Učesnici prve debate iz serije EU Talks 2.0 "EU bliža građanima - Šta je EU za vas? ukazali su da građani Srbije ne razumeju uvek prednosti članstva u EU i standarda Unije, da se o EU neguju neki stereotipi i da se ponekad svesno ide na potiranje pozitivnog u EU.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović rekla je 1. septembra u onlajn debati da je tačno da građani ne razumeju dovoljno put pristupanja EU ali da nije problem u njima, jer je reč o komplikovanom tehničkom procesu, rečniku za stručnjake, hiljadama stranica pregovaračkih pozicija...

"Stručnjaci znaju da se takvim jezikom ne može komunicirati sa građanima i izgleda da s njima bolje komuniciraju protivnici ulaska u EU nego oni koji su angažovani u procesu pristupanja", rekla je Dragojlović na skupu koji je organizovao Evropski pokret u Srbiji (EPuS) u saradnji sa EU info centrom.

Uprkos tome, istakla je Dragojlović, polovina građana Srbije deceniju unazad je konstantno za ulazak u EU i vide dobrobiti od toga.

"Istovremeno raste broj onih koji nisu sigurni da li bi, kada bi sutra bio održan referendum o ulasku u EU, glasali za ili protiv, dakle mnogo je neopredeljnih, onih koji ne znaju, koji su zbunjeni, a informacije u medijima su kontradiktorne", rekla je Dragojlović.

Ona je takođe rekla da građani Srbije postavljaju logična pitanja o EU, kao što se i u EU građani pitaju oko budućnosti Unije, dodajući da je rasprava sa neistomišljenicima po pitanju evrointegracije jedino što pomaže protiv zabluda.

Duško Radosavljević, profesor novosadskog Fakulteta za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić, ukazao je u debati na nespremnost u Srbiji da se ulaže u znanje o EU.

On je istakao da se "svesno ide na potiranje onoga što je stvarno pozitivno u EU" i da se državnom politikom podstiču stereotipi - da će nam ugroziti nacionalni identet, jezik, javni interes, odnose sa nekim.

Radosavljević je rekao i da su mladi privatno svesni prednosti EU "ali kad izađu u javnost... mlad čovek trpi uticaj roditelja, medija, okruženja, koji im govore da neke stvari nisu patritoske".

"S jedne strane postoji težnja da se uđe u EU a s druge se rade stvari da se ne uđe jer će tada svi morati da se ponašaju u skladu sa evropskim vrednostima, i država i građani", rekao je Radosavljević.

Direktorka Centra za interkulturnu komunikaciju Aleksandra Đurić Bosnić ukazala je na komunikaciju o EU koja nije dobra, na dezinformisanost građana i narative koje treba promeniti.

Ona je rekla da se debate o prustupanju EU vode u krugu istomišljenika i da je problem što su "enklave" i istomišljenika i neistomišljenika zatvorene dodajći da te granice treba prevazići.

"Imamo institucije države koji su u obavezi da se bave procesom proširenja, medije koji prenose građanima kako proces teče, ali je komunikcija između građana i institucija nedovoljna", ocenila je Đurić Bosnić i dodala da zato u Srbiji imamo deo dezinformisanih građana koji imaju stereotipe o EU i njenim vrednostima.

Serijal debata EU Talks 2.0 treba da doprinese jačanju komunikacije sa građanima i pomogne im da procene i donesu sud u vezi sa evropskom perspektivom Srbije.

Prva debata je treba da bude održana u Novom Sadu ali se zbog epidemije korona virusa prešlo na onlajn format.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/EPuS