Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je uverenje da najnovija runda dijaloga na ekspertskom nivou predstavlja korak u pravcu normalizacije odnosa, dok su dve strane ocenile da je razgovor bio neprijatan i jedni drugu optužile za cinizam i nekonstrutivnost.

Miroslav Lajčak objavio je posle najnovije runde dijaloga 27. avgusta u Briselu, da razgovori sa predstavnikom Srbije Markom Đurićem i Kosova Skenderom Hisenijem nisu bili jednostavni, ali da predstavljaju korak bliže normalizaciji odnosa.

"Naši pregovori trajali su nekoliko sati i nikako nisu bili jednostavni. Ali stvorili su konstruktivan dijalog koji nas je doveo korak bliže krajnjem cilju dijaloga Beograda i Prištine, a to je normalizacija odnosa između Srbije  i Kosova", napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su razgovori sa predstavnicima Prištine u Briselu, bili "neprijatni" i da je srpska delegacija morala da se suoči sa "ciničnim tvrdnjama" delegacije koju je predvodio koordinator pregovaračkog tima Kosova Skender Hiseni.

Državni koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom, Skender Hiseni, rekao je da je Srbija bila nekonstruktivna i da se vratila "elementima" o kojima je načelno već postignut dogovor.

Radio televizija Srbije (RTS)  javila je da su delegacije Beograda i Prištine u sedištu evropske spoljno političke službe (EEAS) u Briselu razgovarale o ekonomskim pitanjima, problemu nestalih i prognanih lica, formiranju Zajednice srpskih opština i o pitanju zaštićene zone oko manastira Visoki Dečani, za koji srpska strana tvrdi da je ugrožen nezakonitom izgradnjom saobraćajnice.

Đurić je za RTS rekao da su to bili "teški razgovori, po mnogo čemu neprijatni" i da je delegacija Beograda morala da se "suoči sa tvrdnjama druge strane, da tobože nema problema nestalih, da tobože nema problema interno raseljenih i izbeglih lica".

On je rekao da su predstavnici Prištine negirali da na Kosovu postoji 18.000 uzurpiranih kuća i stanova, iako se to navodi u izveštajima OEBS-a, i da su tvrdili da ne postoji ni jedna jedina i da je "svaka osoba koja je htela da se vrati na Kosovo i Metohiju to mogla do sada da uradi ali da se, eto, Srbi nisu vratili zato što nisu želeli".

"Ta vrsta ciničnih tvrdnji je nešto što se repliciralo i na mnogim drugim temama", rekao je Đurić, dodajući da je u takvoj situaciji potrebno "mnogo živaca, strpljenja i vere da je rešavanje problema običnih ljudi interes veći od bilo kakve političke razmirice".

Hiseni se posle razgovora nije obratio novinarima ispred zgrade EEAS, ali je u izjavi za prištinske medije takođe ocenio da su razgovori bili teški i optužio srpsku stranu da je bila nekonstruktivna i da se vratila pitanjima o kojima je već postignut dogovor.

"Srpska strana danas je bila nekonstruktivna. Srpska strana se vratila elementima oko kojih smo se načelno dogovorili. Srbija je učinila napore da ponovo otvori određena poglavlja sveobuhvatnog sporazuma o kojem smo načelno postigli dogovor. Sve ovo potvrđuje zabrinutost  koju sam izrazio, da Srbija namerava da se povuče, da na sto stavi pitanja koja imaju samo jedan cilj, da se proces odugovlači i na kraju upadne u nešto što uopšte nećemo prihvatiti" , rekao je Hiseni nakon sastanka.

Prema njegovim rečima, Kosovo je nastavilo da dosledno štiti svoje interese, ali je nastojalo i da istovremeno bude strana čiji je cilj da se proces završi mirovnim sporazumom i normalizacijom odnosa sa Srbijom.

"Taj sporazum bi neizbežno trebalo da donese i međusobno priznavanje Kosova i Srbije. Ne može biti drugog sporazuma. Međusobno priznanje stvara onaj suštinski preduslov za rešavanje svih spornih pitanja koja mogu postojati među državama kao i pitanja od obostranog interesa", kazao je Hiseni.

"Srbiji se ne sme dozvoliti da tim procesom manipuliše", kazao je Hiseni jer, dodajući da "postoje vrlo ozbiljni znaci da je planirana manipulacija celim procesom".

Sastanak u Briselu 27. avgusta bio je treći ekspertski sastanak od kada je letos briselski dijalog Kosova i Srbije obnovljen posle skoro dve godine zastoja.

Po ustaljenoj praksi, Lajčak je prvo razgovarao odvojeno sa delegacijama, s potom je održan sastanak sve tri strane.

Sledeća runda dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou zakazana je u Briselu za 6. septembar, a dan kasnije planirani su razgovori na najvišem političkom nivou, uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotina.

Pre razgovora u Briselu, za 4. septembar je zakazan sastanak najviših predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Izvor: Beta

Foto: Beta