Izvršni direktor Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali su 21. septembra u Prištini zajedničku izjavu u kojoj se potvrđuje namera tog američkog fonda da podstiče investicije između SAD i Kosova, kao deo ostvarivanja sporazuma potpisanog u Vašingtonu. Američka delegacija, u kojoj je i specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel, doputovala je zatim u posetu Beogradu.

"Očekuje se da će novi sporazum Kosova i Sjedinjenih Država o podsticanju ulaganja pružiti pristup čitavom spektru investicione podrške DFC-a, kao i uspostaviti obaveze u vezi sa podrškom Korporacije za projekte na Kosovu i kosovskom radu na njima", navodi se u izjavi potpisanoj tokom posete američke delegacije Prištini.

Boler rekao je da ovom posetom pokazuju svoju ozbiljnost prema potencijalnim investicijama i da pružaju podršku prijateljima na Kosovu.

"Posle istorijske ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova, o kojoj su se dogovorili 4. septembra, Kosovo i SAD nameravaju da unaprede pregovore, nakon stupanja na snagu novog sporazuma o podsticaju investicija između Kosova i SAD", navedeno je u izjavi koju prenose prištinski mediji.

To se, kako je rečeno, odnosi na važne projekte na Kosovu, uključujući i projekte dogovorene kao deo ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova.

Kosovo i SAD nameravaju dosledno da sprovode novi sporazum o posticanju ulaganja između Kosova i SAD, a dok sprovode sporazum, obe nacije očekuju projekte koji dalje jačaju integraciju i razvoj u regionu, rečeno je u izjavi u kojoj se pozdravlja "ekspeditivno zaključivanje novog sporazuma".

"Delimo želju da ovaj sporazum bude potpisan što je pre moguće i da stupi na snagu u vrlo bliskoj budućnosti, nakon završetka naših domaćih procedura", navedeno je u izjavi.

Ranije su Boler u ime DFC, i predsednica Izvozno-uvozne banke (EXIM) Kimberli Rid potpisali 15. septembra pisma o namerama sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju izgradnje Autoputa mira - Priština-Niš.

Grenel: SAD posvećene primeni sporazuma

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel izjavio je u Prištini da je poseta visoke delegacije njegove zemlje Kosovu dokaz posvećenosti ostvarivanju sporazuma iz Vašingtona.

"Došli smo da dokažemo posvećenost sporazumu o ekonomskoj normalizaciji. Znamo da se u prošlosti mnogo obećavalo Kosovu i želimo da se založimo da primena sporazuma bude nastavljena", rekao je nakon sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem.

Kazao je da administracija predsednika Trampa ne želi prazne reči.

"Želimo da pokažemo narodu Kosova, koji su naš saveznik, da smo sa vama. Želimo da pomognemo u otvaranju radnih mesta kako bismo prevazišli stara politička pitanja", kazao je on.

Kosovski premijer Avdulah Hoti ocenio je da poseta američke delegacije Kosovu otkriva "odlučnost i ozbiljnost Trampa i svih njegovih saradnika za ostvarivanje dogovora".

Hoti je rekao da je na sastanku opširno razgovarano o svim tačkama sporazuma.

"Čast mi je reći da ćemo brzo krenuti ka sprovođenju ovog sporazuma. Stvoren je novi zamah", rekao je premijer Hoti.

Tači odlikovao Grenela

Predsednik Kosova Hašim Tači odlikovao je Ričarda Grenela predsedničkom medaljom za zasluge za izuzetan doprinos SAD "stabilizaciji odnosa Kosova i Srbije".

"Sretan sam što sam doprineo sporazumu o ekonomskoj stabilizaciji. Ambasador Grenel je postigao ovaj uspeh, ono što drugi nisu, učinio je brzo, dobro i tačno. Sporazum iz Bele kuće doneće mir, ekonomsku stabilnost i bolji život građanima Kosova i regiona", rekao je Tači medijima.

Kosovski predsednik je zahvalio američkom predsedniku Donaldu Trampu na posvećenosti postizanju sporazuma.

"Radujemo se poseti predsednika Trampa Kosovu. Kako je ovaj sporazum postao moguć, snažno verujemo da SAD mogu ponovo postići konačni politički sporazum o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije", rekao je Tači.

Boravak na Kosovu deo je šire posete američke delegacije Srbiji, Grčkoj i Jerusalimu, koja, kako je rečeno, ima za cilj unapređenje ekonomske saradnje i razvoja.

Zajednička izjava i sa Beogradom

Delegacija vlade SAD je posle posete Prištini doputovala u Beograd, gde će se 22. septembra sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Posle tog susreta u Palati Srbija, delegacije dve države potpisaće, kako je najavljeno, Zajedničku izjavu koju su sa predstavnicima SAD potpisale i vlasti Kosova.

U okviru razgovora u Beogradu, pored susreta sa državnim zvaničnicima, planirani su i susreti sa predstavnicima Privredne komore Srbije i privatnog sektora.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević