Na predstojeće pregovore Beograda i Prištine u Vašingtonu predsednik Srbije Aleksandar Vučič putuje kako bi razgovarao o ekonomiji a albanski premijer Avdulah Hoti ostaje pri stavu da je uzajamno priznanje jedina tema na bilo kom sastanku koji je imao i koji će imati sa predstavnicima Srbije.

Istovremeno Vučić kaže da na sastanku u Vašingtonu koji je organizovao specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel očekuje iznenađenje u vidu zahteva za međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Vuić je međutim svestan, kako je rekao 31. avgusta u Sloveniji na Bledskom strateškom forumu, da Srbija mora da sarađuje sa Evropljanima i Amerikancima po pitanju Kosova. On je rekao i da će se o političkom statusu raspravaljati pod pokroviteljstvom EU a o ekonomskim pitanjima sa Amerikancima.

Prema nekim najavama, postoji mogućnost da na sastanku u Vašingtonu, ukoliko bude značajnijeg napratka, učestvuje i američki predsednik Donald Tramp. Analitičari kažu da bi dobar rezultat sastanka bio spoljnopolitički plus, mada ne tako veliki, za Trampa, koji će kao kandidat republikanaca pokušati da na predsedničkim izborima u novembru dobije drugi mandat.

Vučić je rekao da očekuje iznenađenje u Vašingtonu u vidu zahteva za međusobno priznanje Srbije i Kosova, a da bi u tom slučaju odbio sastanak sa predsednikom SAD.

On je 29. avgusta na TV Pink rekao da bi u tom slučaju "bio prvi predsednik Srbije kome je ponuđen bilaterlni sastanak sa predsednikom SAD i da bi bio prvi predsednik Srbije koji bi to odbio", kao i da predstojeći pregovori "neće biti laki i jednostavni" i da su taj proces Srbiji iskomplikovale prethodne vlasti koje su pregovore izmestile iz UN u EU.

Vučić je rekao i da je Srbija dobila zvaničnu agendu za predstojeće pregovore Beograda i Prištine, na kojoj je bila samo "samo jedna tačka koja je bila neprihvatljiva", ali nije precizirao o čemu je reč.

Takođe je rekao da su domaće službe snimile neformalne izjava lidera iz regiona da će "Vučić morati da potpiše sve što mu se stavi na sto".

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavio je da će pregovarački tim Srbije u Vašington otići sa konkretnim projektima ekonomskog povezivanja, predlozima infrastrukturnih projekata, podrške mladima,  poljoprivrednicima i privrednicima svih nacionalnosti na Kosovu i Metohiji.

Đurić je rekao i da će se delegacija Srbije u Vašingtonu truditi da "izbegne uvlačenje Srbije u geopolitičke igre velikih sila".

I dok Vučić putuje u Vašingtom sa zebnjom, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je građanima Srbije da budu optimisti jer Srbija nikada bije bila jača u pregovorima.

Šef srpske diplomatije je ocenio da ne treba da iznenađuje ako se pored ekonomskih tema koje su najavljene, postavi i pitanje statusa Kosova u Vašingtonu, gde se do sada nije pričalo o tome jer se to pitanje smatralo rešenim.

Kako je rekao za TV Hepi, u pregovorima Beograda i Prištine treba tražiti kreativna rešenja koja će biti u interesu obe strane jer "trenutna situacija na terenu nije ustavna, budući da Beograd ne drži celu svoju teritoriju pod kontrolom, kao i Priština".

Istovremeno je kosovski premijer istakao da Kosovo ostaje posvećeno dijalogu, jer je "evropska zemlja sa jasnom evroatlantskom orijentacijom" ali da je za njega jedina tema "postizanje sporazuma o međusobnom priznanju, bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta ili unitarnog karaktera Kosova".

Predstavnici Kosova i Srbije sastaće se 4. septembra Beloj kući. Nakon toga, za 6. septembar je zakazana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou u Briselu dok su za 7. septembar planirani razgovori na najvišem političkom nivou, uz učešće predsednika Srbije i kosovskog premijera.

Sastanak predstavnika Kosova i Srbije u SAD prvobitno je bio planiran za 27. jun, ali je odložen nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu saopštilo da je podnelo predlog optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika DPK Kadrija Veselija. Potom je satanak zakazan za 2. septembar i zatim odložen za dva dana.

Beograd i Priština uz posredovanje EU godinama pregovaraju o normalizaciji odnosa i postizanju sveobuhvatnog sporazuma, što je uslov za napredak u evrointegrajama. Nakon dugotrajnog zastoja u pregovorima izazvanog uvođenjem taksi na proizvode iz Srbije na Kosovu, kao i zbog promenama kosovskih vlada, pregovori su nastavljeni i sada u njima posreduje specijalni izaslanik EU za diijalog Kosova i Srbije, slovački diplomata Miroslav Lajčak.

U pogledu usaglašavanja poteza vlade u Vašingtonu i EU oko dijaloga Beograda i Prštine, stvari ne idu lako, a EU smatra, kako su agenciji Beta rekli upućeni evropski diplomatski izvori u Briselu, da "kad je reč o preduzetim i najavljenim inicijativama SAD, ono što se računa jesu rezultati, sprovođenje i održivost".

Diplomatski zvaničnici u EU su rekli da je stav Brisela jasno predočen u poruci portparola visokog predstavnika EU Žozepa Borela, Petera Stana da je "štogod Beograd i Priština ostvare u kontaktima i posredovanju ne samo sa EU s ciljem sređivanja odnosa, a što podržava dijalog i donosi opipljive rezultate koji pomažu Beogradu i Prištini da napreduju ka normalizaciji odnosa, modernizaciji i odmaknu na putu ka EU, svakako pozitivan pothvat".

"A naravno", rekao je Borelov portparol, "Vašington je važan partner i svaki put kad EU zajedno sa SAD radi na nečemu, mi vidimo povoljne rezultate i to je često bio slučaj i kad je reč o dijalogu Kosovo-Srbija".

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/European Council/Mario Salerno