Učenici od prvog do četvrtog razreda od 1. septembra nastavu će pohađati u učionicama, u grupama od najviše 15 đaka, odlučio je 11. avgusta Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. Stariji đaci će imati kombinovanu onlajn nastavu i časove u školama. Učenici će morati da nose maske čak i kada odgovaraju, ali će moći da ih skinu tokom slušanja nastave.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će đaci do četvrtog razreda dnevno imati najviše četiri školska časa koji će biti skraćeni na 30 minuta.

Ona je posle sednice Kriznog štaba u izjavi za RTS rekla da je procenjeno da je takav model nastave najbolji za učenike od prvog do četvrtog razreda.

"Biće poštovani svi principi koji maksimalno smanjuju fizičku mogućnost prenošenja ovog agensa, sa maksimalnim razređenjem gustine smeštaja u učionicama, maksimalnim brojem đaka do 15 i uz udaljenost prilikom sedenja u klupama od najmanje metar i po", kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

Navela je i da će biti neophodno nošenje maske od momenta ulaska đaka u školu do ulaska u klupu.

"To važi i prilikom pričanja, odgovaranja i svuda gde je udaljenost od druge osobe manja od metar i po. Preporučuje se nošenje maski sve vreme boravka u školi međutim, kada su u pitanju đaci, moguće je da kada slušaju nastavu ili sede u klupi privremeno odlože masku", navela je zamenica direktora Instituta Batut.

Po njenim rečima, nastavnici i ostalo osoblje moraće da nose maske sve vreme boravka u školi i to kako je navela, na ispravan način, odnosno tako da maska pokriva nos, usta i bradu.

Dodala je da đaci tokom nastave neće menjati mesta na kojima sede kao i da će posle završetka smene učionice biti dezinfikovane.

"Škole će biti čišćene pre početka nastave, najmanje dva puta dnevno, i po potrebi ukoliko to nalaže epidemiološka situacija", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Ona je kazala i da će se učenici starijih razreda tokom boravka u školi ponašati po istim obrascima i dodala da će zbog brojnosti đaka i načina nastave, u njihovom slučaju biti kombinovan odlazak u školu sa onlajn nastavom.

Sindikat traži maske i testove za prosvetare

Sindikat zaposlenih u beogradskim gimnazijama - Forum beogradskih gimnazija, saopštio je da je uz nastavu u školama u novoj školskoj godini izvesno da će nastavnička profesija u narednim danima postati najrizičnija u pogledu oboljevanja od korona virusa.

"Dok su lekari koji rade sa pacijentima opremljeni zaštitnom opremom, nastavnici će u učionice ulaziti goloruki suočavajući se sa velikim rizikom od zaraze. Suočeni sa ovakvom odlukom nadležnih, a zabrinuti za zdravlje naših kolega, Forum očekuje od nadležnih da se svim prosvetnim radnicima obezbede neohodni, uslovi za rad", navodi se u saopštenju.

U neophodne uslove za rad u vreme epidemije korona virusa ovaj sindikat je ubrojao nabavku po dve medicinske maske za svaki nastavni dan po zaposlenom, dovoljan broj PCR testova i prednost u testiranju za sve zaposlene u prosveti kod kojih se pojave simptomi korona virusa, kao i obezbeđivanje prioriteta za vakcinisanje protiv sezonskog gripa.

Sindikat je od Ministarstva prosvete zatražio i da se zaposlenima, starijim od 60 godina, kao i sa hroničnim oboljenjem ili članom domaćinstva koji ima hronično oboljenje, omogući rad od kuće, ili ukoliko nije moguće odsustvo s posla uz naknadu 65% od plate, ukoliko se tako izjasne.

Zatraženo je i da se zaposlenima koji obole od COVID-19  tokom lečenja i kasnije, tokom rehabilitacije, garantuje naknada u visini 100% od zarade, kao i da se obezbedi posebna aplikacija za brzu prijavu odgovornih u ustanovama koja ne budu poštovala propisane mere za zaštitu od širenja zaraze, kao i njihovo hitno sankcionisanje.

Forum je upozorio da ukoliko se ove tražene mere ne sprovedu "Srbiju očekuje potpuni kolaps školstva jer ako nastavnici počnu masovno da oboljevaju biće bespredmetno postavljti pitanje nastave na daljinu ili nastave uživo jer ni jednu ni drugu neće imati ko da drži".

Izvor: Beta

Foto: Beta