Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je Vlada Srbije donela odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima radi očuvanja pozicije vojne neutralnosti. Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da se Srbija nalazi pod "strašnim i nezasluženim pritiskom" Evropske unije.

Od Srbije se "traži da napusti planirane vojne vežbe sa Belorusijom, po cenu napuštanja evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na njenu politiku, ali i srpski narod na Kosovu i u Republici Srpskoj", rekao je Vulin posle sednice vlade 9. septembra, a prenelo Ministarstvo odbrane.

"Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja", kazao je Vulin.

On je rekao i da je Srbija odlukom Skupštine vojno neutralna zemlja, navodi se u saopštenju.

"Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti, izbegli ili bar umanjili posledice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju, Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku da se u narednih šest meseci prekine sa svim vojnima vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike", kazao je Vulin.

Dodao je da Srbija u narednom periodu "neće učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa Istokom ni sa Zapadom".  "Naše učešće u mirovnim operacijama biće posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano", naveo je Vulin.

On je rekao da je proces opremanja i jačanja Vojske Srbije neće biti zaustavljen i da će ona raditi na povećanju borbene gotovosti "više i upornije nego ikada".

"Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslonimo samo na sebe i samo na svoju snagu, naglasio je ministar Vulin, završavajući izjavu porukom: Živela Vojska Srbije, Živela Srbija", piše u saopštenju ministarstva.

NATO je 9. septembra saopštio da nije planirao nikakve konkretne aktivnosti sa Srbijom narednih meseci i da ostaje posvećen partnerstvu s Beogradom, nakon odluke da Srbija prekine vojne vežbe i vojne aktivnosti sa svim partnerima.

"Nismo planirali nikakve konkretne događaje sa Srbijom u predstojećim mesecima, ali ostajemo posvećeni partnerstvu u interesu stabilnosti i bezbednosti regiona", rekao je neimenovani zvaničnik NATO za Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa.

Zvaničnik je naveo i da Severnoatlantska alijansa "ceni dugotrajno partnerstvo" sa Srbijom.

"Kao sva naša partnerstva, i partnerstvo sa Srbijom zasnovano je na potrebama partnerske države", navodi se u odgovoru zvaničnika NATO.

Ministarstvo odbrane Belorusije prethodno je saopštilo da će pripadnici Vojske Srbije učestvovati u drugoj polovini septembra u Belorusiji u vojnoj vežbi sa pripadnicima vojske domaćina i Rusije.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je odluka vlade da prekine sve vojne vežbe na šest meseci jedini izlaz iz krize koja kompromituje Srbiju u vojnoj saradnji s drugim državama.

"Posle vašingtonskog sporazuma (Beograda i Prištine), naglog hlađenja odnosa sa Rusijom i s krizom u Belorusiji, bilo je teško zamisliti da će pripadnici Vojske Srbije (VS) otići na vežbu u Belorusiju, koja se odigrava na samoj granici s Poljskom" članicom NATO, kazao je Radić .

Rekao je da bi odlazak pripadnika VS na tu vežbu mogao da se tumači kao "ohrabrivanje" predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, a moglo bi da se tumači i kao podrška "ruskoj demonstraciji sile" dok traje "vrlo žestoka razmena otrovnih strelica" između Beograda i Moskve.

"Pritom, NATO to može da pročita i kao neprijateljski čin prema njima - u Poljkoj - koja je jedan od najbližih američkih saveznika i na čijoj teritoriji se nalaze američke snage. Zato je bila logična odluka da se prekinu sve aktivnosti", objasnio je on.

Radić je kazao da se Srbija "dramatično i brzo" udaljila od saradnje s Rusijom i njenim saveznicima, a da je to bilo jasno "od prvih kritičkih tonova" na vest o tome da je Srbija kupila kineski PVO sistem, a onda je to "eksplodiralo" posle sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu 4. septembra.

Demokratska stranka (DS) ocenila je da je odluka o otkazivanju svih vežbi zbog pritiska EU više nego licemerna zamena teza i pokušaj obmane javnosti o stvarnim razlozima, posebno imajući u vidu da su sve planirane vežbe bile sa Rusijom i da nije bilo dogovorenih vežbi sa NATO zemljama.

Predsednik odbora DS za bezbednost, general u penziji Sreto Malinović ocenio je da je očigledno u poslednje vreme odnosi da Rusije i Srbije nisu u skladu sa javnim istupima i retorikom zvaničnika Srbije i da je situacija kulminirala nakon sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu.

"Ono što treba da nas ozbiljno zabrine nije otkazivanje vežbi, bez obzira na izgovor i spinove vlasti, već deo sporazuma koji nam de facto stvara neprijatelje u arapskom svetu i potencijalno ugrožava ljudstvo naših jedinica koje se nalaze u mirovnoj misiji u Libanu i koje su uglavnom raspoređene uz granicu sa Izraelom po mestima pod kontrolom Hezbolaha kome smo gurnuli prst u oko", kazao je Malinović a prenela je DS.

Zbog toga, rekao je Malinović, DS zahteva od državnog rukovodstva da preduzme sve mere da zaštiti vojnike Srbije, uključujući i njihovo izvlačenje iz mirovne misije.

Izvor: Beta

Foto: Beta