Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 7. septembra u Briselu posle dijaloga s Kosovom pod okriljem EU da su "suštinski usaglasili" pitanja nestalih i interno raseljenih osoba i ekonomska pitanja i da su otvorili "dve nove teme", od kojih je jedna - Zajednica srpskih opština (ZSO).

"Danas su otvorene dve nove teme: pitanje Zajednice srpskih opština, i tema imovine i finansijskih zahteva koje ističemo jedni prema drugima", rekao je Vučić novinarima posle pregovora s kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

Šefovi ekspertskih pregovračkih timova Srbije i Kosova, Marko Đurić i Skender Hiseni, nastaviće razgovore o ZSO 17. septembra, a sledeći sastanak na najvišem nivou planiran je za 28. septembar u Briselu, kazao je Vučić.

"Dolaze najvažnija i najteža pitanja na dnevni red, o mnogim pitanjima imamo suprotne stavove, biće komplikovano i teško", naveo je predsednik Srbije.

On je rekao da će odmah po formiranju nove Vlade Srbije svi koji su učestvovali u pregovorima s Kosovom informisati Skupštinu Srbije o tom procesu.

"Takav je razvoj događaja da želimo da iznesemo pred Skupštinu šta radimo (u pregovorima s Kosovom), šta je dobro, a čemu se ne radujemo", kazao je Vučić.

On je rekao da je EU sagledala rezultate prošlonedeljnog sastanka u Vašingtonu i da će "gledati da deo toga iskoristi" u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Dogovorili smo u Vašingtonu mini-Šengen, važno nam je da imamo zajedničko tržište rada i zajedničko tržište robe", kazao je Vučić.

Naveo je da su na današnjem sastanku dogovoreni mehanizmi u vezi s interno raseljenim i nestalim licima, koji predviđaju "mogućnost i obavezu uvida u sve arhive koje postoje".

"To je dobro da bi se izvršila pravda prema oko 1.000 Albanaca i 530 Srba koji se i dalje vode kao nestali", kazao je Vučić.

On je rekao i da se Priština obavezala da donese zakon o povratku raseljenih osoba.

"To je važno zbog interno raseljenih lica, ne očekujemo preveliki pomak, ali mislimo da će dati određene rezultate. Očekivati čuda nije objektivno i nije realno", dodao je Vučić.

On je kazao da je smisao njegove zajedničke izjave s Hotijem koja je danas usaglašena u Briselu, da se pregovori Beograda i Prištine nastavljaju pod okriljem EU i da dogovori postignuti u Vašingtonu mogu da daju doprinos dijalogu.

Borel: Srbija i Kosovo posvećeni dijalogu u Briselu, razgovori nisu laki

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel izjavio je u Briselu da razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa nisu laki i da je zato srećan što vidi posvećenost obe strane.

Pred početak nove runde dijaloga Srbije i Kosova pod okriljem EU 7. septembra, Borel je rekao da će teme pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija biti pitanja nestalih i raseljenih, i ekonomska saradnja, o kojima je bilo reči na prethodnim sastancima.

Borel je naveo da će biti reči i o još dve "veoma važne teme: o aranžmanima u vezi s manjinskim zajednicama" na Kosovu i "rešavanju pitanja uzajamnih finansijskih potraživanja imovine".

"Obe teme su veoma osetljive i veoma važne za buduće odnose Kosova i Srbije i za svakodnevni život njihovih građana", dodao je Borel.

On je rekao da se stavovi Srbije i Kosova razlikuju, ali da njihovi lideri nastoje da nađu zajedničku osnovu za "rad na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa", "baveći se temama od izvanrednog značaja".

Pozdravio je to što su Vučić i Hoti u zajedničkoj izjavi pred sastanak potvrdili da daju najviši prioritet integraciji u EU i nastavku rada na dijalogu uz posredstvo EU.

Naveo je da su se Vučić i Hoti "takođe obavezali da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu s preuzetim obavezama".

Kada je reč o sastanku u Vašingtonu, u zajedničkoj izjavi Vučića i Hotija se navodi da bi "dogovoreni dokumenti... koji se nadovezuju na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi s dijalogom, mogli bi da budu koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa".

Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU nastavljen je u julu sastancima Vučića i Hotija, posle 20 meseci prekida zbog uvođenja kosovskih taksi od 100% na uvoz robe iz Srbije, a potom i recipročnih ekonomskih mera.

Ovaj sastanak Vučića i Hotija je treći od obnove dijaloga, a drugi licem u lice.

Vučić razgovarao i sa Varhejijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Briselu, izjavio je 7. septemra da je imao "vrlo dobar razgovor" sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

"Veliko hvala komesaru za susedsku politiku i proširenje Oliveru Varheiju na značajnoj podršci koju EU pruža kroz ekonomski, politički i vrednosni doprinos napretku Srbije. Posebno hvala komesaru na tome što mu nije teško da čuje i sasluša predstavnike Srbije, ma kako to nekome čudno zvučalo. Veoma dobar razgovor", napisao je Vucic na profilu "Budućnost Srbije AV" na Instagramu.

Evropski komesar za proširenje izjavio je da je imao "odličan razgovor" s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

Varheji je na Tviteru naveo da ga je Vučić "informisao o njegovim važnim sastancima i sporazumima" potpisanim u Beloj kući.

Dodao je da su razgovarali o daljem zajedničkom radu EU, Srbije i Kosova na osnovu dogovora iz Vašingtona.

Varheji je pozdravio nastavak dijaloga Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa pod okriljem EU.

Izvor: Beta

Foto: BETA/European Council/Zucchi Enzo