i grad u Srbiji.

Putem video poruke učesnicima onlajn završnog dela Skupštine NALED-a obratila se premijerka Srbije Ana Brnabić koja je istakla da je ojačana pozicije mladih u Srbiji kroz reformu zapošljavanja i kroz olakšavanje počinjanja poslovanja kroz projekat "Startuj legalno".

"Urađena je i reforma katastra, koja je jedna od najduže očekivanih i najkompleksnijih, kao i reforma o sezonskom zapošljavanju, a radi se i na daljoj implementaciji plana borbe protiv sive ekonomije", istakla je Brnabić.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanovic uručila je priznanje "NALED strela" za doprinos u ekonomskom razvoju Srbije.

Među dobitnicima su direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj, šef Britanskog fonda za dobru upravu Metju Džordan, nacionalna koordinatorka Otvorenog regionalnog fonda za unapređenje opštinskih usluga Zorica Bilić, ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam.

Izvor: Beta

Foto: Beta/NALED