Dokumenti koje su 4. septembra u Vašingtonu u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa potpisali  predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti imaju po 16 tačaka, prvih 15 je isto, dok se poslednja razlikuje.

Sledi tekst sporazuma nazvanih "Ekonomska normalizacija".

Srbija (Beograd) i Kosovo (Priština) su saglasni da načine korak napred u ekonomskoj normalizaciji prihvatajući sledeće:

 • Obe strane će primeniti sporazum o autoputu Beograd-Priština potpisan 14. februara 2020.
  • Obe strane će primeniti sporazum o pruzi Beograd-Priština potpisan 14. februara 2020.

  – Uz to, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju o izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa lukom na Jadranskom moru.

  • Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd) će sarađivati sa američkom Finansijskom korporacijom za međunarodni razvoj (U.S. International Developement Finance Corporation) i EKSIM (Uvozno-izvoznom) bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja sledećeg:

   – Autoput mira

   – Železnička veza između Prištine i Merdara

   – Železnička veza između Niša i Prištine

   – Obezbeđivanje sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća

   – Dodatni bilateralni projekti

   – Stalno prisustvo američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj u Beogradu, Srbija.

   • Obe strane će otvoriti i upravljati zajedničkim prelazom Merdare.
    • Obe strane će pristupiti "mini-Šengen zoni", koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija proglasile u oktobru 2019. godine i u potpunosti iskoristiti njene prednosti.
    • Obe strane će uzajamno priznavati diplome i profesionalne sertifikate.
    • Obe strane će sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani, kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom.
    • Obe strane će diverzifikovati svoje snabdevanje energijom.
    • Obe strane će u svojoj mrežnoj infrastrukturi zabraniti upotrebu 5G opreme koja dolazi od nepouzdanih dobavljača. Tamo gde takva oprema već postoji, obe strane se obavezuju na njeno blagovremeno uklanjanje i na druge potrebne korake.
    • Obe strane će povećati kontrolu avionskih putnika, razmenu informacija između sebe i u okviru šire saradnje sa SAD na Balkanu, i posvetiti se unapređenju tehnologije radi borbe protiv nedozvoljenih aktivnosti, primenom skrining i informacionih sistema koje obezbeđuju SAD, uključujući PISCES, APIS, ATS-G i SRTP.
    • Obe strane se obavezuju da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnavljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih objekata i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, i nastavak restitucije jevrejske imovine žrtava holokausta bez naslednika.
    • Obe strane se obavezuju da ubrzaju napore na lociranju i identifikaciji ostataka nestalih osoba. Obe strane se obavezuju da utvrde i primene dugoročna, trajna rešenja za izbeglice i interno raseljene. Obe strane se obavezuju da odrede osobu koja će predvoditi te napore u okviru ministarstava i biti zadužena za koordinaciju Beograda i Prištine, i dostavljaće ažurirane informacije na godišnjem nivou o broju rešenih i nerešenih slučajeva.
    • Obe strane će raditi na tome da u 69 zemalja u kojima je homoseksualnost kažnjiva dođe do njene dekriminalizacije.
    • Obe strane se obavezuju da će Hezbolah u njegovoj celini označiti kao terorističku organizaciju i da će u potpunosti sprovesti mere za ograničavanje poslovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolaha unutar svoje nadležnosti.
    • Kosovo (Priština) će pristati da primeni jednogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) će pristati na jednogodišnji moratorijum na svoju kampanju za povlačenje priznanja (nezavisnosti Kosova) i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahteva bilo kojoj naciji ili međunarodnoj organizaciji da ne prizna Kosovo (Prištinu) kao nezavisnu državu. Oba dogovora odmah stupaju na snagu.

    U sporazumu koji je potpisao Vučić, poslednja tačka glasi:

    • Srbija (Beograd) pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

     U sporazumu koji je potpisao Hoti, poslednja tačka glasi:

     • Kosovo (Priština) i Izrael pristaju na međusobno priznanje.

      Izvor: Beta

      Foto: Tviter