Ekonomska pitanja čine mnogo veći deo pregovora o pristupanju sa EU ali se o njima neuporedivo manje govori nego o političkim, rečeno je 17. septembra u Beogradu na skupu o sedmom ciklusu izrade Programa ekonomskih reformi (ERP) za period 2021-2023.

Reč je o  krovnom ekonomskom dokumentu koji za cilj ima unapređenje upravljanja ekonomskim politikama i razvojem.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) Nataša Dragojlović rekla je na skupu o ERP da je to najznačajniji instrument za praćenje stanja u ekonomiji i da kroz njega vidimo sve sektore, kako vlada namerava da ih razvija i koja budžetska sredstva su tome namenjena.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/81076.flv

"Važno je da imamo što više ovakvih dokumenata koje javnost može da prati i koji privredi čine poslovanje izvesnim ali taj dokument nikako nije zamena za strategiju razvoja Srbije koja treba da se donese i koja treba da bude usklađena sa strategijama u EU", istakla je Dragojlović.

Ona je dodala da je važno, s obzirom da nam je EU najvažniji trgovinski partner, da se s njom harmonizujemo i da težimo istim ciljevima u digitalizaciji, inovacijama, ekologiji...

"Sve su to važni ciljevi koje je juče (16. septembra) iznela i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (u govoru o stanju Unije), rekla je koordinatorka NKEU.

Dragojlović je rekla i da dve trećine pregovora o pristupanju sa EU čine ekonomska poglavlja a da "mi više od 90% vremena provedemo u razgovorima o političkim kriterijumima".

"Bez političke volje i pravne sigurnosti ne mogu da se sprovedu ekonomske reforme", istakla je Dragojlović i objasnila da su i pitanja osnovnih prava i bezbednosti takođe i pitanja ekonomskih prava.

Na skupu je najavljeno skoro objavljivanje izveštaja o monitoringu ERP za 2019. koji treba da bude objavljen neposredno pred izveštaj EK o kandidatima, što se očekuje početkom oktobra (6. oktobra, ako ne bude nekih izmena).

Savetnica u NALED Jelena Rančić rekla je da je u okviru nezavisnog monitoringa za 2019. analizirano 13 reformi i da se radi na još dve i da su sve te reforme tesno vezane za posledice pandemije Kovida-19.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/81077.flv

Savetnica u NALED rekla je i da dokument ERP predstavlja makroekonomsku, fiskalnu politiku i strukturne reforme koje će vlada uvoditi u naredne tri godine i koje nakon toga ocenjuje EK.

Ukazano je i na dobru saradnju Radne grupe za ERP, koja okuplja resorna ministarstva i institucije, sa predstavnicima civilnog društva, stručne javnosti i poslovne zajednice.

Direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić rekla je da su sve reforme skupe a da je budžet ograničen dodajući da građani neće dožive reforme kao svoje ako ih vlada definiše bez mišljenja civilnog sektora, stručne javnosti, građana.

Da svaka reforma treba da se nadoveže na preporuke EK, na skupu je istakla pomoćnica direktora tog sekreterijata Dijana Ilić Zogović.

Verica Ignjatović iz Ministarstva finansija rekla je na skupu da ERP odslikava ono što se dešava u EU i da se taj program poklapa sa evropskim semestrom koji koordiniše ekonomsku politiku u EU.

Kako je istakla, za ispunjenje osnovnih ciljeva ERP - jačanje konkurentnosti, privredni rast i rast zasposlenosti, najznačajnije su strukturne reforme.

Inače, ERP je najvažniji strateški dokument u ekonomskom dijalogu EU i kandidata za članstvo čija je svrha da pripremi zemlju za učešće u procesu ekonomskog i fiskalnog nadzora koji se sprovodi u članicama EU (evropski semestar).

Delovi ERP su analiza makro-ekonomske i fiskalne situacije i prioritetne strukturne reforme. Reforme se često ponavljaju iz godine u godinu a ukupno je bilo 56 strukturnih reformi.

Izrada ERP počinje u junu, kada Evropska komisija daje smernice kandidatima a završava se u februaru sledeće godine, kada se dokument usvaja u vladi i šalje EK.

Savet EU za ekonomska i finansijska pitanja (ECOFIN) razmatra ERP i usvaja preporuke za izradu novog.

ECOFIN je u maju, s obzirom na posledice epidemije, dao Srbiji brojne preporuke, uključujući preduzimanje mera za očuvanje zaposlenosti, povećanje kapitalne potrošnje radi ubrzavanja rasta, smanjenje razlike između bruto i neto plate...

ERP se tiče poglavlja 17 u pregovorima sa EU.

Skup o ERP je održan u okviru projekta "Pripremi se za učešće" koji sprovode Centar za evropske poliutike (CEP), NALED, Centar savremene politike (CSP) i EWB.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto/Video: Beta