Bivši premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da ne isključuje mogućnost da se na sastanku delegacija Kosova i Srbije 2. septembra u Vašingtonu postigne konačni sporazum o međusobnom priznanju u postojećim granicama. Haradinaj smatra da je EU uvek bila spora i da nije pokazala želju da se brzo dođe do sporazuma.

"To nije nemoguće, i Srbija i Kosovo treba da daju epilog međusobnom sporazumu", kazao je Haradinaj za program na albanskom radija Slobodna Evropa.

Haradinaj je rekao da se u Belu kuću ide za sporazum o međusobnom priznanju.

"Ako okolnosti dovedu do sporazuma, idemo za sporazum, ali ako ima napretka, prihvatamo i taj napredak kakav god da je", izjavio je Haradinaj, čija partija podžava aktuelnu kosovsku vladu Avdulaha Hotija.

Ističući da je tražio da se u dijalog uključi i da ga predvodi SAD, Haradinaj kaže da je imao u vidu da je EU uvek bila spora i kao primer toga navodi obećanja da će nakon ratifikacije demarkacije granice sa Crnom Gorom, dok je on bio premijer, biti data liberalizacija viza, koja za tri godine još uvek nije ostvarena.

"Ne mislim da je Evropa pokazala želju da se brzo dođe do sporazuma između Kosova i Srbije pošto je to pitanje delegirala kod (šefa evropske diplomatije Žozepa) Borela i kao pomoćnika dala (Miroslava) Lajčaka. Prema meni to ne dokazuje želju da se ovo pitanje završi u optimalnom roku", kaže Haradinaj.

Prema njemu, tu je razlika između EU i SAD.

"Ja verujem da (Robert) O'Brajan u ovom slučaju ima potrebna ovlašćenja, jer je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika (Donalda) Trampa i ima podršku ličnosti zadužene (za dijalog) od strane predsednika, u ovom slučaju ambasadora (Ričarda) Grenela i Američkog državnog sekretarijata (Ministarstva spoljnih poslova)", izjavio je Haradinaj.

Haradinaj navodi da na ovom sastanku "treba da se postigne sporazum o međusobnom priznanju u postojećim granicama".

Dodao je da treba shvatiti značaj činjenice da jedan američki predsednik u vreme izborne kampanje ima vremena da se bavi Kosovom i Srbijom što predstavlja veliku pobedu.

"Mi smo uspeli da uđemo u agendu kandidata za predsednika Donalda Trampa i treba da shvatimo da je to mogućnost koja nam je data. Treba da stremimo da je iskoristimo. U drugim okolnostima treba da čekamo ne znam koliko godina. Ovo je idealan trenutak i zašto da ne damo pobedu svima onima koji to postignu (sporazum)", rekao je Haradinaj.

Izvor: Beta

Foto: Beta