Izvršni direktor američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj (DFC) Adam Boler i direktorka Izvozno-uvozne (EXIM) banke SAD Kimberli Rid potpisali su pisma o namerama sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju izgradnje "Autoputa mira" između Niša i Prištine.

Kako je saopštila DFC, Boler i Rid su pisma potpisali 15. septembra, na osnovu "istorijskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji koji su Srbija i Kosovo potpisali" 4. septembra u Vašingtonu.

Navodi se da pisma o namerama nisu obavezujuća i da će obe agencije, pre nego što se zvanično obavežu na finansiranje, sprovesti standardne provere.

Projekat "Autoput mira" dugo je bio ključni deo pregovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, navodi DFC.

Boler je rekao da će "Autoput mira pokrenuti ekonomski razvoj i regionalnu integraciju povezivanjem Niša i Prištine".

"Takođe će biti snažan simbol novog, transformativnog odnosa ovih susednih zemalja. U partnerstvu s EXIM bankom, DFC je posvećena razvoju ovog mirovnog procesa investiranjem u projekte koji stvaraju radna mesta i donose održivu ekonomsku korist obema zemljama", rekao je Boler.

Rid je kazala da je "Autoput mira važan korak ka ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine" i pohvalila rad predsednika SAD Donalda Trampa i celokupne američke administracije "na ovom istorijskom sporazumu", navodi se u saopštenju.

"EXIM banka SAD posvećena je podršci projektima koji unapređuju ekonomski razvoj i zapošljavanje u regionu i podržavaju američki izvoz i radnike. Radujem se saradnji sa DFC i ostalim mojim američkim kolegama u postizanju ovog cilja", navela je Rid.

DFC i EXIM banka planiraju, kako se navodi, da tokom septembra pošalju delegacije u Beograd i Prištinu radi unapređenja rada na Autoputu mira i drugim projektima.

"DFC će takođe postaviti temelje za otvaranje svoje prve kancelarije u regionu. Stalno prisustvo DFC u Beogradu olakšaće realizaciju prioritetnih projekata kao što je Autoput mira, koji će doprineti otvaranju novih radnih mesta i ekonomskom rastu u regionu", dodaje se u saopštenju.

Potpisivanje pisma o namerama imeđu DFC i EXIM banke pozdravio je i  premijer Kosova Avdulah Hoti, uz ocenu da je to "dobra vest" na putu ka ispunjavanju dogovora iz Bele kuće.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti obavezali su se 4. septembra u Beloj kući na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primerak dokumenta nazvanog "Ekonomska normalizacija". Dokumenti se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.

U jednoj od tačaka piše da će Kosovo i Srbija sarađivati sa DFC i EXIM bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja Autoputa mira, železničke veze između Prištine i Merdara, železničke veze između Niša i Prištine, obezbeđivanja sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća, dodatnih bilateralnih projekata i stalnog prisustva DFC u Beogradu.

Dužina deonice "Autoputa mira" od Niša do administrativne granice sa Kosovom kod Merdara, koju će graditi Srbija, iznosi 77 kilometara. Cena te deonice procenjena je na oko 850 miliona evra. Kosovska strana treba da izgradi deonicu od Merdara do Prištine, dužine 22 kilometra.

Put treba da bude deo budućeg, 384 kilometara dugog autoputa Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač, koji će povezati centralnu Srbiju i saobraćajni Koridor 10 sa albanskom lukom Drač.

Izvor: Beta

Foto: Beta