Španija bi bila spremna da prizna Kosovo ako ono postigne dogovor sa Srbijom, prenosi 18. septembra briselski portal EUobserver pozivajući se na neimenovane izvore u španskom Ministarstvu spoljnih poslova.

"Naša pozicija nije opstrukcionistička. Ona je, naprotiv, konstruktivna", naveli su ti izvori.

Prema njihovim rečima, "stav Španije može se sažeti u rečenici 'ništa bez sporazuma, sve s njim', uključujući političko priznanje (Kosova) i uspostavljanje diplomatskih odnosa.

U ministarstvu podsećaju da Španija nije priznala Kosovo jer je smatrala da je jednostrano proglašenje nezavisnosti 2008. godine "u suprotnosti s vladavinom zakona i njenom idejom o raznolikoj i tolerantnoj Evropi", ali je, kako dodaju, verovala u "neizbežnost sporazuma (između Kosova i Srbije), čak i uz teške ustupke koje to podrazumeva",  

Tom izjavom je manje-više ponovljen raniji stav Španije, jedne od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, ali se, ocenjuje autor Ekrem Krasnići, tajming španske izjave podudara s nedavnim ponovnim pokretanjem razgovora o normalizaciji veza Kosova i Srbije uz posredovanje EU nakon gotovo dvogodišnje pauze.

To pokazuje da je španska levičarska vlada otvorenija za taj potez, a ima i dodatni značaj, jer je Španija najveća, a do sada je bila i jedna od najzagriženijih, među zemljama EU koje ne priznaju Kosovo, ocenjuje Krasnići.

"Prema našim informacijama, sadašnja španska vlada u odnosu na prethodne malo je fleksibilnija kada je u pitanju učešće na sastancima zajedno s predstavnicima Kosova", rekla je za EUobserver nemačka poslanica Zelenih i izvestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon-Taubadel.

"To upravo pokazuje važnost dijaloga Beograda i Prištine. Vredi nastaviti razgovore", dodala je.

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber takođe je ocenio da je "Španija bila dogmatičnija od ostalih zemalja koje ne priznaju Kosovo, pa je signal u tom pravcu ohrabrujući".

Odluka Madrida mogla bi zavisiti od sitnih slova bilo kog sporazuma Kosova i Srbije, dodao je Biber koji veruje da je španska socijalistička vlada "pragmatičnija" po tom pitanju od establišmenta desnog centra.

EUobserver navodi i da ministarstva spoljnih poslova Kipra, Grčke, Rumunije i Slovačke nisu odgovorila na pitanje kakav je njihov sadašnji stav, ali Viola fon Kramon-Taubadel veruje da će, ako se Španija predomisli, i ostale zemlje EU slediti njen primer, u slučaju da bude postignut sporazum Srbije i Kosova.

Sporazum Kosova i Srbije za sada se ne nazire, dodaje Krasnići i podseća da su SAD nedavno posredovale u mini-sporazumu o ekonomskim vezama Kosova i Srbije ali da su u važnijim pregovorima s EU, Beograd i Priština ponovo dospeli u ćorsokak oko prenosa ovlašćenja na Zajednicu srpskih opština.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP