Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su sa predsednikom SAD u Vašingtonu sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Lideri Srbije i Kosova sporazum su potpisali sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Ovalnom kabinetu u Beloj kući 4. septembra.

Na ceremoniji potpisivanja, Tramp je rekao da taj čin predstavlja "veoma važan korak za koji je bila potrebna velika hrabrost Vučića i Hotija, dva velika lidera".

"Ovo je zaista istorijski dan, Srbija i Kosovo žele ekonomsku saradnju i da napreduju. Želeo bih obojici da zahvalim", kazao je Tramp.

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen rekao je da je potpisan "veoma važan sporazum o ekonomskim vezama".

"To je prvi korak na putu, a kasnije ćemo dolaziti do nekih drugih rešenja. Danas smo fokusirani na normalizaciju ekonomskih odnosa dve zemlje, uključujući pitanje graničnih prelaza Srbije i Kosova", kazao je O'Brajen.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel rekao je da je Tramp "od početka radio da se prvo pokrenu ekonomski odnosi Srbije i Kosova".

"Odmrzli smo neke stvari koje su bile zamrznute", dodao je Grenel.

Posle potpisivanja sporazuma, Tramp je razgovarao odvojeno s Vučićem i s Hotijem.

Vučić predstavio sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa s Prištinom

Predsednik Srbije je predstavljajući sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa s Prištinom naveo da on predviđa pristupanje Kosova Mini Šengenu, izvođenje studije o podeli energetskih resursa jezera Gazivode i infrastrukturne projekte.

Vučić je novinarima rekao da bilateralni sporazum Srbije i SAD predviđa da u narednih godinu dana Priština neće tražiti prijem u članstvo međunarodnih organizacija, a da Beograd neće lobirati za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Na pregovorima u Beloj kući kosovska delegacija je bila protiv te tačke, a najveća bitka vođena je oko tačke 10, koja je u prvoj verziji dokumenta predviđala međusobno priznanje dve strane, kazao je Vučić.

On je ponovio da tačke 10 nema u sporazumu i naveo da je pored toga "najveća borba vođena" oko tačke koja se odnosi na odnos Izraela i Kosova.

"SAD su mislile da mi treba da pozovemo Izrael da prizna nezavisnost Kosova, a mi smo rekli da se ide u dva sporazuma, pa ako se Izrael i Priština dogovore o priznanju Kosova, nećemo da se mešamo. U našem sporazumu sa SAD piše da ćemo za godinu dana prebaciti ambasadu u Jerusalim ako Izrael bude poštovao Srbiju", rekao je Vučić.

Sporazum Srbije i SAD ima 16 tačaka, kao i sporazum koji je kosovski premijer Avdulah Hoti potpisao s Trampom, ali te tačke nisu potpuno iste u dva sporazuma, naveo je Vučić.

Ocenio je da je sporazum "dobar za Srbiju" i dodao da će Amerikanci nadgledati njegovo sprovođenje.

Vučić je kazao da su se dve strane obavezale i na diverzifikovanje izvora energetskog snabdevanja.

"Uspeli smo da iz sporazuma bude izbačena odredba da se obavezujemo od koga ćemo i šta da kupujemo, na to nismo pristali. Tu imamo jednu uopštenu normu koja nam ne predstavlja nikakav problem", dodao je Vučić.

On je kazao da u sporazumu piše i da se "dve strane slažu da će da rade zajedno sa organima američke vlade na studiji izvodljivosti koja treba da podeli energetske resurse jezera Gazivode".

"Oni su bili snažno protiv toga, a mi za, jer mi nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda u ovom trenutku", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija i Kosovo su se obavezali i da priznaju diplome i profesionalne sertifikate druge strane.

"Problem je bio jer oni nisu želeli da priznaju diplome iz Kosovske Mitrovice, želeći da kažu da to pripada njihovom sistemu", kazao je Vučić.

On je rekao da je Kosovo bilo protiv odredbe o Mini Šengenu, ali da se na kraju obavezalo svojim ugovorom sa SAD da pristupi toj inicijativi.

"Imaćemo jedinstveno tržište, nema više iznenađenja sa taksama. Time obezbeđujemo slobodniji protok ljudi, roba, kapitala i usluga, to je od fantastičnog značaja za nas", kazao je predsednik Srbije.

On je naveo da je sporazumom predviđeno i otvaranje kancelarije američkog Fonda za razvoj u Beogradu, dok to ne važi za Prištinu.

"To će biti jak signal svim kreditnim agencijama i američkim i zapadnoevropskim investitorima, to pokazuje koliko su SAD zainteresovane da rade sa Srbijom na daljem unapređenju ekonomskog ambijenta", kazao je Vučić.

On je naveo da je dogovoreno i da Amerikanci nadgledaju važne infrastrukturne projekte, uključujući izgradnju puta do Prištine, što je ocenio kao "važno za Srbe iz Gračanice".

Dodao je da sporazum predviđa da različite američke finansijske korporacije i Izvozna banka SAD podržavaju različite projekte.

Naveo je da u sporazumu nije definisano da li je prelaz Merdare administrativni ili granični.

U tački koja se odnosi na opremu za 5G mrežu, Srbija se obavezala da će "da radi sa pouzdanim trgovcima kada do toga dođe", rekao je Vučić.

On je rekao da sporazumi Srbije i Kosova sa SAD predviđaju i pojačane bezbednosne kontrole na svim aerodromima kako bi dve strane mogle da računaju na dobijanje bezviznog režima.

Obe strane su se obavezale da zaštite i promovišu slobodu religije i da zaštite verske objekte, a Kosovo se obavezalo i da primeni sve sudske odluke u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"Amerikanci kroz bilateralni sporazum i sa nama i sa njima garantuju da će se te sudske odluke sprovoditi u delo", dodao je Vučić.

Jedna tačka se odnosi na nestale osobe i interno raseljene, rekao je Vučić i dodao da su se dve strane obavezale da osuđuju ekstremistički proiranski Hezbolah, istakavši da je to bila "američka želja".

Grenel: Sporazum da rade zajedno, ne sporazum sa SAD

Istovremeno je srpski predsednik izjavio da je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, a ne trilateralni.

"Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD, ovo nije trilateralni sporazum. Treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava što je za nas bilo veoma važno", rekao je Vučić novinarima.

Međutim, Grenel je rekao da SAD nisu strana u sporazumu Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Grenel je time negirao izjavu srpskog predsednika da su Srbija i Kosovo potpisali bilateralne sporazume sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

"Potpisali su sporazum da rade zajedno, nisu potpisali sa SAD. Mi nismo potpisnik", rekao je Grenel na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

On je dodao da "ne bi ni pokušavao da razjasni šta je predsednik Vučić mislio kada se obraćao srpskim medijima".

Nastavak pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU zakazan je za 7, septembar u Briselu a prethodiće mu pregovori na tehničkom nivou za vikend.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP/Evan Vucci