Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović uputila je predlog za tehničku pomoć za pripremu infrastrukturnih projekata iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan, u vrednosti od 21,6 miliona evra, saopštila je danas vlada. Za tehničku pomoć za pripremu dokumentacije predloženi su projekti iz oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine i socijalne infrastrukture.

"Ovo je utoliko važnije što je jedan deo ovih projekata kandidovan za sredstva iz IPA III za 2021. i 2022. godinu, stoga je veoma značajno da i za pripremu dokumentacije možemo da konkurišemo za bespovratna sredstva iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan", navodi se u saopštenju.

Poziv za dostavljanje predloga projekta objavljen je u junu a poslednjih nedelja se radilo na pripremi aplikacije za dobijanje tehničke pomoći kojom će Srbija obezbediti bespovratna sredstva za pripremu nedostajuće dokumentacije i pripremu infrastrukturnih projekata za njihovu investicionu realizaciju.

"Pažljivo smo sagledali strateške prioritete u ovim oblastima i odlučili se za one čijom će realizacijom biti osiguran razvoj kapitalne infrastrukture i doprineti realizaciji ključnih razvojnih investicija u različitim delovima Srbije kao i njeno povezivanje sa susednim tržištima", izjavila je Joksimović.

Ministarka je dodala da su svi predlozi za pripremu projekata iz oblasti energetike i saobraćaja u skladu sa Agendom povezivanja, koja značajno doprinosi socio-ekonomskom razvoju i jačanju privredne saradnje regionu.

Iz oblasti transporta predložena je priprema projekata koji imaju veliki strateški značaj za Srbiju, a odnose se na rekonstrukciju i modernizaciju železničkih deonica Stalać–Кraljevo-Rudnica i Doljevac-Merdare, kao i nastavak izgradnje autoputa Niš-Merdare, deonica Pločnik-Merdare.

"Rekonstrukcija navedenih pruga i izgradnja autoputa, značajno će doprineti razvoju Moravičkog, Raškog, Rasinskog, Topličkog i Niškog okruga i sveukupnom regionalnom razvoju Republike Srbije. Autoput Niš-Merdare, kao deo osnovne indikativne transportne mreže EU, imaće isti rang na mapama EU kao i Кoridor 10 koji je Srbija izgradila", rekla je Joksimović.

Iz oblasti energetike predložena je priprema za projekte koji će unaprediti postojeći postupak povezivanja na mrežu obnovljivih izvora energije (vetar, biomasa, solarna energija), dodatno ojačati stabilnost elektroenergetskih sistema i omogućiti bolju saradnju sa ostalim operativnim centrima za prenosne sisteme u Evropi.

Iz oblasti životne sredine predložena je priprema projekta "Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Batajnici", koji je veoma značajan za grad Beograd, jer će obuhvatiti opštine Surčin i Zemun, ali i manja okolna naselja. Očekuje se da će izgradnja postrojenja zapošeti krajem 2021. godine.

Iz oblasti socijalne infrastrukture predlog za pripremu dokumentacije odnosi se na projekat koji će doprineti jačanju kapaciteta univerzitetskog obrazovanja a projektom je planirana rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata u okviru fakulteta i instituta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Кragujevcu i Čačku.

Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan u decembru 2020. godine doneće zvaničnu odluku o tome koji predlozi će biti podržani.

Izvor: Beta

Foto: Beta