Evropska komisija očekuje od Srbije da se ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela kao zemlja koja je integracije u EU označila za strateški prioritet. Povodom informacija da je Srbija od Kine pribavila novi kontingent vojne opreme, portparol EU Peter Stano izjavio je za Glas Amerike (VoA) da Beograd mora da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa evropskom.

"Vlasti Srbije su integracije u EU označile kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela", naveo je Stano u pisanoj izjavi za VoA.

"Da bi Srbija napredovala na putu integracija u Evropsku uniju potrebno je da se postepeno uskladi sa njenom spoljnom i bezbednosnom politikom na osnovu pregovaračkog okvira", podvukao je Stano upitan oko okolnosti koje ukazuju na intenziviranje vojne saradnje Srbije i Kine.

U pitanju je kupovina kineskog raketnog odbrambenog sistema FK-3 koja je notirana u izveštaju državnog preduzeća Jugoimport SDPR, priloženom Agenciji za privredne registre (APR) Srbije.

"Srbija je uključena u bezbednosnu saradnju sa Evropskom unijom kroz doprinose koje pruža u misijama i operacijam", dodao je Stano.

U Ambasadi SAD je prethodno, povodom informacija o nabavci kineskog raketnog odbrambenog sistema FK-3, za Radio slobodna Evropa (RSE) rečeno da bi vlade trebalo da su svesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama.

Iz Ambasade SAD su u pisanoj izjavi 10. avgusta naveli i kako Srbiji "savetuju da radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom EU".

"Izbor snabdevača bi trebalo da odražava deklarisani cilj Srbije da se što više integriše sa Evropom. Ima i drugih prodavaca koji ne zavise od autoritarnih režima, a nude opremu ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije već i uporedivu po kvalitetu i ceni", zaključuje se u izjavi Ambasade SAD za RSE.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je 11. avgusta da je "razumeo kritiku Ambasade SAD" zbog kupovine kineskog oružja i napomenuo da tumači to kao političko saopštenje.

"Nama svaki put kada se odlučimo za nešto da kupimo (od oružja) uvek neko ima nešto protiv i to je logično", rekao je Vučić prilikom obilaska Savskog trga u Beogradu.

Vučić je kazao i da Srbija još nije kupila kineski raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, ali da je "razmišljano o tome".

Nabavka raketnog odbrambenog sistema FK-3 uvrštena je u godišnji izveštaj državne kompanije Jugoimport SDPR, koji je priložen prošle nedelje Agenciji za privredne registre Srbije.

U ovom dokumentu, Jugoimport SDPR navodi da je realizovao 163 sporazuma o uvozu iz 31 zemlje u vrednosti od 620,3 miliona dolara u 2019. godini. U to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina u Evropi sistema FK-3.

"Najveći deo uvoza se odnosi na modernizaciju aviona MIG-29, nabavku sistema dronova i sistema protivvazdušne odbrane FK-3", navodi se u ovom izveštaju o kome je 2. avgusta prvi izvestio specijalizovani portal Balkanska bezbednosna mreža.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP