Ambasadori Evropske unije i SAD u Beogradu Sem Fabrici i Entoni Godfri pozdravili su pridruživanje Srbije deklaraciji EU o predsedničkim izborima u Belorusiji, u kojoj je Brisel odbio da prizna rezultate glasanja i osudio nasilje nad demonstrantima. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 27. avgusta da je Srbija potpisala Deklaraciju u okviru usklađivanja sa evropskom spoljnom politikom, ali da se nada da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko neće zameriti Beogradu zbog toga.

Potpisivanje te deklaracije je ono "što Srbija treba da radi u okviru sinhronizacije srpske politike sa evropskom politikom", kazala je novinarima Brnabić tokom posete Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

"U sklopu našeg pridruživanja Evropskoj uniji to je nešto što mi radimo svake godine", rekla je ona.

Brnabić je ocenila da Srbija ima dobre odnose i dobru saradnju s Belorusijom i da, uprkos pridruživanju toj deklaraciji, Srbija ne sme da zaboravi "dela prijateljstva prema Srbiji, posebno u najtežim trenucima".

Istakla je da se neće zaboraviti da je Lukašenko "jedini državnik na svetu koji je tokom NATO bombardovanja 1999. godine posetio Srbiju".

Usklađivanje Srbije sa deklaracijom EU o Belorusiji pozdravili su 26. avgusta ambasadori EU i SAD.

"Pozdravljam pridruživanje Srbije evropskoj deklaraciji o Belorusiji", napisao je 26. avgusta na Tviteru Fabrici.

Nakon toga je i američki ambasador Godfri, takođe na Tviteru, pozdravio tu vest. "Sjajno je videti da Srbija stoji uz svoje evropsko okruženje", napisao je on.

Evropska unija je 11. avgusta usvojila Deklaraciju o predsedničkim izborima u Belorusiji u kojoj se navodi da su građani Belorusije tokom izborne kampanje "pokazali želju za demokratskim promenama", ali da "izbori nisu bili ni slobodni ni fer".

U deklaraciji je navedeno i da se razmatraju sankcije protiv odgovornih za "falsifikovanje izbornih rezultata", kao i protiv onih koji su odgovorni za nasilje i neopravdana hapšenja tokom protesta opozicije.

EU je u tom dokumentu osudila "neproporcionalno i neprihvatljivo nasilje" državih vlasti nad demonstrantima i zatražila da se svi uhapšeni odmah i bezuslovno oslobode.

U saopštenju je navedeno i da će EU proceniti odgovor beloruskih vlasti na trenutnu situaciju i da će "temeljno preispitati" svoje odnose sa Minskom.

"Bez napretka u vladavini prava i zaštiti ljudskih prava odnosi EU i Belorusije mogu se samo pogoršati", navedeno je u saopštenju.

Na sajtu Evropskog saveta objavljeno je da su zemlje kandidati Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija, zemlja koja je u procesu stabilizacije i pridruživanja i potencijalni kandidat BiH, zemlje EFTA-e Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog privrednog prostora, kao i Ukrajina, saglasne sa tom deklaracijom.

Od predsedničkih izbora u Belorusiji 9. avgusta, na kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 80% glasova, traju protesti širom zemlje. Lukašenko, koga mediji često nazivaju "poslednjim diktatorom Evrope", odbacio je kritike Zapada i optužio svoje susede da protiv njega vode diplomatski i medijski "hibridni rat".

GDF: Srbija pokušala da sakrije podršku Deklaraciji

Građanski demokratski forum (GDF) ocenio je 27. avusta da vlast nije želela da se obelodani vest o podršci Srbije Deklaraciji EU o predsedničkim izborima u Belorusiji, pokazujući time da taj stav nije iskren.

"Pozdravljamo pridruživanje Deklaraciji o predsedničkim izborima u Belorusiji, ali je, nažalost, očigledno da taj stav nije iskren jer se izbegavanjem njegovog publiciteta u Srbiji, zapravo zabašuruje suština sadašnje vlasti koja ne može da ne uvidi sličnosti između Belorusije i Srbije", naveo je GDF.

Ocenili su da se vlast u Srbiji Deklaraciji EU pridružila "nečujno" ne nadajući se "glasnoj podršci" ambasadora Fabricija i Godfrija.

"Nema nikakve sumnje da je politički vrh Srbije želeo da ova vest prođe neprimećeno: da doda malo svetla na našu međunarodnu politiku, ali da nikako ne bude za domaću upotrebu. Kako inače tumačiti činjenicu da (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić, koji ne propušta ni jednu priliku da u javnom nastupu pomene i najmanju sitnicu koja može biti u njegovu korist, u danima kada je svakodnevno na ekranima svih televizija, uopšte ne pomene podršku pomenutoj deklaraciji", upitao je GDF.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/Vlada Srbije